Frygter ende på særlig pasningsordning: - De tænker ikke på familierne
Susanne Winther var en af dem, der var glad for at kunne få tilskud til hjemmepasning. Nu frygter hun kommende forældre i kommunen ikke får samme mulighed.
Susanne Winther har nydt selv at kunne gå hjemme i Hou og passe sin søn, inden han skulle i børnehave.
- Muligheden for at få tilskud til hjemmepasning gav os den ro, vi havde brug for i familien i en svær periode. Det var en fantastisk mulighed at få, siger Susanne Winther.
En mulighed hun havde, fordi Odder Kommune sidste år vedtog at give tilskud til pasning af eget barn. En ordning, der afprøves frem til udgangen af marts 2025.
Men allerede nu har forvaltningen i Odder Kommune anbefalet kommunalbestyrelsen, at man ikke fortsat skal have muligheden for at få tilskud til pasning af eget barn i Odder Kommune.
Det håber Susanne Winther, der selv har været glad for ordningen, ikke bliver en realitet.
- Jeg vil være ked af, hvis andre ikke får den mulighed. Det vil være bagstræberisk og ikke i tråd med tiden, at fratage familierne den fleksibilitet, siger Susanne Winther.
Dyrere og mindre brugt end forventet
Ud fra evalueringen af ordningen, som Odder Kommune har foretaget, beskriver forvaltningen i deres indstilling, at der har været en markant lavere efterspørgsel på ordningen end forventet, og det har medført en væsentlig merudgift.
Tilskud til pasning af eget barn i Odder
Om ordningen oplyser Odder Kommune på deres hjemmeside:
Det er en forsøgsordning der løber fra 1. april 2023 frem til udgangen af marts 2025.
Målgruppen afgrænses til børn i alderen fra 11 måneder og frem til start i børnehave
Ordningen kan anvendes i en periode fra 8 uger til et år
Tilskudsandelen er 75 % af driftstilskuddet - svarende til 6.400 (december 2022 priser)
Kommunen oplyser, at der kun har været børn svarende til mellem 7 og 10 fuldtidspladser, der har gjort brug af ordningen på årsbasis, og som har ønsket pasning efterfølgende.
Det har betydet, at ordningen har kostet 300.000 kroner mere end forventet i 2023, og at kommunen regner med, at den kommer til at koste 600.000 kroner mere end forventet i 2024.
Et økonomisk rationale
Netop derfor mener Ditte-Marie Thejsen, der er formand for Børn og Skoleudvalget i Odder Kommune for Enhedslisten, ikke, at man fortsat bør give forældre mulighed for tilskud til pasning af eget barn.
- Vi troede det ville være en økonomisk fordel for daginstitutionsområdet, men det har vist sig ikke at holde stik. Det er blevet en udgift, og det går udover det samlede børnepasningsområde. Vi skal være fælles om børnepasningen. Det er rigtig fint at folk gerne vil passe deres børn selv, men det mener jeg ikke kommunen skal give tilskud til.
Hans Hammann, der er medlem af udvalget for Venstre, mener derimod at ordningen skal blive permanent.
- Det er vigtigt, at forældrene selv kan vælge at blive hjemme og passe deres børn. Det er en aktiv beslutning en familie tager, og den ret skal de have. Det har samtidig den sidegevinst, at det aflaster kommunens institutionspladser, som er under pres. Og så gør det ikke noget, at det koster lidt, siger Hans Hammann.
Tænker ikke på familierne
Susanne Winther frygter, at ordningen kan blive fjernet, hvis politikerne ser for kortsigtet på ordningen.
- Det er et rent økonomisk rationale, de tænker ikke på familierne. De tillægger ikke familiepolitikken nogen værdi, siger Susanne Winther.
Det mener hun kan skade tilflytningen til kommunen i fremtiden.
- Som forældre i dag, er det en parameter at vælge bopæl ud fra. Jeg ville da hellere flirte med en kommune som tilbyder hjemmepasning og vælge en kommune fra, hvis ikke den tilbød det.
I 2021 var det ifølge Børne- og Undervisningsministeriet 63 af landets 98 kommuner der tilbød forældre tilskud til pasning af eget barn.
Tirsdag d. 3. september skal Kommunalbestyrelsen i Odder Kommune beslutte, om ordningen skal fortsætte efter udgangen af prøveperioden i marts 2025.