Se kortet: Her ligger de mest støjbelastede boliger i Østjylland

32 helårsboliger har modtaget tilbud om at få tilskud fra Vejdirektoratets støjpulje til at isolere deres hjem. Husene ligger alle tæt op af larmende trafik

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Aksel og Susan Madsen bor på Kærgade i Randers klos op af både E45 og jernbanen. For år tilbage fik de tilskud fra Vejdirektoratet til ekstra isolering af deres hjem.

Det kan være en daglig kamp at bo tæt op af en motorvej eller en større såkaldt statsvej.

Sådan er det også i Østjylland, hvor 32 boliger i perioden fra 2012 til 2015 blev vurderet så støjplagede, at Vejdirektoratet tilbød ejerne penge til ekstra isolering.

I perioder får Vejdirektoratet del af forskellige støjpuljer, der skal bruges til at hjælpe de ramte borgere.

 

- Som udgangspunkt har vi ikke midler til rådighed, men af og til oprettes der særlige støjpuljer med fokus på støjbelastede boliger, siger ingeniør hos Vejdirektoratet Jakob Fryd til TV2 ØSTJYLLAND.

Når der skal uddeles penge fra puljerne, bliver boligerne inddelt efter placering og støjniveau.

Støjkategorierne

Tilskudsgruppe 1: Boligen har et støjniveau over 73 decibel. Det maksimal tilskud udgør i 2018 119.110,71 kr. (svarende til 90 pct. af et grundbeløb på kr. 132.345,23).

Tilskudsgruppe 2: Boligen har et støjniveau mellem 68 og 73 decibel. Det maksimal tilskud udgør i 2018 99.258,92 kr. (svarende til 75 pct. af et grundbeløb på kr. 132.345,23).

Tilskudsgruppe 3: Boligen har et støjniveau mellem 63 og 68 decibel. Det maksimal tilskud udgør i 2018 66.172,62 kr. (svarende til 50 pct. af et grundbeløb på kr. 132.345,23).

Kilde: Vejdirektoratet

Fastsættelsen af en boligs støjniveau sker ud fra beregninger og ikke ud fra deciderede støjmålinger. Aksel og Susan Madsen fra Kærgade i Randers var blandt dem, der for år tilbage, fik tilskud til nye ruder.

- Vi blev vurderet til at være i kategori 2 og fik altså betalt 75 procent af de omkring 70.000, som det kostede at få nye ruder i vinduerne ud mod motorvejen, fortæller Aksel Madsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Har ikke gjort en stor forskel

Derudover blev der lagt ekstra isolering ind i væggene i det sorte træhus, der faktisk kan ses fra motorvejen ved Randers. Huset ligger knap 20 meter fra vejen.

- Derfor undrede det os også lidt, at vi ikke var i kategori 1, men vi fik aldrig rigtig nogen forklaring på, hvorfor det var sådan, siger Aksel Madsen.

Aksel Madsen har vænnet sig til at bo så tæt på støjen. Se mere om hvorfor i indslaget her. 

Ud af de 32 boliger, som fik tilbud om tilskud til ekstra isolering, valgte kun 11 at tage imod tilbuddet – heriblandt altså familien Madsen i Randers.

- Det var jo alligevel en del penge, vi selv skulle lægge ud. Vi synes heller ikke, det har gjort en så stor forskel, som vi havde håbet på, lyder det fra boligejeren.

Jakob Fryd fra Vejdirektoratet fortæller, at støjberegningerne laves ud fra en lang række parametre såsom afstand til vejen, vejrforhold, omkringliggende bygninger og trafiktal.

Støjniveauet angives som et gennemsnit over døgnet, hvor aften- og nattestøj vægtes højere end dagsstøj.

Her kan du se det landsdækkende støjkort, som Vejdirektoratet laver over statsvejene.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her