Anettes hund blev konfiskeret: Tænker hele tiden på Spire

Hunde, der bliver konfiskeret, kan se frem til lange sagsbehandlingstider. Nogle hunde har ventet flere år på en endelig dom uden at få besøg af ejeren

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg tænker på min hund, hver dag fra jeg står op om morgenen, til jeg går i min seng, siger Anette Fassbinder efter at have kigget på billeder af sin hund Spire.

Spire blev konfiskeret i januar af Sydøstjyllands Politi, efter at den havde bidt naboens gravhund.

Gravhunden blev aflivet på grund af bidskaderne. Siden har ejeren Anette Fassbinder ikke kunnet få lov til at se sin hund eller høre, hvordan den har det. Den er anbragt på et ukendt hundepensionat, indtil der falder dom i sagen.

Hoppede over hegnet

Sagen begyndte i maj 2016, da Anette Fassbinders hund hoppede over hegnet i haven og ud på vejen for at bide naboens hund.

- Det gør hun, fordi hun lige er gået i løbetid, og derfor skal hun ud og fortælle den tævehund, der går på den anden side, at det her er mit territorium, forklarer Anette Fassbinder.

Anette fik sin hund konfiskeret, efter den havde bidt naboens hund.

TV2 ØSTJYLLAND har været i kontakt med naboerne, der fortæller, at deres gravhund var så medtaget, at dyrlægen ikke mente, den kunne reddes. De anmeldte efterfølgende bidet til politiet.

Episoden får også nogle af de andre naboer til at melde Anette Fassbinder og hunden til politiet, fordi de føler sig utrygge.

Fire måneder senere kommer politiet og konfiskerer Spire. Men fordi Anette Fassbinder vil flytte med Spire væk fra området, får hun hunden tilbage og nøjes med at betale en bøde.

Konfiskeret to gange

Yderligere fire måneder senere kommer Sydøstjyllands Politi tilbage igen. Ifølge Anette Fassbinder siger de, at der er sket en fejl, og at hunden skal aflives. Politiet tager Spire med, og Anette Fassbinder har ikke set den siden. Hun har nu sagsøgt Sydøstjyllands Politi, for at få kunne få Spire tilbage.

Hos Sydøstjyllands Politi har man ikke lyst til at kommentere sagen eller forklare, hvorfor sagen om Spire blev genoptaget.

- Vi har truffet en afgørelse i sagen, som det nu er op til domstolen at vurdere. Så længe sagen verserer, har vi ikke nogen yderligere kommentarer, siger sekretariatschef hos Sydøstjyllands Politi Mette Venge Olesen til TV2 ØSTJYLLAND.

Sag ikke enestående

Foreningen Fair Dog, der varetager hundeejernes interesser, hører ofte om sager ligesom Anette Fassbinders, hvor hunde er konfiskerede og anbragt i pensioner længe.

- Det er desværre ikke usædvanligt. Langt de fleste sager tager 4 til 12 måneder. Nogle gange også to og tre år, siger Charlotte Andersson, der er formand i Foreningen Fair Dog.

Det er desværre ikke usædvanligt. Langt de fleste sager tager 4 til 12 måneder. Nogle gange også to og tre år.
Charlotte Andersson, formand, Foreningen Fair Dog

Foreningen har siden sommeren 2010 siddet med over 600 sager, hvoraf de fleste handler om hunde, der er konfiskerede og pensionsanbragt.

- Vores retssystem er slet ikke gearet til levende væsener. Selv sådan noget som aktindsigt tager lang tid. Vi har ret til at få aktindsigt inden syv dage, men det kan nogle gange tage tre til seks uger og nogle gange op til otte uger. Alt sammen imens hunden står konfiskeret, forklarer formanden.

Hundenes forhold møder kritik

Hos Den Danske Dyrlægeforening kender man til problemet med hunde, der kan være konfiskeret og anbragt i hundepension længe. Formanden for foreningen mener, at hundene skal vurderes hurtigt.

- Ingen hunde har godt af at sidde i et pensionsforløb. Vi mener, det er vigtigt, at praksis bliver ændret på det her område, så der ikke går mere end en til to uger fra hunden er konfiskeret, til den er blevet vurderet af hundesagkyndige. Vi er klar over sager, der trækker ud. Det skyldes typisk, at afgørelser ankes til domstolene. Også her appellerer vi til kort sagsbehandling, siger formand Carsten Jensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Det er vigtigt at hundene bliver stimuleret og har mulighed for social kontakt med mennesker flere gange dagligt.
Carsten Jensen, formand, Den Danske Dyrlægeforening

I dag har hundene krav på 15 minutters menneskelig kontakt om dagen. Men der skal mere til, for at hundene har det godt – mener dyrlægeforeningen.

- Det er vigtigt at hundene bliver stimuleret og har mulighed for social kontakt med mennesker flere gange dagligt. Derudover er det for nogle hunde vigtigt, at de har noget legetøj eller lignende med hjemmefra.

Også hos Dyrenes Beskyttelse mener man, at hundene i dag sidder alt for længe og venter på en afgørelse.

- Vi er meget kritiske overfor de ekstremt lange sagsbehandlingstider. Det er helt uacceptabelt, at hundene sidder i årevis og venter på en afgørelse, siger chefkonsulent for familiedyr Jens Jokumsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Hos Dyrenes Beskyttelse mener de, at der højest må gå tre måneder, før en hunds sag skal afgøres.

- Det er levende dyr, der er tale om, og dem kan man ikke bare sammenligne med andre sager i retssystemet. Man må kunne gøre noget i retssystemet, så man ikke kommer ud i sagsbehandlingstider på flere år. For i dag ender hundene som gidsler, der bare venter og venter på en afgørelse.

Hos Dyrenes Beskyttelse er det ikke så meget hundenes fysiske forhold man er bekymrede for, men mere det mentale.

- I forhold til hundenes sundhed og fysiske behov kan de blive luftet, få motion og god kost under pensionsopholdet. Men nogle hunde er så knyttet til deres ejer, at de kan blive mentalt skadet af at blive isoleret i et fremmed miljø. Og så må man spørge sig selv, hvad det er for et liv sådan en hund får efterfølgende. Et længerevarende pensionsophold kan være fuldstændig ødelæggende for en hund, fortæller Jens Jokumsen.

Dansk Folkeparti vil have dyrepoliti

TV2 ØSTJYLLAND har forsøgt at få et interview med justitsminister Søren Pape Poulsen (K). Vi ville gerne have spurgt ham, hvorfor hundesagerne skal tage så lang tid, men han har ikke villet udtale sig hverken mundtligt eller skriftligt til spørgsmålet.

Venstres dyrevelfærdsordfører, Erling Bonnesen, kender til problemet.

- Vi er opmærksomme på det, følger det og tager det op næste gang vi skal vurdere hundeloven, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Hos Dansk Folkeparti vil man oprette et dyrepoliti, der blandt andet skal tage sig af hundesagerne. Her vil man ikke acceptere de lange pensionsanbringelser.

- Det er fuldstændig horribelt. Vi vil gerne have et loft på varigheden af de her interneringer, for det er netop skadeligt for en hund at komme væk fra dens hjem, siger dyrevelfærdsordfører hos Dansk Folkeparti, Karina Due, til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge hende skal der tænkes i nye baner for at få hundenes tid i pensionerne kortere.

Det er fuldstændig horribelt. Vi vil gerne have et loft på varigheden af de her interneringer.
Karina Due, dyrevelfærdsordfører, DF

- I dag prioriteres dyreværnssager ikke nok. Ligesom vi har et færdselspoliti, skal vi også have et dyrepoliti. Det behøver ikke være mange, men der skal være nogen, der kan reagere, når der er en sag.

Hun fortsætter:

- Vi vil ikke finde os i, at dyr bliver nedprioriteret hver eneste gang som de gør i dag.

Anette Fassbinder er sikker på, at hendes hund Spire ikke kommer til at bide igen, hvis hun får den tilbage.

- Det kan jeg vide, fordi jeg selvfølgelig har sikret min hund meget mere med en ny sikret hundegård. Den er godkendt af politiet og bliver også brugt på internater. Og så vil jeg være ekstra opmærksom især ved løbetid, siger Anette Fassbinder.

Ifølge hendes advokat kommer Spire til at være konfiskeret i hvert fald indtil december. På det tidspunkt har hunden været konfiskeret i næsten et år.

Hør Anette Fassbinders historie i videoen øverst i artiklen.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her