Jakob-sagen er ikke unik: - Det er et udbredt problem
Haltende samarbejde mellem læger, kommuner og regioner kan være skyld i, at børn og unge med store psykiske problemer tabes i systemet.
Det må kunne gøres bedre.
Sådan lyder det fra parter og eksperter, efter TV2 ØSTJYLLAND søndag kunne fortælle om familien Krøyer, der har kæmpet med Odder Kommune for at skaffe deres søn Jakob et stabilt liv.
Jakob har flere gange været psykotisk og har ytret, at han har tanker om at skade både sig selv og andre. Kommunen har gentagne gange ignoreret de anbefalinger, som psykiatrien er kommet med, og han har ifølge familien ikke fået den hjælp, han desperat har brug for.
Eksemplet fra Odder er ikke det eneste, lyder det fra lokalformanden for ADHD Foreningen.
- Det er et udbredt problem. Det er ikke kun i Odder Kommune, der er udfordringer med, at familier ikke føler sig hørt og mødt, og nogen familier ikke får den rette hjælp i rette tid, siger Nina Rasmussen.
Også ledende overlæge på børne- og ungdomspsykiatrisk afdeling i Region Midtjylland, Jakob Paludan, genkender problemet.
- Det er en generel problemstilling, som altid har eksisteret. Den handler om at forstå, at vi ikke er to forskellige sektorer, der kan eksistere fuldstændig uafhængigt af hinanden.
- Der er en kommunal sektor og en regional sektor, og patient og familie skulle meget gerne opleve, at det, vi gør, hænger sammen, og at det er ét patientforløb, siger Jakob Paludan.
Det samme budskab kommer fra Carsten Lyng Obel, professor i børn og unges mentale sundhed ved Aarhus Universitet.
- Mit bud vil være, at vi skal blive meget bedre til at skabe rammerne for et samarbejde mellem praktiserende læge, kommune og region. Vi skal sikre en kontinuitet og sørge for, at mistrivslen reduceres, før den når til det her niveau, siger Carsten Lyng Obel med henvisning til den situation familien Krøyer og sønnen Jakob har stået og stadig står i.