Stor undersøgelse skal hjælpe til at forebygge drukneulykker

Hvis du har været tæt på at drukne, så kan din historie være med til at forhindre, at andre kommer i samme situation, lyder det fra TrygFonden

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
I 2014 fik Randers Havn efter råd fra Trygfonden sat 70-80 stiger og 40 redningskranse op.

Hvert år falder mennesker i de danske havne eller kommer i nød på svømmeturen. Men de tilfælde, hvor folk redder sig selv i land eller bliver hjulpet af andre, kender kun de involverede til.

Derfor efterlyser TrygFonden nu historier fra folk, der er blevet reddet, så de kan bidrage til at forebygge drukneulykker i Danmark.

- Vi ved meget lidt om, hvad der går forud for ulykkerne, hvor folk falder i havnen, og vi ved heller ikke meget om, hvad det var, der reddede dem, der kom op igen, siger chef for viden og dokumentation i TrygFonden Kystlivredning, Erik Bech, til TV2 ØSTJYLLAND.

Mange har den overbevisning, at alle, der falder i havnen, er fulde folk, der skal tisse - de findes også - men det er ganske enkelt ikke sandt.
Erik Bech, Trygfonden Kystlivredning

Spørgsmål som: Hvad skete der? Var du alene? Hvordan kom du op fra vandet? Håber TrygFonden nu at få svar på i en national undersøgelse for at kvalificere det forebyggende arbejde for at reducere antallet af druknede i Danmark.

16.000 er hvert år tæt på at drukne

De seneste tal fra TrygFondens Nationale Druknestatistik viser, at der i perioden 2001-2015 i gennemsnit var 60 personer om året, som mistede livet i drukneulykker i Danmark.

I Østjylland har der eksempelvis været flere tragiske drukneulykker i Randers Havn. Siden 2008 er 6 personer druknet i havnen.

Inden for det seneste år har vi her i Østjylland oplevet flere alvorlige drukneulykker.

TrygFonden har gennemført en befolkningsundersøgelse, hvor danskerne bl.a. er blevet spurgt, om de har været tæt på at drukne. På den baggrund anslår TrygFonden, at der hvert år er omkring 16.000 personer, som oplever, at de er tæt på at drukne, og heraf vurderes, at de 4.000 personer falder i de danske havne.

- Vi håber på, at vi med denne undersøgelse kan få noget fakta på plads og desuden få slået nogle myter ned. Mange har den overbevisning, at alle, der falder i havnen, er fulde folk, der skal tisse - de findes også - men det er ganske enkelt ikke sandt, viser vores forundersøgelser, siger Erik Bech.

De danske havne har igennem årene, hvor antallet af drukneulykker er gjort op, været det sted, hvor flest personer drukner.

Del din historie – og hjælp andre fra at drukne

Gå ind på www.respektforvand.dk/drukneulykker og besvar spørgeskemaet – du kan vælge at være anonym eller give lov til, at du må blive kontaktet. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her