Firstmover inden for frilandsgrise i Danmark
Gården Store Lyngdal har en af Danmarks ældste frilandsbesætninger, og deres kød har i dag vundet priser og hæder
I midten af 1980'erne gav Niels Jensen og Birgit Hansen sig i kast med at holde grise i det fri som nogen af de første i Danmark. Det gjorde de på gården Store Lyngdal, der ligger i de skovrige bakker lidt uden for Sorring mellem Aarhus og Silkeborg.
Niels og Birgit slap de første grise ud på Store Lyngdals jorde i 1987, og i dag er det en af Danmarks ældste frilandsbesætninger. Da de startede, blev der dog grint lidt i smug hos naboerne.
- Altså i meget af egnen var vi til grin, helt sikkert, fortæller den ene af ejerne af Store Lyngdal, Birgit Hansen.
- Men så kom der jo flere, og et af de første firmaer, Friland, blev dannet - det første afsætningsselskab. Det havde en meget hård start, og det havde vi sådan set også dengang, forklarer gårdens anden ejer, Niels Jensen. Han fortsætter:
- Så var der en hård tid i 1990’erne, indtil internettet blev opfundet. Det gjorde, at vi kunne komme i direkte kontakt med vores kunder lige pludselig via mail, via hjemmeside, via Facebook og så videre, så man pludselig kunne opbygge en fast kundekreds.
Her 30 år efter, at Store Lyngdal startede med at holde frilandsgrise, har deres kød vundet priser og hæder, og historien om den gode kvalitet har nået flere af de bedste i madbranchen.
Hør ejerne af Store Lyngdal fortælle om deres udfordringer i videoen øverst i artiklen.
Se hele programmet om Store Lyngdal i programmet Mød Din Mad i videoen herunder: