Stor strømsluger: Sådan sparer du på julemaden
I juledagene er der gang i maskiner og hårde hvidevarer i køkkenet, og hvis du gerne vil undgå for store udsving i strømforbruget, kan du finde sparetips her.
Julen varer længe og koster mange penge. Men med stigninger på både fødevarer og energi kan den blive endnu dyrere i år.
Energikrisen har fået danskerne til at kigge deres forbrug efter i sømmene, og der kan altså også være kilowatt og penge at spare, når gryder og pander skal svinges med julemad. Det fortæller Henrik Bisp, ekspert i huseftersyn og energi hos Bolius.
- Jeg har ikke et præcist tal, men det er retter, der kræver mere end normalen. Vi har gang i mange ting og laver meget mad i december, siger han.
- Hvis du ændrer nogle små ting, kan det samlet set give dig en stor besparelse på sigt - især hvis det bliver en vane.
Hans erfaring er, at det oftere er nemmere at ændre sine vaner, hvis man er ramt på pengepungen.
Henrik Bisp mener dog heller ikke, at man skal risikere julefreden, men ændre på det, der er muligt.
-
Hvide kartofler
Når de hvide kartofler skal koges, er der flere punkter, der kan give en energibesparelse, fortæller eksperten.
Vandet skal kun lige dække kartoflerne. På den måde koger vandet hurtigere, og du sparer energi på ikke at varme unødigt meget vand op.
Brug en gryde, der i størrelse passer til blusset (ved induktion har det dog ingen betydning). Du udnytter ikke varmen fra kogepladen optimalt, hvis gryden er mindre eller større end blusset.
Husk at sætte låg på gryden. Så sparer du på strømforbruget.
Lad kartoflerne koge færdige i efterkogningsvandet. Kog dem evt. i ti minutter og sluk.
- Det tager lidt længere tid, men det behøver ikke buldrekoge, kartoflerne skal nok blive møre alligevel. Det er klart et sted, man kan energioptimere, siger Henrik Bisp. -
Brune kartofler
Som alternativ til panden kan de brune kartofler laves i ovnen.
- Når man har gang i ovnen alligevel - om det så er til flæskesteg, eller hvad det er - så kan man optimere og have gang i andre ting, hvor man netop kan bruge varmen fra ovnen, når den nu er tændt, siger Henrik Bisp
Både ovn og kogeplade er noget, der bruger meget strøm, når det er på fuld blus.
- Det vil igen tale ind i nogle ændrede vaner, fordi vi er vant til at lave dem på panden - vi skal have gennemtænkt processerne, siger eksperten.
-
And og flæskesteg
Her kan man overveje, om stegen kan komme ind allerede, mens ovnen forvarmer, og stege færdig i eftervarmen for at udnytte varmen optimalt, lyder det fra Henrik Bisp.
- Man kan også tage naboens and med, så man udnytter varmen til at lave to i stedet for en. Så kan vi hjælpe hinanden på den måde, siger han.
Det er nemlig processen med at få ovnen op i varmegrader, der er den mest energikrævende del. Der er dog heller ingen grund til at sætte julefreden over styr, hvis man allerede har en skudsikker fremgangsmåde til at fremtrylle en perfekt steg.
- Er det ved langtidsstegning, du laver den bedste steg, så lad være med at gå på kompromis der, men kig på de andre ting, opfordrer Henrik Bisp til i stedet.
-
Rødkål
Er den varme rødkål et fast indslag på julebordet, så kan man med fordel varme den i mikroovnen.
- Til ting, der kun skal have kort tid, kan det være mere energibesparende at bruge mikroovnen, siger Henrik Bisp.
-
Medister
- Har du gang i panden, kan du udnytte den varme pande og lave medisteren der. Men ellers kan den lægges ind i et fad i ovnen, hvis den allerede er tændt, siger Henrik Bisp.
Generelt opfordrer han til at man tænker over, om man kan lave retten på en anden måde, end man er vant til, som kræver færre blus eller antal gange, ovnen skal tændes og varme op.
-
Risengrød
De fleste har prøvet at brænde risengrøden på, når den har stået på komfuret, men faktisk er der en mere energivenlig måde, der ikke kræver din fulde opmærksomhed.
Efter et opkog kan gryden placeres i en høkasse eller under dynen pakket ind i et håndklæde. Lad den stå i 2-3 timer, helst ikke længere af sundhedsmæssige årsager, inden den igen får et opkog på komfuret.
-
Rester
Rester er mad, der allerede er brugt penge og strøm på at lave, så få det hurtigt på køl for at have mad til de næste dage. Dermed undgår du også på ny at fyre op for blus og ovn.
- Du kan også lave to ænder, når du er i gang, eller få lavet stegen, hvis du skal have en kold kamsteg på bordet til en julefrokost. Det med at lave større portioner, når man alligevel er i gang med at bruge ovnen, siger Henrik Bisp.