Joans liv blev vendt rundt af en hjerneblødning: Fredag dimitterede hun som borgerguide
Fredag dimitterede Joan Bertelsen og syv andre med hjerneskader og lignende handicaps som borgerguides
En søndag for fire år siden vågnede Joan Bertelsen fra Randers op med hovedpine.
Selv om det føltes som den værste hovedpine nogensinde, havde hun ikke nogen ide om, at det var farligt.
Alligevel ringede hun til lægen, der beder Joan Bertelsen tage et par piller og lægge sig.
- Så bliver jeg jo gal, for det havde jeg jo prøvet, siger Joan Bertelsen.
Salonen var væk
Havde hun fulgt lægens råd, havde hun været død. For det viste sig, at hun havde fået en hjerneblødning.
- Jeg var helt derude, hvor der kun var to muligheder: Grøntsag eller død, siger Joan Bertelsen.
I mange måneder efter hjerneblødningen svævede hun imellem liv og død.
Da hun endelig vågnede, var en stor del af hendes tidligere liv væk.
Før arbejdede hun som selvstændig frisør med mange ansatte. Men i løbet af de mange måneder hun lå syg, måtte familien sælge hendes butik, fordi udgifterne steg og steg.
- Så det har jo været hårdt for familien. Forsigtigt ville de prøve at fortælle mig, at salonen var væk. Men jeg tænkte fedt, så er jeg af med det lort. Sådan er jeg. Jeg tager det, som det er. Jeg elskede min forretning og min kunder, men det var der ikke noget at gøre ved. Det var væk, og så måtte vi jo starte derfra, siger Joan Bertelsen.
Jeg snakkede vist lidt mærkeligt
Også fysisk vågnede hun op til en helt anden virkelighed.
- Vi måtte hænge billeder af børnebørnene op, for dem kunne jeg ikke kende. Jeg snakkede vist også sådan lidt mærkeligt. Men det kom da, siger Joan Bertelsen.
I den første tid var hendes balanceevne meget dårlig, og hun led af rum-retningsforstyrrelser.
- Jeg kunne ikke finde fra haven og ind til huset. Jeg kunne ikke finde døren igen. Jeg havde bare hørt, at man skulle gå, så det ville jeg. Men jeg kunne ikke, så jeg hang på min mand, siger Joan Bertelsen.
Har fundet fodfæste
Her fire år efter har hun sammen med syv andre personer med hjerneskader eller lignende handicap alligevel gennemført en uddannelse som borgerguide.
Fælles for de otte deltagere er, at de har fundet fodfæste efter sygdom. Med deres nye rolle som borgerguides er de nu klar til at rådgive andre.
- Da jeg lå derude (på hospitalet, red.) og var dårlig, tænkte jeg, at jeg må kunne bruge det her til noget. Der må være en mening med, at jeg ligger her. Så jeg viser, at man kan godt noget alligevel, selv om man er skadet, siger Joan Bertelsen.
Samtalepartnere og rådgivere
- Borgerguides kan inspirere andre med lignende handicaps. De kan vise, at selv om man har fået en hjerneskade for fire år siden, og at livet dengang så rigtig træls ud, så kan man godt nå dertil, at man lever et liv, man er rigtig godt tilfreds med, siger Gitte Lopdrup, der er projektleder i Randers Kommune.
Borgerguide-projektet er et kommunalt projekt, som har til formål at give håb til personer, der for eksempel har fået en hjerneskade.
- Bogerguides kan virkelig sætte sig ind i, hvad det vil sige at være lige dér i sit liv, siger Gitte Lopdrup.
De nye borgerguides skal fungere som samtalepartnere og rådgivere. De bliver et supplement til den eksisterende sagsbehandling.
Læs også:
Hamrende træt
Det har været sin sag for Joan Bertelsen at gennemføre kurset.
- Det har været rigtig hårdt. To gange om ugen kun med en dag imellem, den har været voldsom for mig. Jeg har ikke kunnet nå at restituere. Min tidsfornemmelse er meget dårlig. På et tidspunkt tænkte jeg, at det er godt, der kun er to gange tilbage. Men det var der altså i flere uger, og det var det, der holdt mig gående. For jeg var træt, griner Joan Bertelsen.
- Vi har jo ikke noget energi at give af, så jeg er stadig hamrende træt. Men jeg har vist, at man kan godt noget, selv om man er skadet, siger Joan Bertelsen.
Hun håber, at hun som borgerguide kan være med til at give andre håb.
- De siger, at vi inspirerer bare ved at være her. Jeg kan godt lide at drage omsorg, siger Joan Bertelsen.
Har altid haft travlt
I dag er Joan Bertelsens liv helt anderledes end for fire år siden.
- Tæppet blev trukket væk under os. Jeg har altid haft hamrende travlt og har haft gang i tusind ting, siger Joan Bertelsen.
Det har hun ikke i dag.
- Men det siger familien jo så, at jeg har, fordi jeg begynder at kunne nogen ting, siger Joan Bertelsen, der i dag er folkepensionist.
- Jeg er glad for min tilværelse. Nu er min mand og jeg sammen. Vi har altid bare haft travlt. Det er fantastisk, siger Joan Bertelsen.
Hun oplever ikke sig selv som anderledes end andre, fordi hendes liv har ændret sig.
- Tit siger jeg til min mand, at jeg sgu ikke tror, at der er mere i vejen med mig. Men familien siger, at jeg er sløv og tager lang tid om tingene. Og at jeg spørger om det samme mange gange. Men jeg oplever ikke mig selv som anderledes. Det er det sjove ved det, siger Joan Bertelsen.
I videoen øverst i artiklen kan du se mere om Joan Bertelsen og de syv andre, der har taget en uddannelse som burgerguide.