Dyreparkerne jubler: Endelig er der økonomisk hjælp på vej

Det ser endelig ud til, at dyreparker, zoologiske haver og akvarier kan se frem til en økonomisk håndsrækning i forbindelse med coronakrisen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Randers Regnskov er en af de mange zoologiske haver, dyreparker og akvarier, der nu endelig kan se frem til en økonomisk håndsrækning fra regeringen. Foto: Annelene Petersen/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

- I yderste konsekvens kan det betyde, at vi må slå dyr ned, for nu at sige det direkte.

Så dyster lød udmeldingen i sidste fra Helle Hegelund, direktør i Kattegatcentret og bestyrelsesformand for foreningen DAZA, der repræsenterer landets 15 største zoologiske haver og akvarier.

Nu lader det dog til, at der er bedring i sigte. Kulturminister Joy Morgensen (S) har netop været ude at sige, at man vil sikre dyreparker, akvarier og zoologiske haver med ekstra 48 millioner kroner.

Pengene skal sikre, at dyrene fortsat kan blive passet, og at de ansatte kan få løn, mens der ikke er besøgende i parkerne.

Det fortæller Joy Mogensen til Ritzau.

- Denne her ordning sikrer, at de zoologiske haver får den hjælp, de skal have, fra de generelle hjælpepakker, men også at de bliver garanteret kompensation for de ekstraordinært høje omkostninger, de har, selv om de har lukket for gæster, siger hun.

Screenshot fra Joy Morgensens Facebookprofil, hvor hun annoncerer, at nu også dyreparker vil modtage en økonomisk håndsræking.

Hjælpen falder på et tørt sted

Hos DAZA modtager man nyheden med stor begejstring.

Indtil nu har problemet været, at man ikke har kunnet sende ansatte hjem, fordi man modsat mange andre virksomheder har med levende dyr der fortsat skal passes at gøre.

Vi har, selvom vi har holdt lukket for gæster, haft regninger for to millioner kroner i måneden og ingen indtægter.
Helle Hegelund, direktør i Kattegatcentret

Derfor har man heller ikke kunnet tage del i de økonomiske hjælpepakker.

- Indtil nu har vi sendt personale hjem som kunne undværes, og så har vi haft et nødberedskab indsat til blandt andet at passe og fodre dyrene. Vi har, selvom vi har holdt lukket for gæster, haft regninger for to millioner kroner i måneden og ingen indtægter, siger Helle Hegelund, direktør i Kattegatcentret og bestyrelsesformand i DAZA, til TV2 ØSTJYLLAND.

Direktør i Kattegatcentret, og bestyrelsesformand for brancheorganisationen DAZA, Helle Hegelund, glæder sig over, at der nu er en hårdt trængt økonomsik håndsræking i sigte.

Hun håber derfor, at man med den nye økonomiske håndrækning kan holde skindet på næsen mes krisen står på.

- Vi sidder fortsat og regner på den økonomiske gevinst, men der er ingen tvivl om, at det vil forbedre vores likviditet. Jeg kan i hvert fald sige, at var den her hjælp ikke kommet, så havde vi haft meget kort tid at løbe på, siger hun.

For Kattegatcentrets vedkommende vil den målrettede støtte dreje sig om 200.000 kroner i måneden ud af de 2 millioner kroners omkostninger, som centret har månedligt.

Også i Randers Regnskov falder hjælpen på et tørt sted.

- Det betyder jo, at jeg kan finde en eller anden form for aflønning til de ansatte, som vi jo modsat så mange andre virksomheder ikke bare har kunnet sende hjem siger, siger direktør i Randers Regnskov, Henrik Herold, til TV2 ØSTJYLLAND.

Brancheorganisationen DAZA har forgæves forsøgt at få kulturministeren i tale i ugevis. Nu er der dog hjælp på vej fra Joy Mogenense. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Svært at få ministeren i tale

Til Berlingske udtalte kulturministeren i sidste uge, at hun ikke mente, at det var forsvarligt at tale om kultur under krisen. Den udtalelse sagde hun dog senere var taget ud af en kontekst.

Siden episoden har hun dog flere gange været på banen og melde om ny hjælpepakker, som også kulturlivet kunne få lov at tage del i.

DAZA har under coronakrisen måttet kæmpe for at få kulturminister Joy Mogensen (S) i tale. Ifølge foreningens bestyrelsesformand, Helle Hegelund, har man siden den 15. marts forsøgt at gøre opmærksom på problematikken.

- Vi er glade for, at man nu har valgt at være lydhøre over for vores udfordringer, men det har været hårde fjorten dage, hvor vi ikke har vidst, hvad vi havde af fremtidsudsigter, siger hun.

Vi har haft lidt svært ved at få øje på hende. Det har hele kulturlivet faktisk.
Henrik Herold, direktør i Randers Regnskov

Også i Randers Regnskov har man haft svært ved at få kulturministeren i tale indtil nu. Man anerkender dog, at det har været en særlig situation for regeringen.

- Vi har haft lidt svært ved at få øje på hende. Det har hele kulturlivet faktisk. Men det har jo været en kaotisk situation, og jeg skal ikke vurdere, om hjælpen har været rettidig eller ej i så speciel en situation. Jeg er bare glad for, at den nu er her, siger Randers Regnskovs direktør Henrik Herold.

Den ændrede bekendtgørelse forventes at træde i kraft tirsdag.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her