Selskab bryder tavsheden: - En uforudsigelig tragedie
Nordic Waste har været tavse, siden de forlod virksomhedens område 19. december. Nu er der lyd fra dem, men ét stort spørgsmål vil de ikke forholde sig til.
Virksomheden Nordic Waste forlod 19. december med kort varsel sin adresse i Ølst ved Randers. Et jordskred truede med at jævne hele området med jorden.
Siden har Randers Kommune og entreprenører kæmpet i døgndrift for at undgå, at forurenet jord fra Nordic Waste havner i Alling Å med en miljøkatastrofe til følge.
Men Nordic Waste har været tavs på trods af utallige spørgsmål. Blandt andet til, om de vil betale regningen for oprydningen, som loven forpligter dem til.
Fredag morgen er der for første gang lyd fra dem. Det sker i en pressemeddelelse, de har udsendt. Heri kalder de situationen en 'uforudsigelig tragedie'.
'Vi har stor forståelse for den bekymring og ængstelse, som jordskredet hos Nordic Waste har forårsaget. Ikke mindst hos de borgere, der bor i Randers Kommune. Situationen ved Randers og omkring Nordic Waste har været en uforudsigelig tragedie. De potentielle konsekvenser for lokalområdet er svære og skal begrænses', skriver virksomhedens presseansvarlige.
TV2 Østjylland har efterspurgt et interview med en repræsentant for virksomheden. Det er blevet afvist.
Kan ikke genkende billede
De mener, der er skabt et forkert billede af deres rolle i forbindelse med, at de forlod området den 19. december og det efterfølgende arbejde med at sikre, at jordskredet ikke endte i Alling Å.
'Det var et naturligt skridt, da vi som privat virksomhed ikke har kompetencer til at lukke en vej, tage trafikale beslutninger eller omlægge en å. Og det skete, efter vores opfattelse, i fælles forståelse med Randers Kommune. Vi har derfor ikke en opfattelse af, at vi stak af fra arbejdet med et minuts varsel eller kastede håndklædet i ringen, som det har fremgået af medierne,' skriver Nordic Waste og pointerer, at de har deltaget i møder og taget initiativ til at holde møder med Randers Kommune om arbejdet.
Derfor stoppede vi
I pressemeddelelsen giver de også deres udlægning af, hvorfor de pludselig var nødt til at forlade arbejdet med at forhindre jordskredet den 19. december med blot et minuts varsel.
'På grund af det mest regnfulde år i Danmark til dato, tog et jordskred fart hos Nordic Waste i begyndelsen af december. Siden da har indsatsen været fokuseret på opbremsning og inddæmning.
'Nordic Waste brugte i løbet af december et betydeligt tocifret millionbeløb og tusindvis af mandetimer på arbejdet med at sikre pladsen og hindre en spredning af jordskredet. Desværre antog jordskredet et omfang, som ingen kunne have forudset. I forbindelse med at der kom nye ejere af virksomheden i slutningen af 2022 blev der lavet uddybende og intensive geologiske undersøgelser af grunden og forholdene. Intet af disse afslørede risikoen for den hændelse, som vi ser nu,' lyder det i pressemeddelelsen.
Læs hele udtalelsen fra Nordic Waste her
Vi har stor forståelse for den bekymring og ængstelse, som jordskredet hos Nordic Waste har forårsaget. Ikke mindst hos de borgere, der bor i Randers Kommune. Situationen ved Randers og omkring Nordic Waste har været en uforudsigelig tragedie. De potentielle konsekvenser for lokalområdet er svære og skal begrænses.
På grund af det mest regnfulde år i Danmark til dato, tog et jordskred fart hos Nordic Waste i begyndelsen af december. Siden da har indsatsen været fokuseret på opbremsning og inddæmning. Nordic Waste brugte i løbet af december et betydeligt tocifret millionbeløb og tusindvis af mandetimer på arbejdet med at sikre pladsen og hindre en spredning af jordskredet. Desværre antog jordskredet et omfang, som ingen kunne have forudset. I forbindelse med at der kom nye ejere af virksomheden i slutningen af 2022 blev der lavet uddybende og intensive geologiske undersøgelser af grunden og forholdene. Intet af disse afslørede risikoen for den hændelse, som vi ser nu.
Jordskredets omfang og betydelige udvikling blev tydeligt om formiddagen den 19. december, hvor jordskredet på blot en time, mens Nordic Wastes ledelse holdt koordineringsmøde med myndighederne på pladsen, rykkede 15 meter frem over pladsen.
Da jordskredet på det tidspunkt begyndte at bevæge sig mod Gammel Århusvej samt Alling Å, blev ledelsen af de entreprenører, som vi oprindeligt havde hyret ind, overtaget af Randers Kommune. Det var et naturligt skridt, da vi som privat virksomhed ikke har kompetencer til at lukke en vej, tage trafikale beslutninger eller omlægge en å. Og det skete, eller vores opfattelse, i fælles forståelse med Randers Kommune. Vi har derfor ikke en opfattelse af, at vi stak af fra arbejdet med et minuts varsel eller kastede håndklædet i ringen, som det har fremgået af medierne. Vi har deltaget i koordineringsmøder med Randers Kommune gennem hele forløbet, og vi har også selv initieret møder i perioden, hvor vi blandt andet har spurgt ind til, hvad vi kan og må gøre. Vores opfattelse af, at overdragelsen til Randers Kommune har fundet sted i god forståelse er derudover blevet yderligere forstærket af, at vi aldrig har modtaget et formelt krav – et påbud – der omhandler vores rolle i den afværgeindsats de har ledet. Uden et sådant påbud er det ikke tilladt for os at operere uden for vores eget område.
For at få afklaret eventuelle misforståelser er der på et nyligt afholdt møde taget initiativ til et endnu tættere samarbejde og koordinering mellem Randers Kommune og Nordic Waste. Der skal ikke herske tvivl om, at vi fra Nordic Waste rækker hånden frem og ønsker at deltage i enhver konstruktiv løsning af denne ulykkelige situation.
Vi har kun ros til overs for de dygtige mennesker, der har arbejdet effektivt og professionelt – både hverdag, weekend og helligdag – i mange dage nu. Det er meget værdsat. De effektive afværgeforanstaltninger, som er blevet iværksat de seneste uger, har derudover været dygtigt ledet af Randers Kommune.
Den 19. december begyndte jorden pludselig at bevæge sig hurtigere end hidtil, og man så sig derfor nødsaget til at rømme pladsen.
'Jordskredets omfang og betydelige udvikling blev tydeligt om formiddagen den 19. december, hvor jordskredet på blot en time, mens Nordic Wastes ledelse holdt koordineringsmøde med myndighederne på pladsen, rykkede 15 meter frem over pladsen.'
Vil ikke tale om økonomi
TV2 Østjylland har fredag morgen været i kontakt med Nordic Wastes presseansvarlige Søren Møgelvang Nielsen. For pressemeddelelsen forholder sig ikke til ét væsentligt spørgsmål; økonomi.
Randers Kommune har slået fast gentagne gange, at regningen for oprydning, reetablering og eventuelle skader på miljøet skal betales af Nordic Waste. Det spørgsmål vil virksomheden dog ikke forholde sig til på nuværende tidspunkt.
- Det er af hensyn til det forsikringsmæssige og juridiske spor, at vi ikke har nogen kommentarer til det på nuværende tidspunkt. Det må du gerne citere mig for, siger Søren Møgelvang Nielsen til TV2 Østjylland fredag morgen.
TV2 Østjylland arbejder på en kommentar til Nordic Wastes udlægning af sagen fra Randers Kommune.
Her er de ubesvarede spørgsmål
Disse spørgsmål ville vi meget gerne have stillet til Nordic Waste og folkene bag selskabet.
- Kommer I til at betale for arbejdet med at forhindre en miljøkatastrofe ved Nordic Waste?
- Er der penge i selskabet til at betale de store summer, som arbejdet koster?
- Hvorfor hjælper I ikke til med at bremse jordskredet?
- Hvornår fandt I ud af, at jorden var ved at skride, og hvordan reagerede I på det?
- Hvorfor har I valgt at ligge Nordic Waste, hvor fabrikken ligger på en bakke med en å som nabo?
- Hvordan kan I forsvare at ønske en udvidelse, når der ikke var kontrol over jorden på den nuværende grund?
- Hvor forurenet er den jord, som er hos Nordic Waste?
- Hvordan har I renset jorden?
- Hvorfor opsagde I 30 medarbejdere i december? Er det begyndelsen på en konkurs?
- Kan I garantere, at Nordic Waste ikke går konkurs?
- Hvorfor hører vi intet fra den reelle ejer Torben Østergaard-Nielsen?