Politiker er dybt bekymret over sag fra Randers: Vil nu skrive til ministeren om lange ventetider
Familier, der har børn med handicap, må vente længe, når de søger om hjælpemidler. Nu stiller østjysk politiker spørgsmål til ministeren om sagen.
Artiklen er opdateret kl. 10.55 med citater fra Charlotte Broman Mølbæk, SF.
Frustrationerne fra to mødre er blevet hørt længere oppe i systemet.
Den østjyske SF-politiker Charlotte Broman Mølbæk går nu ind i sagen om lange ventetider fra Randers.
Sagen handler om, at mange familier som minimum må vente 24 uger på svar, når de søger om hjælpemidler hos Randers Kommune.
- Det kan ikke være rigtigt, at det kan være op til den enkelte kommune at beslutte, hvor lang ventetid der skal være. Et halvt år er mega lang tid i et lille barns liv. Vi bør have højere standarder og højere retssikkerhed, siger SF-politikeren til TV2 ØSTJYLLAND.
Charlotte Broman Mølbæk vil nu stille spørgsmål til socialministeren, om hun mener, at det er rimeligt.
- Jeg vil spørge ministeren, om hun mener, at det er rimeligt, at der er så store variationer på sagsbehandlinger og ventetider til hjælpemidler - og om 24 uger er rimelig ventetid og så henvise til sagen, siger Charlotte Broman Mølbæk.
Større debat på fredag
I øjeblikket venter en mor fra Randers, Anja Søs Klinge, på en kørestol til sin datter. Først for nylig er hun blevet inviteret til et møde - efter fristen er overskredet.
- For nogle måneder siden fik vi et brev om, at de ikke kunne overholde fristen, og der kunne gå mellem 1-16 uger ekstra, fortæller Anja Søs Klinge til TV2 ØSTJYLLAND.
Og ventetiderne påvirker familierne meget.
- Det er super hårdt, og man bliver rigtig ked af det over at se alle de ting, som ens barn ikke kommer til at opleve. Fordi det ikke får den rette hjælp hurtig nok, siger Anja Søs Klinge, som er mor til en pige med fysiske og kognitive udfordringer.
SF-politiker Charlotte Broman Mølbæk fortæller, at SF desuden har indkaldt beskæftigelsesministeren, sundhedsministeren og socialministeren til en forespørgselsdebat på fredag omkring netop hjælpemidler, da der er stor forskel på, hvordan man bevilger dem ude i kommunerne.
De mener, at dele af området bør rykkes ud til regionerne. Men det er vigtigt at debattere ordentligt, da problemerne ikke bare skal flyttes.
- Det, der er afgørende ved hjælpemidler, er, at man kan komme hurtigere videre i sit liv. Hvis vi snakker om en kugledyne til et barn handler det også om, at forældre kan få noget søvn og møde op på arbejde - og kan leve deres liv, siger Charlotte Broman Mølbæk og tilføjer:
- Jeg er dybt bekymret over den store ulighed, der er i landet i forhold til præmisserne for at få tildelt hjælpemidler og hvor lang tid det tager at få dem.
Artiklen fortsætter under videoen.
Vil ikke købe selv
Både Anja Søs Klinges og Bonnie Nielsens familie har overvejet selv at gå ud og købe de hjælpemidler, som de har søgt om.
Men en kørestol og andre specialiserede hjælpemidler kan være en dyr fornøjelse.
Og så kan deres indkøb få andre konsekvenser.
- Vi overvejer, om vi selv skal købe en kørestol, men så er der risiko for, at vi ikke bliver kompenseret efterfølgende, siger Anja Søs Klinge.
Ifølge formanden for den lokale afdeling af Danske Handicaporganisationer er det ikke kun børn med handicaps, der skal vente længe.
- Det er også på voksenområdet, at vi har samme udfordring med at få bevilliget hjælpemidler inden for tidsfristen. Og den er i forvejen høj på 24 uger, og den kan man ikke engang overholde, siger Asger Laustsen til TV2 ØSTJYLLAND.
Han mener, at der skal sættes flere penge af. Men Randers Kommune oplyser, at der allerede er sat flere penge af til at løse problemerne.
Laver ny undersøgelse
Der er ifølge kommunen flere årsager til, at det ikke er lykkedes at få nedbragt svartiderne.
Selvom man har kendt til udfordringerne længe.
- Tit er det ansøgninger om hjælpemidler, som kræver en lang sagsbehandling, og tit er vi afhængige af samarbejdspartnere, fordi de har viden om den konkrete borger, forklarer omsorgschef i Randers Kommune, Lene Jensen, til TV2 ØSTJYLLAND.
Kommunen har sat gang i en undersøgelse, der skal afklare, hvad der er nødvendigt for at få sat skub i sagerne.
Undersøgelsen ventes færdig lige efter sommerferien, og dens resultater vil blive brugt til de kommende budgetforhandlinger.