Debatten raser: Skal levn fra den kolde krig bevares?
Det er besluttet, at en historisk mole i Ebeltoft Vig skal rives ned. Men nu opfordrer en lokal aktionsgruppe til, at kommunalpolitikerne aktivt arbejder for at bevare den.
Et levn fra den kolde krig er nu blevet valgstof i Syddjurs Kommune.
Molen i Ebeltoft Vig, som også går under navnet ’Natomolen’, har udtjent sit formål som forsvarsfunktion. I den forbindelse har Forsvarsministeriet for et par uger siden fået penge fra Nato til at rive molen og anlæggene ned.
Det vakte glæde hos nogle af naboerne i området, som blandt andet er generet af lugt fra opsamlet tang og molens mange forskellige besøgende.
Læs også:
Omvendt så koldkrigsentusiaster, lokale og dykkere, at molen blev bevaret. Deres håb er, at politikerne kan blive overbevist om at overtage ’Natomolen’ og dermed undgå nedrivning.
- Jeg synes, det vil være synd at rive den ned, fordi den har en kæmpe værdi for mange forskellige, der bruger den, siger medlem af Bevar Natomolen Ivan Munk til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- Det er lystfiskere, det er dykkere, det er kanoroere, det er turister og motionister. Der er altid liv her året rundt. Og så vil vi sørge for, at der ikke bliver taget en forhastet beslutning om at rive den ned.
Enhedslisten vil se på sagen igen
Kan pengene fra Nato blive brugt på andet, er Enhedslisten i Syddjurs villige til at se på sagen igen.
- Vi vil gerne have, man undersøger det. Men økonomisk vil vi ikke påtage os at give Syddjurs Kommune en stor ekstraregning for at bevare det her sted, siger byrådsmedlem Jesper Yde Knudsen (Ø).
Partiet mener, at pengene i stedet kan gå til skoler og daginstitutioner. Samtidig vil Enhedslisten også problemet med den rådnende tang omkring molen til livs.
Holder fast i nedrivning
Det er en lokal frygt, at kommunen ender med regningen, men også med det miljømæssige ansvar, hvis det viser sig, at det siver med olie fra det indbyggede røranlæg i molen.
I 2017 ledte det til, at Syddjurs Kommune opfordrede til at fjerne molen. Tidligere borgmester Claus Wistoft (V) rettede dengang henvendelse til daværende forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) for at få en afklaring.
I dag holder borgmesterkandidat Claus Wistoft fast i beslutningen. Molen skal nedrives, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
- Det har været diskuteret med Forsvaret de seneste ti år. Det er vigtigt for os, at Forsvaret påtager sig ansvaret miljømæssigt i forhold til stedet, siger Claus Wistoft.
Så du vil ikke kæmpe for Natomolens besvarelse, hvis du bliver borgmester?
- Jeg vil kæmpe for, at molen bliver ryddet op, og miljøforholdene bliver bragt i orden.
- Og så vil jeg rigtig gerne være med i en dialog om, hvordan vi kan erstatte de her faciliteter, så de samme grupper får gavn af det i fremtiden, siger Claus Wistoft.