Ny udvikling: Solcelle-flertal udenom borgmesteren
Lige inden politikerne skulle træffe en beslutning, kom et helt nyt forslag på bordet.
En væsentlig reduktion og en uvis fremtid for planerne om en stor solcellepark syd for Grenaa. Det er resultaterne af dagens beslutning, som et flertal af Norddjurs’ lokalpolitikere, netop har stemt igennem.
- Jeg synes, det er uskønt. Særligt når der kommer forslag på selve dagen, som ændrer det hele, sagde borgmester Kasper Bjerregaard fra Venstre fra talerstolen, inden ordet blev givet frit.
Ordene var henvendt til det alternative flertal, der er gået udenom borgmesterpartiet Venstre.
Det alternative flertal blev dannet af Socialdemokratiet, Konservative, Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne sammen med Venstres medlem Morten Friis Heidemann. De tæller i alt 16 medlemmer af kommunalbestyrelsen, og med 27 medlemmer i alt, er det nok at kunne tælle til 14 medlemmer for at have flertallet.
Flere solceller i kø
Blandt de seneste års mange ansøgninger om solcelleparker i Norddjurs Kommune, er det kun projektet ved Estruplund, hvor der er blevet givet en byggetilladelse. Arealet er på 68 hektar.
Udover Kejsegården, så behandler kommunalbestyrelsen også to anlæg tæt ved hinanden udenfor Søby. Først når de sager er afsluttet, går kommunalpolitikere i gang med at behandle de andre ansøgninger, som er kommet. Administrationen i kommunen skriver følgende i en mail:
"Der ligger 9 potentielle ansøgninger om VE-anlæg (vedvarende energi-anlæg red.) og afventer. Disse vil blive politisk prioriteret og behandlet, når de igangværende er afsluttede. Kommunalbestyrelsen har i maj 2023 besluttet, at de afventende ansøgninger som udgangspunkt vil blive behandlet i den rækkefølge, de er indkommet, og at der fremadrettet behandles to aktive sager om VE-anlæg ad gangen for at sikre fremdrift i projekterne."
Det nye forslag lyder på godt 80 hektar med solceller, hvor det er trukket længere væk fra landsbyen Ålsrode, og hvor solceller på de højeste områder også er fjernet.
- Hvis vi skal lykkes med grøn omstilling, så kan vi ikke gøre det imod befolkning, sagde socialdemokraten Lars Møller i byrådssalen og fortsatte:
- Med de 80 hektar sikrer vi stadig en grøn mulighed, hvis man vil det. Vi sikrer en grøn dagsorden, og vi sikrer, at der tages hensyn til lokalbefolkningen.
SF: Hvor er seriøsiteten?
Det alternative forslag fik tørre hug på vejen fra de partier, som meldte klart ud, at de er for den oprindelige større solcellepark, heriblandt SF.
- At komme med et ændringsforslag lige inden et møde i så kompleks og så stor en sag. Hvor er seriøsiteten henne – helt ærligt?, spurgte Kasper Vindbjerg, mens han klappede hænderne hårdt sammen.
Også Liberal Alliances Jens Meilvang var særdeles utilfreds med et alternativt forslag i ellevte time.
- Jeg synes, det er dybt useriøst. Hvis vi vil være uafhængige af russisk gas, så er det ude i kommunerne, vi skal lave arbejdet, siger han efter mødet og uddyber:
- Vi har arbejdet med det her projekt i fire år, og vi har reduceret det med over 100 hektar for at imødekomme naboer til det. Så kommer man en halv time før mødet og siger, at nu skal det gå fra 130 ned til 80 hektar. Det, synes jeg, er dybt useriøst.
Hvorfor ikke respektere den demokratiske mulighed, der er, for at komme med alternative forslag?
- Det skal man da have lov til, men det er også derfor, vi har arbejdet med det her projekt i fire år, siger Jens Meilvang
Efter det alternative forslag blev vedtaget, meddelte borgmester Kasper Bjerregaard fra Venstre, at hele sagen nu skal politisk genbehandles i det rette fagudvalg, og at man kan forvente, at sagen kan blive afsluttet i foråret 2025.
Går i tænkeboks
På tilhørerrækkerne sad på den ene side Aage og Frederik Nicolajsen, svigerfar og svigersøn, fra Kejsegården, der havde håbet på den oprindelige solcellepark.
Projektmagerne fra Kejsegården ville ikke give en kommentar umiddelbart efter mødet, men deres samarbejdspartner European Energy har sendt et skriftligt svar.
- Vi er ærgerlige over, at et flertal i byrådet med kort varsel har reduceret projektområdet markant og nu med cirka 2/3 siden vores oprindelige ansøgning. Det betyder, som vi har forstået forvaltningen, at projektet skal i fornyet høring, hvilket vil forlænge planprocessen betydeligt og fordyre projektet yderligere, står der i mailen sendt fra Andreas von Rosen fra European Energy:
- Vi vil først og fremmest overveje situationen og tænke os grundigt om, inden vi vurderer, om der er basis for fortsat at forfølge projektet.
Modstandere af solcelleparken fra landsbyen Ålsrode sad på den anden side af tilhørerrækkerne.
Her vakte beslutningen stor begejstring efter mødet.
- Først og fremmest en kæmpestor lettelse. Vi er så lykkelige over, at flertallet i kommunalbestyrelsen har taget os og den frygt, vi har haft for de monstrøse, forfærdelige anlæg, alvorligt, siger Grete Carstensen.
Men du har jo argumenteret for, at det slet ikke skal være der. Der er stadigvæk langt fra 80 til 0 hektar?
- Det er rigtigt. Vi har også lovet vores omgivelser, at vi går i planklagernævnet. Det er jo ikke sikkert, at vi får medhold, men det er en kæmpe reduktion i hvert fald.
Det har været fire år undervejs, og der kan gå endnu et år, før I endeligt ved, om I er købt eller solgt. Hvorfor var det ikke rart at få en endelig beslutning i dag?
- Det her kan vi godt leve med. Vi har levet i frygt og bæven for det store anlæg. Så det der kan vi sagtens leve med i et lille års tid, hvis det er det, der skal til, siger Grete Carstensen.
Hun håber også, at politikerne vil tænke sig om en ekstra gang.
- Der er snart kommunalvalg, og folk i Ålsrode husker godt, minder hun om.