Fokus på mobning: Forældre spiller en stor rolle
Mobning går ud over børn, men forældre kan i høj grad være med til at forebygge det
Emnet mobning har i denne uge været på skoleskemaet på flere østjyske skoler i anledningen af skolernes trivselsdag.
Men det er ikke kun på skolerne, at der skal sættes ind over for mobningen, det fortæller Sanne Lind, der er rådgiver ved Børns Vilkår.
- Forældrene spiller en stor rolle i samarbejdet med skolen, specielt når det handler om den forebyggende del, nemlig når det handler om at skabe trivsel, siger Sanne Lind.
Digital mobning kræver også dialog
I gamle dage var mobning noget, der foregik i skolegården eller på legepladsen, men sådan er det ikke mere. Med teknologier som smartphones og computere og med fællesskaber som Snapchat og Facebook, så er mobningen også blevet et digitalt problem.
Sanne Lind forklarer, at selvom digital mobning er et komplekst problem, så kræver det også forebyggende arbejde, hvis man som forældre skal forhindre det.
- Det handler om at have en åben dialog hver eneste dag, ligesom når man spørger, hvordan det er gået i skolen, og hvad har de leget, så skal man også huske at spørge, hvad spillede I, og var alle med i spillet. Hvad er interessant på Instagram i øjeblikket, hvad laver I af grupper, og hvordan taler I sammen. Så man er nødt til at invitere sig selv indenfor i de arenaer også for at støtte og hjælpe børnene der, siger Sanne Lind .
Når skaden er sket
En ting er at forebygge, men det fungerer ikke altid. Og hvis skaden er sket, så er det vigtigt, at forældrene og eleverne står sammen, mener Sanne Lind.
- Det er vigtigt, at forældre ikke konfliktoptrapper og peger skyld af hinanden, men i stedet fokuserer på at få løst det i fællesskab, siger Sanne Lind.
Herunder kan du se en video fra Børns Vilkår, der viser, hvordan mobning ser ud set gennem et barns øjne, og folks kommentarer til den: