Kampen mod broen: Usædvanlig strategi taget i brug
På Samsø forsøger borgmesteren at aktivere en usædvanlig gruppe borgere i kampen mod en Kattegatforbindelse. Det sker kort før, en forventet forundersøgelse lander.
Kommunalbestyrelsen på Samsø er store modstandere af en Kattegatforbindelse.
Og nu intensiverer øens borgmester, Marcel Meijer (S), kampen mod en bro til Samsø på en ny måde.
Han inviterede nemlig sommerhusejere på et kaffemøde om broens konsekvenser torsdag for at engagere dem i modstanden.
- Vi er kun 3.700 sjæle her på Samsø. Vi ved, vi har 1.200 sommerhuse og 600 fritidshuse, og det giver et større potentiale for bromodstanden.
- Vi ved, folk kommer på Samsø, fordi de kan lide roen, landskabet og det nære samfund. Det, frygter vi, bliver ødelagt, hvis der kommer en Kattegatforbindelse, siger Marcel Meijer til TV2 ØSTJYLLAND.
Ikke alle er modstandere
Men det er ikke alle med tilknytning til Samsø, der mener, at broen er en dårlig ide.
Den lokale forretningsmand Søren Peter Kjelddahl, direktør i virksomheden Brdr. Kjelddahl, har åbent meldt ud, at han er tilhænger af Kattegatbroen.
- Jeg har valgt at stå åben frem fra starten af. Vi kan godt undersøge de muligheder, broen giver. Jeg er udmærket klar over det bliver et anderledes Samsø at være på, men jeg tror det giver muligheder for os alle sammen, siger han.
En atypisk kamp
Borgmesterens strategi for at øge modstanden mod en mulig bro til Samsø, er usædvanlig. Det mener kommunalforsker Roger Buch.
Man kæmper nemlig mod noget, man normalt gerne vil have mere af, og så engagerer man en usædvanlig gruppe borgere, sommerhusejerne.
- Inden for infrastruktur ser vi normalt kommuner kæmpe for noget, at de gerne vil have en ekstra bid motorvej for eksempel. Og det andet, der er usædvanligt her, er, at man forsøger at aktivere sommerhusejere
- Det er en gruppe, der lidt lever et overset liv i kommunalpolitik. For de er jo ikke borgere i kommunen og har derfor ikke stemmeret, så det er normalt ikke nogen, der spiller en særligt stor rolle i kommunalpolitik, siger Roger Buch til TV2 ØSTJYLLAND.
Forundersøgelsen af Kattegatbroen, der har kostet 60 millioner kroner at få lavet, forventes at udkomme i løbet af foråret.