Stor strømsluger: Sådan sparer du på julemaden

I juledagene er der gang i maskiner og hårde hvidevarer i køkkenet, og hvis du gerne vil undgå for store udsving i strømforbruget, kan du finde sparetips her.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Fremstillingen af julemad er indhyllet i traditioner, men med få ændringer kan der være strøm at spare. Foto: Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Julen varer længe og koster mange penge. Men med stigninger på både fødevarer og energi kan den blive endnu dyrere i år.

Energikrisen har fået danskerne til at kigge deres forbrug efter i sømmene, og der kan altså også være kilowatt og penge at spare, når gryder og pander skal svinges med julemad. Det fortæller Henrik Bisp, ekspert i huseftersyn og energi hos Bolius.

- Jeg har ikke et præcist tal, men det er retter, der kræver mere end normalen. Vi har gang i mange ting og laver meget mad i december, siger han.

- Hvis du ændrer nogle små ting, kan det samlet set give dig en stor besparelse på sigt - især hvis det bliver en vane.

Hans erfaring er, at det oftere er nemmere at ændre sine vaner, hvis man er ramt på pengepungen.

Henrik Bisp mener dog heller ikke, at man skal risikere julefreden, men ændre på det, der er muligt.

  • Hvide kartofler

    Når de hvide kartofler skal koges, er der flere punkter, der kan give en energibesparelse, fortæller eksperten.

    • Vandet skal kun lige dække kartoflerne. På den måde koger vandet hurtigere, og du sparer energi på ikke at varme unødigt meget vand op.

    • Brug en gryde, der i størrelse passer til blusset (ved induktion har det dog ingen betydning). Du udnytter ikke varmen fra kogepladen optimalt, hvis gryden er mindre eller større end blusset.

    • Husk at sætte låg på gryden. Så sparer du på strømforbruget.

    • Lad kartoflerne koge færdige i efterkogningsvandet. Kog dem evt. i ti minutter og sluk.


     - Det tager lidt længere tid, men det behøver ikke buldrekoge, kartoflerne skal nok blive møre alligevel. Det er klart et sted, man kan energioptimere, siger Henrik Bisp.

  • Brune kartofler

    Som alternativ til panden kan de brune kartofler laves i ovnen.

    - Når man har gang i ovnen alligevel - om det så er til flæskesteg, eller hvad det er - så kan man optimere og have gang i andre ting, hvor man netop kan bruge varmen fra ovnen, når den nu er tændt, siger Henrik Bisp

     

    Både ovn og kogeplade er noget, der bruger meget strøm, når det er på fuld blus.

    - Det vil igen tale ind i nogle ændrede vaner, fordi vi er vant til at lave dem på panden - vi skal have gennemtænkt processerne, siger eksperten.

  • And og flæskesteg

    Her kan man overveje, om stegen kan komme ind allerede, mens ovnen forvarmer, og stege færdig i eftervarmen for at udnytte varmen optimalt, lyder det fra Henrik Bisp.

    - Man kan også tage naboens and med, så man udnytter varmen til at lave to i stedet for en. Så kan vi hjælpe hinanden på den måde, siger han.

    Det er nemlig processen med at få ovnen op i varmegrader, der er den mest energikrævende del. Der er dog heller ingen grund til at sætte julefreden over styr, hvis man allerede har en skudsikker fremgangsmåde til at fremtrylle en perfekt steg.

    - Er det ved langtidsstegning, du laver den bedste steg, så lad være med at gå på kompromis der, men kig på de andre ting, opfordrer Henrik Bisp til i stedet.

  • Rødkål

    Er den varme rødkål et fast indslag på julebordet, så kan man med fordel varme den i mikroovnen.

    - Til ting, der kun skal have kort tid, kan det være mere energibesparende at bruge mikroovnen, siger Henrik Bisp.

  • Medister

    - Har du gang i panden, kan du udnytte den varme pande og lave medisteren der. Men ellers kan den lægges ind i et fad i ovnen, hvis den allerede er tændt, siger Henrik Bisp.

    Generelt opfordrer han til at man tænker over, om man kan lave retten på en anden måde, end man er vant til, som kræver færre blus eller antal gange, ovnen skal tændes og varme op.

  • Risengrød

    De fleste har prøvet at brænde risengrøden på, når den har stået på komfuret, men faktisk er der en mere energivenlig måde, der ikke kræver din fulde opmærksomhed.

    Efter et opkog kan gryden placeres i en høkasse eller under dynen pakket ind i et håndklæde. Lad den stå i 2-3 timer, helst ikke længere af sundhedsmæssige årsager, inden den igen får et opkog på komfuret.

  • Rester

    Rester er mad, der allerede er brugt penge og strøm på at lave, så få det hurtigt på køl for at have mad til de næste dage. Dermed undgår du også på ny at fyre op for blus og ovn.

    - Du kan også lave to ænder, når du er i gang, eller få lavet stegen, hvis du skal have en kold kamsteg på bordet til en julefrokost. Det med at lave større portioner, når man alligevel er i gang med at bruge ovnen, siger Henrik Bisp.

Kort nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Tilpas dit samtykke til cookies her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm vimeo.com
_cfuvid vimeo.com
AWSALB Amazon Web Services
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBCORS Amazon Web Services
AWSALBCORS Amazon Web Services
bcookie LinkedIn
beyondwords no-domain
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
pusherTransportTLS no-domain
remote_sid youtube.com

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_clsk tv2ostjylland.dk
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
bugsnag-anonymous-id no-domain
userId tv2ostjylland.dk
vuid vimeo.com

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
_ga Google
_ga_LVEFKMG087 Google
_ga_VNYPEBL4PG Google
li_alerts LinkedIn
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tv2ostjylland.dk
CookieConsent tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
oj_ovp_session oj.tv2reg.stream
PHPSESSID recruit.hr-on.com
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyLastVisitV2 tv2ostjylland.dk
recencyLastVisitV2 tv2ostjylland.dk
SRVNAME oj.tv2reg.stream
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
tv2_ostjylland_session tv2ostjylland.dk
tv2reg_cookie_consent tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2ostjylland.dk
XSRF-TOKEN oj.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN tv2ostjylland.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google