Virus tvinger læger til videokonsultationer - kan være kommet for at blive

Virus har vist, at videokonsultationer rummer flere fordele for de praktiserende læger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Det har mest været af nød, at læger har taget videokonsultationer til sig, men i visse sammenhænge kan de virtuelle konsultationer være at foretrække.

Covid-19 har på kort tid og i mange sammenhænge ændret den hverdag, vi havde, inden virussen meldte sin ankomst.

Én af de ting, virussen har ført med sig, er videokonsultationer mellem patienter og praktiserende læger, og det kan faktisk være noget, vi bør fortsætte med, når coronakrisen er ovre.

Det mener hver professor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet og praktiserende læge i Skødstrup, Per Kallestrup.

Første af sin slags

Han er den ene halvdel, den anden er projektkoordinator Ulrik Bak Kirk, af en aarhusiansk duo, der nu skal undersøge, hvordan de praktiserende læger bedst kan kommunikere med patienter via en skærm.

Til formålet er de blevet bevilget 4,3 millioner kroner af Innovationsfonden. Bevillingen er den første større satsning på corona-relateret forskning i den primære sundhedssektor.

- Muligheden for videokonsultation er kommet ganske hurtigt, og vi har taget den til os meget hurtigt, dels af nød og dels fordi den bringer nogle nye muligheder, siger Per Kallestrup til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- I denne tid kan vi ikke invitere patienterne ind i samme grad, som vi hidtil har kunnet, og så er videokonsultation et godt supplement.

Det er softwarefirmaet Trifork, der har skabt app'en MinLæge. Før COVID-19 havde firmaet ikke gennemført én videokonsultation i det virkelige liv. Nu er der op til 3000 om dagen, fortæller Karen Skjerbæk Jørgensen fra Trifork.

Flere fordele

I sin egen praksis i Skødstrup har Per Kallestrup indtil coronaens indtog haft åben konsultation om morgenen ved akutte problemstillinger.

- Nu, hvor vi ikke kan det i fysisk form, har vi oprettet det virtuelle venteværelse, så vores patienter kan gå på fra om morgenen, hvor det bliver åbnet, og indtil kl. 8.30, hvor vi ser akutte henvendelser på den måde.

I løbet af dagen har lægerne egentlige konsultationstider, hvor de efter henvendelser fra patienter kan kalde op og gennemføre en videokonsultation.

- Der er fordele og ulemper ved enhver ny teknologiform. Nogle fordele ved videokonsultation kan være, at det giver en øget tilgængelighed og mulighed for nogle konsultationer, som ellers ville være vanskelig at gennemføre. Ulempen er, at vi ikke får lige så god information, som en fysisk konsultation naturligvis giver, siger Per Kallestrup.

Fra 0 til 100

Det er netop de forskellige fordele og ulemper ved videokonsultationer, som forskningsprojektet skal belyse. Hvornår og i hvilke sammenhænge vil det give mening? Hvordan gør man det til et trygt og sikkert redskab?

Det er via app'en MinLæge, at patienter kan gennemføre en videokonsultation med deres praktiserende læge.

Det er PLO og Sundheds-og Ældreministeriet, der har lanceret app’en, som er skabt af softwarefirmaet Trifork.

- Før corona havde vi ikke gennemført en eneste videokonsultation i det virkelige liv. Den første dag havde vi 70, og nu kører vi mellem 2500 og 3000 om dagen, og der kommer flere til hver dag, siger Vice President Trifork Healthcare, Karen Skjerbæk Jørgensen.

Formand bragte system i knæ

App’en MinLæge blev omtalt af Christian Freitag, formand for PLO, på et pressemøde den 1. april.

- Vi kunne se, at det eksploderede med downloads den dag, hvor Christian Freitag omtalte den. Der kom simpelthen så mange downloads, at systemet lige var lidt i knæ, og så måtte vi have det op at køre igen, siger Karen Skjerbæk Jørgensen og fortsætter:

- Det har været spændende at gøre en forskel for nogle sårbare, der har brug for at kunne se sin læge. Men det er også spændende at se, hvor mange der har arbejdet sammen om, at få det her til at lykkes.

Forskningsprojektet på Aarhus Universitet forventes at løbe frem til foråret 2021.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her