Patienters sikkerhed kan være i fare: Hospital får kritik for kræftbehandling

En lang række patienter har ikke fået den rigtige undersøgelse for kræft, mener læge. Ikke vores ansvar, lyder det fra hospitalsledelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Tidligere ledende overlæge på Røntgen og Skanning på Regionshospitalet Randers er dybt uenig med hospitalsledelsen om i sag om behandling af kræftpatienter.

- Jeg er bange for, at folk går hjem, mens der er en væsentlig mistanke om lungekræft, og at de så kommer i et forsinket forløb.

Tidligere ledende overlæge på Røntgen og Skanning på Regionshospitalet Randers, Mahican Gielen, mener, at hospitalet svigter en gruppe patienter, der kan have en kræftsygdom.

Det skyldes, ifølge Mahican Gielen, at hospitalet ikke tilbyder den korrekte behandling til patienter, der efter et røntgenbillede viser mindre klare symptomer på at have en kræftsygdom.

VIDEO: Tidligere ledende overlæge kritiserer hospitalet i Randers for ikke at leve op til Sundhedsstyrelsens retningslinjer for behandling af patienter med mulig lungecancer. 

Cancer kan blive opdaget for sent

Ifølge Sundhedsstyrelsens retningslinjer skal alle patienter, som mistænkes at være kræftsyge, tilbydes en såkaldt fulddosis-CT-scanning.

Det gælder også ved "den mindste mistanke om kræft".

Sådan forholder det sig ifølge Mahican Gielen ikke på Regionshospitalet Randers.

- Hospitalet overholder reglerne for de patienter, der kommer ind med en klar obs. lungecancer (egen læge har stærk mistanke om lungekræft, red.), men vi overholder dem ikke for den gruppe patienter, som kommer med lidt hoste og lignende, siger Mahican Gielen til TV2 ØSTJYLLAND.

Siger du, at Regionshospitalet Randers har håndteret de nye retningslinjer på en måde, som betyder, at der måske er nogle patienter, der ikke har fået den rigtige undersøgelse?

- Ja.

Hvilke konsekvenser har det?

- At deres cancer bliver opdaget for sent, og det har jo store konsekvenser for behandlingsmuligheder og deres prognose.

Det siger Sundhedsstyrelsens retningslinjer

"Hvis patienten har uspecifikke symptomer på alvorlig sygdom, der kan være kræft, bør patienten udredes i diagnostisk pakkeforløb. Hvis der derudover er den mindste mistanke om kræft (low risk but not no risk) bør patienterne også henvises til diagnostisk pakkeforløb mhp. at behandle dem optimalt, herunder sikre dem udredning i henhold til de maksimale ventetider".

 

Kilde: Sundhedsstyrelsen

59 ud af 94

Ifølge Mahican Gielen kan kun tre ud af fire kræfttilfælde ses via et røntgenbillede. Det betyder, at patienter, der eksempelvis har en mere skjult type lungecancer under udvikling, bliver sendt hjem fra Røntgen og Skanning i Randers uden videre behandling. Radiologen laver i stedet et notat til patientens praktiserende læge.

Mahican Gielen har ifølge eget udsagn i sommer lavet en ugeoptælling, der viste, at 59 ud af 94 patienter i Røntgen og Skanning kom med symptomer, hvor det ikke kunne udelukkes, at patienterne havde en skjult cancer under udvikling. Disse patienter blev sendt hjem uden behandling.

Regionshospitalet Randers er akutsygehus for Kronjylland og Djursland. I hospitalets område er der omkring 215.000 indbyggere.  Foto: regionshospitalet-randers.dk

Hospital: Ikke vores ansvar

TV2 ØSTJYLLAND har torsdag kontaktet hospitalsledelsen på Regionshospitalet Randers. Herfra lyder det, at det er den praktiserende læge, der har ansvaret for, om en patient skal i et videre forløb.

I et skriftligt svar til TV2 ØSTJYLLAND skriver lægefaglig direktør på hospitalet i Randers, Lone Winther Jensen følgende:

"Radiologen beskriver røntgenbilledet, og finder radiologen noget suspekt på billedet, bliver det videreformidlet til den praktiserende læge med anbefaling til lægen om, at patienten skal henvises til yderligere skanning med fulddosis CT eller i et kræftpakkeforløb. Det er den praktiserende læge, der som tovholder for patientens udredning, står for at kommunikere dette til patienten og indhente patientens samtykke til videre udredning i et kræftpakkeforløb."

Mens Mahican Gielen mener, at en radiologs mistanke bør udløse en fuld ct-scanning eller et kræftpakkeforløb, mener hospitalsledelsen på Randers Regionshospital altså, at det er den praktiserende læges vurdering af radiologens beskrivelse, der skal være afgørende.

De to parter er med andre ord uenige om, hvorvidt hospitalet eller den praktiserende læge har ansvaret for at træffe beslutningen om en patients videre behandlingsforløb.

Regionshospitalet Randers har cirka 200.000 behandlinger årligt og beskæftiger omkring 1.800 ansatte. Foto: Regionshospital Randers

Et påfaldende sammenfald

Regionsformand for Region Midtjylland, Anders Kühnau (S), siger følgende til sagen:

- Det er ikke noget, der ligger på mit bord. Det er et klart krav fra Region Midtjylland, at hospitalerne i regionen skal overholde Sundhedsstyrelsens retningslinjer, og det gælder selvfølgelig også for Randers, siger han.

Regionshospitalet Randers gav i starten af september Mahican Gielen valget mellem en fyring eller en fratrædelsesordning.

Ifølge hospitalsledelsen havde Gielen samarbejdsvanskeligheder og »en manglende evne til at løfte den ledelsesmæssige opgave«.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her