Drikkevandet forurenet på lille ø
Alt drikkevand skal koges, lyder rådet fra Styrelsen for Patientsikkerhed og forsyningsselskabet.
Beboerne på den lille ø Endelave ud for Horsens Fjord skal nu til at koge deres drikkevand.
Det meddeler Samn Forsyning i en pressemeddelelse.
Der er målt forhøjet kimtal ved 22 grader, oplyses det. Kimtal er et tal for, hvor mange bakterier og mikroorganismer der er i en given væske.
Fundet har ifølge Samn Forsyning fået Styrelsen for Patientsikkerhed til at anbefale, at beboerne på Endelave koger vandet, hvis det skal drikkes. To minutters kogning vil dræbe de bakterier, der måtte være.
Nu prøver forsyningsselskabet at finde ud af, hvordan forureningen er opstået.
Direktør i Samn Forsyning Ole Texel fortæller, at der første gang blev målt forhøjet kimtal den 20. december. Men da en kontrolprøve samme dag ikke viste det samme, foretog forsyningen sig ikke mere.
En test en uge senere, den 27. december, viste dog i begge prøver, at der var et målbart forhøjet kimtal, og disse testresultater landede hos Samn Forsyning fredag morgen.
Noget, der ledte til en sjælden anbefaling om at koge sit drikkevand.
- Jeg har ikke oplevet det her før i min tid i Samn Forsyning eller Horsens Vand. Hverken på kimtal, coli, enterokokker, og hvad vi ellers måler for. Det er første gang, vi har måttet melde en kogeanbefaling ud, siger Ole Texel.
Skal beboere, der har drukket vandet i mellemliggende periode, være bekymrede?
- Nej. Kimtal ved 22 grader er ikke sammenligneligt med coliforme bakterier og fækalbakterier. Det er usædvanligt, hvis man bliver syg af det. Det er for at være på den sikre side og for at tage hensyn til de svageste, at Styrelsen for Patientsikkerhed melder det her ud, siger Ole Texel.
Der er taget nye vandprøver fredag, og viser de, at kimtallet ikke længere er forhøjet, kan der snart åbnes for hanerne igen.
- I allerheldigste fald kan vi melde ud søndag eller mandag, at man gerne må drikke vandet igen. Ellers skal vi i gang med at undersøge de steder, hvor vi måtte mistænke, at forureningen stammer fra, siger Ole Texel og understreger, at det i sidste ende er Styrelsen for Patientsikkerhed, der bestemmer, hvornår anbefalingen kan ophæves.
Det understreges, at vandet fortsat kan bruges ukogt til eksempelvis tøjvask og kogning af kartofler.
Ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik bor der 163 personer på Endelave.