Gift i 19 år om ægtepagt: Det er mærkeligt
Skilsmisseraten går op og op, men færre og færre får en ægtepagt
Det har aldrig været rigtig populært at få lavet en ægtepagt.
En lovændring gældende fra 1. januar 2007 fik i 2006 18.839 danskere til at indgå ægtepagt i forbindelse med deres ægteskab. Men det høje tal faldt hurtigt drastisk.
I 2016 var det tal blot 8.648, og dermed er antallet af indgåede ægtepagter i Danmark faldet med 54 procent på ti år og er tilbage på niveau med før 2006. Det viser tal fra Tinglysningsretten.
Men der kan være en rigtig god pointe med at få lavet en ægtepagt – også selv om man naturligvis i brylluppets lykkelige stund er overbeviste om, at man hører sammen for evigt.
Det fortæller advokat Bjørn Ravn, der håndterer flere af den slags sager.
- Jeg synes, det er rigtig vigtigt at overveje at få lavet en ægtepagt. Vi har en skilsmisseprocent på over 50, så det er jo ikke bare noget, der kun sker for genboen, siger han.
I 2007 betød en ny lov, at man ikke længere automatisk deler pensionsopsparinger ved en skilsmisse – og det er væsentligt for fremtidens ægtepar, mener Bjørn Ravn.
- Når man ved, at vores opsparing mere og mere samles i vores pension, og vi ved, at kvinderne i ægteskabet typisk er dem, der laver den mindste opsparing i form af pension, er det mig en gåde hvorfor flere ægtefæller ikke laver aftale om deling af pension, siger han.
Ifølge advokaten er det af ren tro på kærligheden, at mange slet ikke forholder sig til muligheden for at få lavet en ægtepagt.
- Når man bliver gift er det jo en trist ting – at skulle forholde sig til, hvad der skulle ske, hvis man skal skilles. Men virkeligheden er, at når folk kommer igennem en skilsmisse, kan det betyde, at der er uendeligt stor forskel på deres formue bagefter – og dermed også hvordan de vil være stillet den dag, de går på pension, siger Bjørn Ravn.
Ægteparret Søren Vig og Ditte Høeberg Vig er blandt fåtallet, der har fået lavet en ægtepagt. De har været gift i 19 år.
- Det er jo lidt mærkeligt at tale om, hvordan man skal dele ting, hvis man eventuelt bliver skilt, når man føler, at man er i et godt og lykkeligt ægteskab. Det er meget grænseoverskridende, siger Ditte Høeberg Vig.
- Det er klart rarest at få aftalt de ting i fredstid, og så håber vi, at det aldrig nogensinde bliver nødvendigt, men nu ved vi, der er styr på det, supplerer hendes mand, Søren Vig.
Hør mere fra Søren og Mette i videoen øverst i artiklen.