Pernille og André sejler jorden rundt og har ikke set sig tilbage
André Østergaard og Pernille Bartholdy Østergaard lagde for 15 måneder siden hverdagens hamsterhjul bag sig for at sejle over Atlanten. Men det søde liv til søs har også budt på udfordringer undervejs.
Det var med store drømme og sommerfugle i maven, at et ungt østjysk par i september sidste år stævnede ud af bådhavnen i Kaløvig.
Destinationen hed Caribien – mere end 5000 sømil fra det østjyske.
- Det har været et fedt år. Vi har dykket en masse, sejlet en masse, oplevet flere forskellige lande og fået mange lokale venner, siger 25-årige André Østergaard til TV2 ØSTJYLLAND.
Skipperparret har siden afrejse øhoppet mellem blandt andet de caribiske øer, St. Vincent og Grenada. Nu befinder de sig i den hollandske koloni Bonaire, nord for Venezuela - og indtil nu har rejsen været spækket med gode oplevelser.
- Det er en stor gryde af alle mulige dejlige ting. Det er en kombination af gode oplevelser med gode mennesker. Både gaster, vi selv har med, og mennesker vi har mødt på vores vej. Vi har også virkelig fået mange gode lokale venner undervejs, siger Pernille Bartholdy Østergaard, der er 28 år, til TV2 ØSTJYLLAND.
Jul i badeshorts
Da de satte kurs mod varmere himmelstrøg, var det med drømmen om at leve et langsommere liv. Sætte sig selv fri og vende hamsterhjulet ryggen.
Den frihed har de efter mere end et års sejlads fundet ind til.
- Målet om at stå glade op hver dag, det er vi i hus med, siger Pernille Bartholdy Østergaard.
Men efter 15 måneder ombord på båden Cleo, har alt ikke været lutter solskin og hvide bountystrande.
- Der er ingen tvivl om, at der også er modvind herude, ligesom der er modvind alle andre steder i livet, hvor man vælger at leve. Men forskellen er nok bare, at ved vores modvind og udfordringer er der altid turkisblåt vand omkring os, altid 30 grader, altid mulighed for at tage ud at snorkle og finde lidt glæde, så det gør det bare lidt nemmere, siger Pernille Bartholdy Østergaard.
Langturssejlads byder også på klargøring, rengøring og vedligeholdelse i lange baner. Selv omgivet af krystalklart vand til alle sider, der skvulper op ad bådssiden, indfinder hverdagen sig.
Ombord på båden er derfor også en håndfuld gaster, der hjælper med det praktiske arbejde, bidrager økonomisk og ikke mindst medbringer godt selskab.
For nyligt ankom et nyt hold, der var med til at fejre jul på Cleo.
- Julen har vi fejret stort set ligesom alle hjemme i Danmark. Vi har bare haft bare fødder og badeshorts på, siger Pernille Bartholdy Østergaard.
Strandet tre måneder på land
Den største udfordring, som skipperparret er stødt ind i ombord på Cleo, er de ikke et sekund i tvivl om.
En udfordring de meget bogstaveligt stødte ind i, da skibet pludselig ramte grunden, og parret derfor stod over for en kamp med forsikringsselskabet i Danmark, mens de selv befandt sig mange kilometer væk på den caribiske ø Grenada.
- Det viste sig at være lidt mere alvorligt, end vi først troede. Så vi har været tre måneder på land med Cleo, hvor vi ikke sejlede for at udbedre skaden. Det burde have været en nem skade at reparere, men det blev en lang kamp, fordi forsikringen ikke rigtigt ville samarbejde med os, og der var værfter der ikke har kunnet levere, hvad de gerne ville, siger André Østergaard.
Den oplevelse har været med til at forme det unge par undervejs på deres rejse.
- Det vigtigste vi har lært er, at lige meget hvor meget man planlægger, så ændrer ting sig, siger André Østergaard.
Sejler på trods af corona
Ligesom resten af verden, har de unge østjyder heller ikke kunnet undgå at tage hensyn til covid-19, som har præget deres rejseplaner undervejs.
- Vi er selvfølgelig mærket af det, men vi er også i vores egen boble her på båden, og den kan vi ret godt lide at leve i, så på den måde har corona ikke gjort det så svært. Det kræver bare lidt ekstra planlægning en gang i mellem, siger Pernille Bartholdy Østergaard.
Derfor er det også blevet til færre sømil end først forventet, men det er ikke noget de ærgrer sig over.
- Vi er ikke kede af det. Vi har selv været med til at tage beslutningen. Corona betyder ikke så meget for vores rejse, men det har betydet, at vi ikke rejste til Fransk Polynesien det sidste år, fordi det var lukket meget ned, så derfor valgte vi den lidt mere sikre og tog et år mere her i Caribien, siger André Østergaard.
Caribien har hverken været hårdt ramt af smitte eller præget af restriktioner, mens parret har været afsted. Det har også været muligt for dem at blive vaccineret undervejs.
Kurs mod flere fjerne kyster
15 måneders sejlads er det indtil videre blevet til for André Østergaard og Pernille Bartholdy Østergaard.
Selvom de savner venner og familie derhjemme, er de slet ikke færdige med at udleve drømmen.
- Vi fortsætter eventyret, for vi har slet ikke set alt det, vi vil se endnu, og vi elsker at lave det, vi laver, siger Pernille Bartholdy Østergaard.
I det nye år sætter skipperparret kursen mod Columbia og Fransk Polynesien. Men efter planen vender de også midlertidigt hjem, når de skifter Caribien ud med Danmark for at holde sommerferie under mindre eksotiske forhold.
Er du blevet nysgerrig på deres jordomsejling, kan du følge med på parrets Instagram-profil Staysaltysailing: