Politikere i debat: Sådan kan vi få flere læger i yderområderne

Flere små byer må klare i fremtiden sig uden en læge, og det ligger ikke lige for, hvordan man sikrer en læge i nabolaget i fremtiden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tirsdag kunne TV2 ØSTJYLLAND fortælle, hvordan den generelle mangel på praktiserende læger helt konkret mærkes uden for de store byer.

I Ørsted på det nordvestlige Djursland frygter 69-årige Judith Skaarup nemlig, at byen inden længe ikke har sin egen læge, når den sidste tilbageværende stopper. Alternativet bliver en læge i Allingåbro, fem kilometer væk.

Men hvordan kommer man lægemanglen i yderområderne til livs?

Det spørgsmål stillede TV2 ØSTJYLLAND tirsdag aften til regionsrådspolitikerne Anders G. Christensen (V) og Annette Roed (S).

Fra den blå, tidligere kandidat til regionsrådsformandposten lød der en opfordring til at skabe bedre, lokalt samarbejde.

Men man er nok nødt til at forstå, at i det samfund, vi lever i, har vi ikke råd til at have mange valg på hylderne.
Annette Roed (S), regionsrådsmedlem

- Den tidligere regering afsatte en pulje på 200 millioner, som den nuværende har afskaffet, netop til at udvikle lægepraksisser i fællesskab med lokalsamfund.

- Så kan vi også lave noget incitamentstyring ved at tilbyde en økonomisk tilskyndelse, hvis de tager flere patienter ind, foreslår Anders G. Christensen.

Anders G. Christensen er regionsrådsmedlem for Venstre og stillede ved regionsvalget op som formandskandidat.

Socialdemokraten Annette Roed påpeger, at systemet ikke er så nemt at ændre på, når Region Midtjylland samtidig skal overholde overenskomster og sundhedsloven.

- Man kan selvfølgelig overveje at udfordre de rammer, men det vil måske betyde at afskaffe hele systemet, der er baseret på, at lægerne er privatpraktiserende og selvstændigt erhvervsdrivende, siger hun.

Annette Roed mener, at det nuværende lægesystem grundlæggende er sundt, selvom det er udfordret i yderområderne.

- Men i den overenskomst, der trådte i kraft 1. januar, ligger der også muligheder for, at ældre læger bliver længere i lægedækningstruede områder, siger Annette Roed (S).

Annette Roed (S) er regionsrådsmedlem og medlem af Udvalg for lighed i sundhed.

Og ambitionen om at fastholde ældre læger længere møder opbakning fra Venstre. Anders G. Christensen er i hvert fald meget positivt stemt for det og for at placere flere speciallæger ude i kommunerne.

- Men det kræver en lille smule økonomisk medspil fra Christiansborg, lyder det fra Venstre-politikeren, der også gerne ser overenskomster udfordret.

Man bliver vel nødt til at bevæge sig inden for overenskomsten, ikke sandt?

- Jo, jo, men det er vi også nødt til at udfordret og se, hvor langt vi kan strække det, siger han.

Annette Roed, skal vi væk fra tanken om, at en lille by som Ørsted overhovedet skal have en læge?

- Vi handler med skatteborgernes penge, når vi nedsætter læger. Der skal være to muligheder for at vælge en læge inden for 15 kilometers afstand.

Men fra Ørsted til Allingåbro er der jo kun fem kilometer. Er det for meget at forlange, at man i Ørsted skal have en læge?

- Jeg kan da godt forstå, at når man er vant til at gå til sin egen læge, at det er attraktivt. Men man er nok nødt til at forstå, at i det samfund, vi lever i, har vi ikke råd til at have mange valg på hylderne, siger Annette Roed.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her