Kærligt puf skal få dovne rygere til at skodde i askebægre

Vi når længst med humor, selvom det er alvorligt emne, lyder det fra projektleder og udvalgsformand

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: Rygerne ved Netto på Jens Otto Krags Plads skal 'skodde når de er på toppen'.

Skod, skod og atter skod.

Rygerne i Randers har lidt svært ved at smide deres cigaretskod i byen askebægre, og det går ud over bybilledet og naturen.

Det gælder blandt andet ved Jens Otto Krags Plads, hvor der ligger utallige cigaretskod på lille plæne ved siden af trapperne til Netto.

Det vigtigste for os er synlighed og humor. Vi har en humoristisk tilgang til at få folk til at tænke sig om. 
Britt Møller, projektleder for Ren Randers

De mange skod pynter, og derfor bruger kommunen nu ressourcer på at stille cigaretlignende askebægre op foran Netto og ved Stemannsgade. Der dukker også flere askebægre op ved bænkene på Jens Otto Krags Plads.

Det er her, 'hvor vi især har kunnet se, at det var noget skod', lyder det fra Britt Møller, der er projektleder for Ren Randers.

Det kunne pengene bruges på

- Vi har især fokus på trapperne ved Netto, og vi samarbejder med Netto om, at de giver lommeaskebægre til dem, der vil have det. Folk bruger græsstrækningen ved siden af trappen som et askebæger, og det er derfor, vi har skrevet: 'Skod når du er toppen', siger hun TV2 ØSTJYLLAND.

Jens Otto Krags Plads er et indsatsområde i Randers Kommune.

- Hvis vi hver især gør en lille indsats, så kan vi holde byen pæn og samtidig bruge pengene, hvor de gør forskel, siger Frank Nørgaard (DF), der er formand for miljø- og teknikudvalget i Randers, til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Det kunne fx være, at man kunne investere i flere skraldespande, lappe nogle huller og sørge for, at vores grønne arealer ser endnu bedre ud.

Det ligger dybt i rygerne, at man ikke mener, det her lille filter på nogle ganske få centimeter gør noget.
Frank Nørgaard, formand, miljø- og teknikudvalget

Cigaretskod, der ikke ender i askebægre, er ikke et lille problem. Tværtimod.

- Cigaretskod er mængdemæssigt den type affald, der samles mest op af, og de er det, der generer flest mennesker. Det tager fem år at få et cigaretskod til at forgå, siger projektleder Britt Møller.

VIDEO: TV2 ØSTJYLLAND kunne i marts fortælle, at randrusianerne drikker og ryger mindre end før. 

Synlighed og humor

Hun pointerer også, at kommunen bruger al for mange ressourcer på at få folk fra driftsafdelingen til at samle skod op i Randers Kommune.

Selvom skod er et stort og alvorligt problem, skal problemet gribes an med en 'nogenlunde humoristisk vinkel', mener fra Frank Nørgaard.

 - Jeg har her i foråret set, hvor meget svineri, der egentlig er i byen, men vi kommer længere på den måde i stedet for at lave formaninger, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Samme toner lyder fra projektleder Britt Møller:

- Det vigtigste for os er synlighed og humor. Vi har en humoristisk tilgang til at få folk til at tænke sig om.

Men hvorfor er det, at rygere i 2018 ikke har lært at skille sig med deres skod på en fornuftig måde?

- Det ligger dybt i rygerne, at man ikke mener, det her lille filter på nogle ganske få centimeter gør noget. Rygere føler sig nogle gange lidt jagtede, men jeg synes samtidig, at deres last ikke skal komme andre til skade, siger udvalgsformand Frank Nørgaard.

VIDEO: I Randers er flere borgere trætte af cigaretskodderne, der flyder i gaderne.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her