Plaget af senfølger: Merete har i ét år hverken kunnet lugte eller smage noget
Hovedpine, ekstrem træthed, manglende lugte- og smagssans. Flere døjer med senfølger efter en corona-infektion længe efter, de har været smittet. En af dem er Merete Kirkfeldt.
Et stor buket blomster står på bordet i Meretes Kirkfeldts køkken i Silkeborg. Hun kan nyde synet af dem, men ikke duften. Her et år efter corona er hendes lugte- og smagssans stadig påvirket, efter hun blev smittet med corona i oktober sidste år.
- Det er forfærdeligt. For jeg går glip af så meget fantastisk, siger Merete Kirkfeldt.
Udover nedsat lugte- og smagssans så har hun også oplevet en ekstrem træthed, hun ikke har oplevet tidligere - samt hovedpine.
- Det er en anden type hovedpine, end jeg ellers får. Den breder sig ud til hele hovedet, fortæller hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Til dagligt arbejder hun som psykolog. Derfor kender hun også til personer, som er påvirket efter sygdom – for eksempel af en hjerneskade.
Det er netop sådan, hun vil betegne den tilstand, hun prøver at kæmpe sig ud af.
- Man kan ikke det samme, som man kunne før. Det virker at sørge for ro og hjernepauser. Det er tidligt i seng og sørge for hvile, siger Merete Kirkfeldt, som ofte har måttet melde afbud til sociale arrangementer, fordi hende hjerne ikke kunne klare det.
Mange oplever det samme
På Facebook er der flere grupper, hvor folk fortæller om lignende symptomer efter corona som Merete Kirkfeldt. En gruppe har over 11.000 medlemmer.
På Senfølgeklinikken på AUH i Aarhus tager de sig af de patienter, som er påvirket af senfølger efter corona og som bliver henvist af egen læge.
Symptomer på COVID-19 senfølger:
Hovedpine
Koncentrationsbesvær
Ekstrem træthed
Vejrtrækningsproblemer
Smags- og lugtesansforstyrrelser
Hjertebanken
Tarmforstyrrelser
Kvalme og ubehag
Udmattethed i muskler
Kilde: Senfølgeklinikken COVID-19, AUH
- Langt de fleste patienter har alle symptomer, men vægtningen er ikke den samme. Det, der er fælles for dem alle sammen, er, at på grund af de symptomer de har, så kan de ikke fungere i deres hverdag, siger overlæge på Senfølgeklinikken COVID-19 på AUH, Berit Schiøttz-Christensen.
Hospitalerne har haft omkring 10.000 patienter med senfølger efter corona, fortæller hun. Men der kan være endnu flere, som har senfølger, men som ikke søger hjælp.
- Hovedparten af dem der kommer, de er mellem 40 og 55-60 år. Og det vil sige, at det er overvejende personer, som er i arbejde eller med tilknytning til arbejdsmarkedet, siger Berit Schiøttz-Christensen til TV2 ØSTJYLLAND.
Håber på at blive helt rask
Når Senfølgeklinikken har undersøgt, om man fejler andre sygdomme, så bliver patienterne sendt til genoptræning ude i deres egen kommune, hvor de bliver fulgt af en fysio- og ergoterapeut.
- Hvis man har svære og langvarige symptomer, så tager det typisk seks til 12 måneder, før man nærmer sig en normal hverdag igen, siger Berit Schiøttz-Christensen.
Hovedpinen og trætheden har fortaget sig for Merete Kirkfeldt, efter hun har husket at holde pauser og give hjernen den ro, som den har ekstra behov for. Hun har ikke selv taget til lægen eller på en senfølgeklinik.
- Jeg har nok hele tiden været i tvivl, om jeg er nok ramt til, at jeg skal forbi en senfølgeklinik. Og måske har det også noget at gøre med, at bilde mig selv ind, at nu er jeg på vej til at kunne komme mig, siger hun.
Merete Kirkfeldt håber, at hun kan blive den samme person igen, som inden hun blev smittet.
- Det vil jeg gerne håbe, jeg bliver så hurtigt som muligt. Jeg synes, det er utroligt, at når der er gået næsten et år, at jeg stadig har det på den her måde.