Økologisk landmand føler sig berøvet
Ifølge regeringens landbrugspakke skal økologernes miljøgevinst bruges til at sprede mere gødning på de konventionelle marker
Økologer bruger langt mindre gødning end konventionelle landmænd - foruden de andre økologiske tiltag, der sparer miljøet for en stor belastning. Men den miljøgevinst, det giver, skal nu bruges til, at konventionelle landbrug kan sprede mere gødning på deres marker.
Sådan ser fremtiden for landbruget ud ifølge regeringens nye landbrugspakke. Men det er ikke rimeligt, mener en økologisk landmand fra Horsens-egnen.
- Det er ærgerligt, at man får stjålet de tiltag, som man gør, siger økologisk landmand Philip Dam Hansen fra Hovedgård, der frygter for det danske vandmiljø.
- Jeg tror, det ville give lang mere mening, hvis man skilte de to systemer ad. Så at de lavede de tiltag, der gjorde, at de kunne gøde i det niveau, som der nu er fagligt belæg for. Og at vi ligesom kan få lov til at holde vores tiltag for os selv og få gevinsten selv - som de forbrugere, som støtter vores produktion, også betaler for, siger Philip Dam Hansen.
Landbruget: Aarhus vrøvler om regning
Uenighed i landbruget
Hos de konventionelle landmænd forstår de ikke økologernes bekymringer. Poul Jakob Bønløkke, der er konventionel landmand og formand for Landboforeningen Kronjylland, synes, at begge parter skal tage et fælles ansvar og samarbejde.
- Så længe at der ikke går mere ud over miljøet, og at bundlinjen, som vi alle sammen arbejder hen mod, at den ikke bliver ringere stillet, så synes jeg godt, at vi skulle kunne fylde det hul ud, siger konventionel landmand Poul Jakob Bønløkke fra Brabrand.
- Jeg synes, at vi skal glæde os over landbrugspakken. Jeg synes da, at det har været hårdt tiltrængt her i det konventionelle landbrug. Vi har manglet kvælstoffet, for at vi har kunnet lave kvalitetskorn. Der har været et meget konkurrenceforvridende billede, hvor vi ikke har kunnet opnå kvalitetskorn, og vi har måttet importere soya for at supplere til foderet i svinebesætninger, siger Poul Jakob Bønløkke.
Men det på trods ser Philip Dam Hansen altså ikke sådan på sagen. Han frygter for vandmiljøet, der vil komme yderligere under pres. Dog trøster han sig med at økologi er populær.
- I takt med at forbruget stiger af økologiske fødevarer - og Danmark har jo stadig en flot 1. plads - så er det klart at jo flere økologiske hektarer, der bliver omlagt, jo mindre er der så, som de andre kan svine til, siger han.
Du kan høre begge landmænds synspunkter og argumenter i videoen øverst i artiklen.