Sygeplejersker skal hjælpe politiet med psykisk syge
På syv år er antallet af politiets opgaver med psykisk syge steget fra 16.000 til 43.000 om året.
Politiet rykker ud til flere og flere hændelser, som involverer personer med psykiske lidelser og for at imødekomme den udfordring, slår man pjalterne sammen med sundhedsvæsenet.
Derfor har Rigspolitiet etableret en forsøgsordning med Region Sjælland, Region Syddanmark og Region Midtjylland. Man har sammen oprettet særlige udrykningsenheder, der består af to betjente og en psykiatrisk sygeplejerske.
Det oplyser Rigspolitiet.
- Vi kan se, at vores kontakt med personer med psykiske lidelser tager til. Det er en opgave, der fylder meget, og en, som vi tager seriøst, siger politiinspektør Lisbeth Fried fra Rigspolitiets Center for Beredskabsudvikling.
Antallet af hændelser næsten tredoblet
Rigspolitiet oplyser, at antallet af hændelser, der involverer personer med psykiske lidelser, på syv år er steget fra knap 16.000 til cirka 43.000 om året i hele landet.
I 2009 udgjorde de 5,6 procent af alle hændelser hos politiet. I 2016 udgjorde de 12,8 procent.
Opgaverne er meget forskellige, fortæller Lisbeth Fried.
- Det kan være en, der spiller høj musik for bevidst at genere underboen.
- Det kan også være en, der tager tøjet af på torvet, som generer andre borgere. Det kan også være folk, der er udadreagerende eller bare rigtig, rigtig kede af det, siger hun.
De fælles patruljers køretøjer vil være civile. Det skyldes, at man så vidt muligt vil forsøge at skabe tryghed hos de personer, som patruljerne skal i kontakt med.
Patruljen har mulighed for at iklæde sig en hvid vest, der kan skabe den nødvendige synlighed og vise, at der er tale om en fælles myndighedsindsats.
Udrykningsteamene kommer til at køre hos Østjyllands Politi og Fyns Politi med start i august og fra september hos Midt- og Vestjyllands Politi og Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi.
Enheden kører for første gang torsdag hos Østjyllands Politi.
Forsøget, der løbende bliver evalueret, løber frem til 2021.