Virus tvinger læger til videokonsultationer - kan være kommet for at blive

Virus har vist, at videokonsultationer rummer flere fordele for de praktiserende læger.

Covid-19 har på kort tid og i mange sammenhænge ændret den hverdag, vi havde, inden virussen meldte sin ankomst.

Én af de ting, virussen har ført med sig, er videokonsultationer mellem patienter og praktiserende læger, og det kan faktisk være noget, vi bør fortsætte med, når coronakrisen er ovre.

Det mener hver professor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet og praktiserende læge i Skødstrup, Per Kallestrup.

Første af sin slags

Han er den ene halvdel, den anden er projektkoordinator Ulrik Bak Kirk, af en aarhusiansk duo, der nu skal undersøge, hvordan de praktiserende læger bedst kan kommunikere med patienter via en skærm.

Til formålet er de blevet bevilget 4,3 millioner kroner af Innovationsfonden. Bevillingen er den første større satsning på corona-relateret forskning i den primære sundhedssektor.

- Muligheden for videokonsultation er kommet ganske hurtigt, og vi har taget den til os meget hurtigt, dels af nød og dels fordi den bringer nogle nye muligheder, siger Per Kallestrup til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter: 

- I denne tid kan vi ikke invitere patienterne ind i samme grad, som vi hidtil har kunnet, og så er videokonsultation et godt supplement.

Det er softwarefirmaet Trifork, der har skabt app'en MinLæge. Før COVID-19 havde firmaet ikke gennemført én videokonsultation i det virkelige liv. Nu er der op til 3000 om dagen, fortæller Karen Skjerbæk Jørgensen fra Trifork.
Det er softwarefirmaet Trifork, der har skabt app'en MinLæge. Før COVID-19 havde firmaet ikke gennemført én videokonsultation i det virkelige liv. Nu er der op til 3000 om dagen, fortæller Karen Skjerbæk Jørgensen fra Trifork.

Flere fordele

I sin egen praksis i Skødstrup har Per Kallestrup indtil coronaens indtog haft åben konsultation om morgenen ved akutte problemstillinger.

- Nu, hvor vi ikke kan det i fysisk form, har vi oprettet det virtuelle venteværelse, så vores patienter kan gå på fra om morgenen, hvor det bliver åbnet, og indtil kl. 8.30, hvor vi ser akutte henvendelser på den måde.

I løbet af dagen har lægerne egentlige konsultationstider, hvor de efter henvendelser fra patienter kan kalde op og gennemføre en videokonsultation.

- Der er fordele og ulemper ved enhver ny teknologiform. Nogle fordele ved videokonsultation kan være, at det giver en øget tilgængelighed og mulighed for nogle konsultationer, som ellers ville være vanskelig at gennemføre. Ulempen er, at vi ikke får lige så god information, som en fysisk konsultation naturligvis giver, siger Per Kallestrup.

Fra 0 til 100

Det er netop de forskellige fordele og ulemper ved videokonsultationer, som forskningsprojektet skal belyse. Hvornår og i hvilke sammenhænge vil det give mening? Hvordan gør man det til et trygt og sikkert redskab? 

Det er via app'en MinLæge, at patienter kan gennemføre en videokonsultation med deres praktiserende læge. 

Det er PLO og Sundheds-og Ældreministeriet, der har lanceret app’en, som er skabt af softwarefirmaet Trifork.

- Før corona havde vi ikke gennemført en eneste videokonsultation i det virkelige liv. Den første dag havde vi 70, og nu kører vi mellem 2500 og 3000 om dagen, og der kommer flere til hver dag, siger Vice President Trifork Healthcare, Karen Skjerbæk Jørgensen.

Formand bragte system i knæ

App’en MinLæge blev omtalt af Christian Freitag, formand for PLO, på et pressemøde den 1. april.

- Vi kunne se, at det eksploderede med downloads den dag, hvor Christian Freitag omtalte den. Der kom simpelthen så mange downloads, at systemet lige var lidt i knæ, og så måtte vi have det op at køre igen, siger Karen Skjerbæk Jørgensen og fortsætter:

- Det har været spændende at gøre en forskel for nogle sårbare, der har brug for at kunne se sin læge. Men det er også spændende at se, hvor mange der har arbejdet sammen om, at få det her til at lykkes.

Forskningsprojektet på Aarhus Universitet forventes at løbe frem til foråret 2021.

COLOURBOX9510022

111 år gammelt byggefirma er gået konkurs

Fly

Danmark fraråder nu rejser til alle lande i verden

narko narkotika amfetamin speed

54-årig idømt fire års fængsel i sag om stort narkonetværk

coronatest podning corona covid-19 visir

Danmark har 860 nye smittetilfælde

COVID-19 LIVE
Coronatest Region Midt 20.08.2020

24 elever fra efterskole smittet med corona

Charlotte Ernst

Flere kvinder griber controlleren