Nye boliger i Randers får æbletræer fra regnskoven i haven
Onsdag begyndte byggeriet af 52 boliger syd for Randers, hvor der kommer fokus på bæredygtighed og bevaring af gamle æbletræs-sorter.
Det behøver ikke at være et kæmpeprojekt, hvis du drømmer om at leve af din egen have.
I stedet kan det blive et fælles projekt for dig og dine naboer.
Onsdag tog ejendomsselskabet Domea første spadestik til 52 nye boliger i Munkdrup syd for Randers, der kommer til at have fælles køkkenhave, et kompostområde og jorddepoter, hvor man kan grave sine grøntsager ned og opbevare dem som i gamle dage.
Og der er altså en god grund til, at der bliver gravet ud til andet end huse i forbindelse med det nye projekt. Det forklarer Marianne Schultz, som er formand for Domea i Randers.
- Selvfølgelig handler det rigtig meget om miljø og bæredygtighed, men vi vil også rigtig gerne bidrage til det sociale liv med et fællesskab, siger hun.
Boligerne forventes at stå færdige i november næste år.
Gamle æbler fra regnskoven
Når boligerne er bygget færdige, kommer der også til at være massevis af æbletræer i fælleshaven.
For Randers Regnskov stiller deres genbank med æbletræs-sorter til rådighed. Regnskoven får nemlig også en masse ud af at få sat træerne i jorden ved Munkdrup, siger Ole Bach, der er udviklingschef i Randers Regnskov.
- Det er alletiders mulighed for, at vi kan være med til at bevare nogle sjældne og gamle, lokale sorter i forbindelse med opførelsen af byggeriet, siger han og fortsætter.
- De her sorter af æbletræer er en del af vores kulturarv i stil med flinteøkser, som kan findes på et museum. Men æbletræer egner sig ikke så godt til at blive bevaret i en glasmontre. Derfor har de været henslæbt til en tilværelse i samlinger, men det er der måske ikke nogen grund til. I stedet kunne det være spændende at lave en sideløbende bevaring, der er brugerdrevet. På den måde kommer de også ud og gro, hvor de kommer fra.
Borgmesteren klapper i hænderne
På borgmesterkontoret i Randers er der også glæde over det nye projekt syd for byen. Det fortæller kommunens borgmester, Torben Hansen, fra Socialdemokratiet.
- Bæredygtighed er vigtigt for os i Randers Kommune. Vi skal tænke på de mennesker, som er her nu. Men vi skal også tænke på de kommende generationer. Derfor er projektet her fantastisk, siger han.
Læs også:
Torben Hansen fortæller også, at han regner med, at der bliver stor rift om de nye boliger.
- Der bliver lys, luft, natur og bæredygtighed. Det hele er en del af en moderne fortælling, som der er rigtig mange, der efterspørger.