Ældreboom i Østjylland: I en kommune er hver fjerde over 65 år
Der er sket en eksplosiv udvikling i antallet af ældre i kommunerne rundt om Aarhus, viser nye tal
Vi bliver ældre og ældre - også i Østjylland, og mange er nok lidt nervøse for, om der er råd til de mange flere ældre nu og i fremtiden. Måske med god grund.
I nabokommunerne til Aarhus er der de seneste 10 år sket en voldsom vækst i antallet af borgere over 65 år på op mod 30 procent. Det viser tal fra VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
Det gælder især Odder, Skanderborg, Silkeborg og Syddjurs kommuner, og i runde tal bliver der 20.000 ekstra ældre hvert eneste år.
Hver fjerde er pensionist i Syddjurs
Kigger man samtidig på, hvor mange borgere der er ældre end 65 nu, træder særligt Syddjurs Kommune frem, hvor næsten hver fjerde indbygger allerede nu har nået pensionsalderen.
Her er man da også allerede i gang med at gardere sig imod den stadigt stigende mængde ældre, der betyder, at en tredjedel af borgere vil være over 65 i 2045. Blandt andet med et nyt plejecenter i Rønde, som kan huse 82 beboere mod de nuværende 42.
Ole Bollesen (S), formand for udvalget for sundhed, ældre- og socialområdet i Syddjurs Kommune, regner med, at kommunen nok skal klare de mange flere ældre. Blandt andet fordi områder som Ebeltoft tiltrækker ressourcestærke ældre.
Men den løsning skal han ikke sætte alt sin lid til, lyder det fra pensionist Lisbet Blak, der bor i Ebeltoft.
- Jeg har en folkepension og lidt ved siden af, men det er ikke alle, der er rige. Det er det bestemt ikke, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Midler fra børn og unge
Den betragtning kan hun have ret i. For selvom folk generelt er blevet bedre til at spare op til alderdommen, så vil regnestykket alligevel gå i minus for kommunekassen, forklarer kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole:
- Vi er langt, langt dyrere som borgere, når vi bliver gamle, i forhold til når vi er i den erhvervsaktive alder. Det vil stille nogle særlige krav til kommunerne. Lidt firkantet sagt, så er kommunerne nødt til at flytte midler fra børne-unge-området over til de ældre, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Øverst kan du se hele indslaget om de voksende antal ældre i Østjylland.