Minkformand er tilfreds med rammerne for erstatnings-aftale

Aftalen om erstatning til minkavlerne er tilfredsstillende, lyder det fra formanden for Danske Minkavlere. Han tror ikke, at mange minkavlere vil gøre comeback i branchen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Tage Pedersen tror ikke, at mange minkavlere vil benytte sig af dvaleordningen. - Erhvervet, som vi har kendt det, er slut i Danmark, og det kommer ikke tilbage, siger han. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Umiddelbart ser det nye aftale om erstatning til minkavlerne fin ud, vurderer Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere.

- Rammerne ser tilfredsstillende ud, men vi kan først se, hvad den enkelte avler får, når der er lavet nogle bekendtgørelser for, hvordan pengene skal fordeles, og hvordan hver enkelt farm bliver takseret ved en taksationskommission, siger Tage Pedersen til TV2 ØSTJYLLAND tirsdag morgen cirka 12 timer efter, den politiske aftale blev indgået.

Mandag aften landede regeringen, Venstre, De Radikale, SF og Liberal Alliance en aftale om erstatning til minkavlerne, efter at regeringen i november sidste år beordrede, at alle mink i Danmark skulle aflives.

Det kommer til at koste et sted mellem cirka 15,6 og 18,8 milliarder kroner at yde kompensation til minkavlerne og følgeerhvervene, viser aftalen.

- Det er rigtig mange penge, men det er også et rigtig stort erhverv, der er blevet nedlagt. Et erhverv i verdensklasse. Vi var de bedste til at producere mink i hele verden, og der var investeret store summer i 1.000 minkfarme, i et kæmpe auktionshus i København, i fodercentraler, i pelserier og så videre. Alle de investeringer er tabt og skal erstattes, siger Tage Pedersen.

Her er hovedpunkterne i aftalen om minkkompensation

Her følger et overblik over hovedpunkterne i aftalen: 


* Minkavlerne modtager en erstatning for de mink, der er slået ned i 2020, men som ikke blev pelset og derfor ikke kan sælges. 


* Minkavlerne modtager erstatning for tabt fremtidig indtjening i 2022-2030.


* Den forventede restværdi at minkavlernes uudnyttede ting (eksempelvis stalde og bure, red.) erstattes.


* Følgeerhverv som fodercentraler, pelserier eller minkauktionshuse, der er afhængige af minkavl, kan også få erstatning, hvis over halvdelen af omsætningen er baseret på dansk minkavl. 


* Udbetalingen af den såkaldte tempobonus, som regeringen lavede for at få minkavlerne til at aflive deres mink hurtigt, ventes at blive udbetalt i februar.


* Aftalen indeholder en dvaleordning, så avlere kan genoptage erhvervet, når forbuddet om hold af mink udløber næste år. 


Kilder: Ritzau, Finansministeriet, Erhvervsministeriet og Jakob Ellemann-Jensen (V).

/Ritzau/

Juraprofessor: Det er en flot aftale for minkavlerne

Frederik Waage, professor i forfatningsret ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet, vurderer, at det ligner en god aftale for minkavlerne.

- Umiddelbart synes det at være en flot aftale, hvis man ser det fra minkavlernes side, siger Frederik Waage til Ritzau.

- Helt overordnet er der grænser for hvor store ekspropriationserstatninger, man er vant til at få i Danmark, og det, som der lægges op til her, er ret vidtgående.

Han mener, at aftalen afspejler, at det har været et alvorligt indgreb, da regeringen i november beordrede alle mink aflivet.

- Jeg tror roligt, at man kan sige, at det her er danmarkshistorie.

- Vi har ikke oplevet før, at et helt erhverv bliver lukket ned som her. Og heller ikke, at man har givet en kompensation, der er af den her størrelsesorden, siger Frederik Waage ifølge Ritzau.

Minkavler om aftalen: Godt det er faldet på plads

Én af de minkavlere, der nu kan se frem til erstatning, er østjyske Lars Eilertsen, der gennem mange år har drevet minkfarm ved Lystrup. Han hilser aftalen velkommen:

- Vi har ventet et par måneder, men vi er rigtig glade for, at det er faldet på plads, sagde Lars Eilertsen til TV2 ØSTJYLLAND sent mandag aften.

Lars Eilertsen kommer ikke selv til at benytte sig af dvaleordningen, men tror, at den kan være attraktiv for andre minkavlere.

Han er særligt lettet, fordi aftalen kommer i kølvandet på et opsigtsvækkende forløb, hvor regeringen beordrede omkring 17 millioner mink aflivet, fordi man frygtede, at minkene ville sprede muteret coronavirus til mennesker og svække effekten af vacciner mod coronavirus.

Det viste sig senere, at der ikke var lovhjemmel til at kræve alle mink aflivet, hvilket kostede Mogens Jensen (S) posten som fødevareminister.

- Det har været dybt frustrerende. Først at miste sit erhverv på den måde som det skete, og så det totale kaos, der har været efterfølgende, sagde Lars Eilertsen.

Lars Eilertsens minkfarm ved Lystrup nær Aarhus.

Formand: Bliver svært at komme i gang igen

I aftalen indgår en dvaleordning, sådan at nogle minkavlere, der måtte ønske det, kan begynde at have mink igen på den anden side af coronakrisen. Cirka 60 millioner kroner er afsat til det.

Men på trods af ordningen tror Tage Pedersen ikke, at mange kommer til at benytte sig af det.

- Enkelte, men jeg tror, det bliver ganske få fordi, det vil blive rigtig svært at klare konkurrencen, fordi alle følgeindustrierne er væk. Kopenhagen Fur forsvinder, fodercentraler og pelserier forsvinder også, så man kommer til at stå på bar bund og vil ikke kunne klare sig i konkurrence med de store producerende lande som Polen og Kina siger Tage Pedersen, der bestemt ikke er optimistisk for en fremtidig minkindustri i Danmark.

- Erhvervet, som vi har kendt det, er slut i Danmark, og det kommer ikke tilbage, siger han.

FAKTA: Der var cirka 1100 minkfarme i Danmark før aflivninger

Læs her om den branche, der nu får erstatning. Tallene er for 2019.


* Der var i 2019 792 heltidsbedrifter med mink i Danmark - et fald fra 1261 i 2015. I alt var der 1060 bedrifter i 2019.


* Heltidsbedrifterne havde i 2019 omkring 2,5 millioner mink, der fik 5-6 hvalpe, der blev til skind. Hvert år blev der således årligt produceret cirka 12 millioner skind. Det gav en værdi af hele produktionen på 2,5 milliarder kroner.


* Prisen på skind er faldet betydeligt over de seneste år. I 2012 var værdien af produktionen eksempelvis på 9,5 milliarder kroner.


* I 2019 gav den gennemsnitlige heltidsbedrift et underskud på 689.200 kroner. I 2013 lød det gennemsnitlige overskud på 3,3 millioner kroner. Der har været underskud i tre af de sidste fire år.


* Den gennemsnitlige heltidsbedrift havde i 2019 en gæld på 13,3 millioner kroner.


* Siden 2014 er antallet af heltidsbeskæftigede på de danske minkbedrifter faldet fra omkring 4500 til omkring 2600. Langt hovedparten af minkproduktion ligger i Jylland.


* Ifølge Seges, et videnscenter under Landbrug & Fødevarer, skabte pelsdyrproduktion 5500 arbejdspladser.


* Minkproduktionen har en række følgeerhverv inden for eksempelvis udstyr, foder og salg. Det er uvist, hvor stor en gruppe virksomheder, der lever af at servicere og levere til minkavl.


Kilder: Danmarks Statistik, Seges.

/Ritzau/


Og tilbage i branchen via dvaleordningen kommer Lars Eilertsen fra Lystrup ikke.

- Jeg har taget nogle beslutninger om min fremtid, men jeg er sikker på, at der er nogle, der vil gøre brug af ordningen, fordi man ikke på nuværende tidspunkt fraskriver sig retten til at få erstatning senere, sagde Lars Eilertsen mandag aften.

Dvaleordningen gælder i første omgang for 2021, hvorefter forbuddet mod hold af mink udløber.

Hvis forbuddet forlænges, vil aftalepartierne træde sammen og drøfte muligheden for at forlænge ordningen i yderligere et år.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her