Pantsucces drukner i dåser og flasker - nu er nye på vej

Pantstationerne i Horsens, Randers og Aarhus skal bygges om for at imødekomme travlheden, mens der også kan være nye pantstationer på vej til det østjyske.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Pantstationer i Østjylland skal ombygges til nye, mere effektive modeller. Foto: Dansk Retursystem

Mange brugere af pantstationerne i Østjylland har nok prøvet at køre turen forgæves ud for at komme af med sine flasker og dåser. For stationerne bliver ofte fyldt og skal tømmes op til flere gange om dagen.

Det problem skal der dog gøres op med nu. Det fortæller Mette Klint, der er kommunikationskonsulent i Dansk Retursystem, til TV2 ØSTJYLLAND.

- Udfordringen med de gamle stationer er, at der hurtigt bliver fyldt op. Løsningen, som vi har fundet, er at lave en ny model, som skal erstatte de gamle stationer. I de nye bliver panten talt op og mast på stedet, så de fylder meget mindre. På den måde går der længere tid, før de bliver fyldt op, siger hun. 

Nye pantstationer er på vej

Udover ombygningen af de eksisterende pantstationer i landet, skal der også udvides med flere nye pantstationer. 

- Vi vil lave nogle nye, som vi placerer, hvor det giver mening. Og hvis vi vurderer, at der er et tilpas kundegrundlag, og det er praktisk muligt. Den proces er i gang nu, siger Mette Klint. 

Stationen i Horsens er lukket på grund af ombygning, mens stationen i Randers er lukket, da den er fyldt. I Aarhus er der nu åbent, efter der tidligere på dagen var lukket, da den var fyldt op. Foto: Screenshot / Dansk Retursystem

Dansk Retursystem har et mål om, at der skal være 36 pantstationer i alt i Danmark i 2025 mod de nuværende 14. 

Mette Klint kan dog ikke sige, om der er nye pantstationer på vej til det østjyske, hvor blandt andet byer som Silkeborg, Skanderborg, Odder og Grenå ikke har nogen endnu.

Corona var en succes for pantstationer

Både ombygningen af de eksisterende pantstationer samt tilføjelsen af de nye skyldes, at pantstationerne de seneste år har været en kæmpe succes.

Og ifølge Mette Klint skyldes det især én ting.

- Corona gjorde, at danskernes drikke- og pantvaner ændrede sig. Når restauranterne og barerne havde lukket, købte man for eksempel en specialøl derhjemme. Så derfor er der kommet meget mere pant de sidste to år, siger hun.

Og de ekstra timer derhjemme har i den grad kunnet mærkes på pantstationerne.

- Fra 2019 til 2020 skete der en stigning på 40 procent i brugen af pantstationer. Året efter var det 50 procent. Det blev en kæmpe succes, og danskerne tog i den grad pantstationerne til sig, siger Mette Klint. 

Pantstationen i Horsens er færdigombygget til februar, og stationen i Aarhus bliver også bygget om i år. Der er endnu ikke er dato på ombygningen af stationen i Randers.

Dansk Retursystems hjemmeside kan man altid se, om en given pantstation er åben eller lukket.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her