Signes sabbatår er ødelagt: - Det hele er aflyst

Verden plejer at ligge for de nyudklækkede studenters fødder, men nu har coronavirus sat en stopper for de unge, rejselystnes drømme.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: Mange unge 3.g'ere er lige nu i vildrede. Deres planer for sabbatårsrejser hænger nemlig i en tynd tråd, fordi coronavirus har sat alt på pause. Indslaget er fra d. 9. juni 2020.

Frivilligt arbejde på et børnehjem i Thailand, skiguide i Østrig eller en tur på højskole.

Det er bare nogle af de ønsker og tanker, veninderne Signe Hedemann Andreasen og Julie Østergaard Andersen fra Silkeborg havde om deres sabbatår, der venter lige om hjørnet.

Vi er gået fra at have alle muligheder åbne til ikke at have særligt mange muligheder overhovedet.
Signe Hedemann Andreasen, gymnasieelev

Lige nu går de i 3.g på Silkeborg Gymnasium. Snart får de huen på og kan starte et nyt kapitel i deres liv – men det kapitel ser helt anderledes ud end det, de havde forestillet sig.

- Vi er gået fra at have alle muligheder åbne til ikke at have særligt mange muligheder overhovedet, fortæller 19-årige Signe Hedemann Andreasen og fortsætter:

- Man kan ikke rigtigt planlægge noget, fordi corona pludselig kom og satte alt på pause.

Uvisheden er svær

Veninderne havde, ligesom så mange andre, planlagt at holde minimum ét sabbatår, når de inden længe er færdige på gymnasiet.

Mange i deres klasse havde planlagt rejser rundt i verden, og selvom grænserne gradvist lukker op, så er fremtiden uvis, og det er især det, der nager dem.

Ligesom mange af deres klassekammerater havde Signe Hedemann Andreasen og Julie Østergaard Andersen også planer om at rejse jorden rundt i deres sabbatår. 

- Vi har nogle veninder, der skulle have været i New Zealand, som allerede har fået at vide, at de ikke kan komme afsted. Så alt det, de skulle, er bare blevet aflyst, fortæller Signe Hedemann Andreasen.

Den problematik kender de til hos Studievalg Østjylland, der rådgiver de unge i den svære tid.

- Nogle er i vildrede over de planer, de havde lavet, og derfor begynder flere at tænke over, om de skal søge ind på en uddannelse nu, så de er sikre på at have noget at give sig til efter sommerferien, lyder det fra Studievalg Østjyllands centerleder, Sidsel Overgaard.

Vi prøver at hjælpe dem med at åbne deres øjne for, at der er andre muligheder.
Sidsel Overgaard, Studievalg Østjylland

Derfor hjælper Studievalg Østjylland de unge med at lægge en plan.

- Det er en presset situation, de står i, som har rykket på alt det, de havde tænkt, de skulle. Så vi prøver at hjælpe dem med at åbne deres øjne for, at der er andre muligheder – og så hjælper vi dem med at lægge en plan for, hvordan de skal gribe det an, fortæller Sidsel Overgaard.

Ingen planer om at starte uddannelse nu

I Silkeborg har hverken Signe eller Julie planer om at starte direkte på en uddannelse efter sommerferien.

- Det har jeg slet ikke overvejet, fortæller Julie Østergaard Andersen.

- Jeg er simpelthen for skoletræt. Jeg skal have nogle sabbatår – om jeg så skal arbejde i to år, så må det være sådan, siger Signe Hedemann Andreasen.

Rigtig mange unge plejer også at arbejde i løbet af deres sabbatår, men arbejdssituationen er heller ikke lige til i øjeblikket. Arbejdsløsheden er nemlig oppe på 5,4 procent.

Og det bekymrer også de to veninder.

Jeg har haft så mange ønsker og tanker om, hvad jeg gerne ville. Men nu hjælper det ikke rigtigt at planlægge så meget.
Julie Østergaard Andersen, gymnasieelev

- Det, der er mest spændende lige nu, er, om man kan få et arbejde. Lige nu tænker jeg ikke på, at jeg skal ud at rejse, fordi det tror jeg ikke, er en mulighed. Men det er jo heller ikke sjovt, hvis man ikke har noget arbejde og bare går derhjemme, lyder det fra Signe.

De to veninder var sammen ret sikre på fremtidens muligheder for få måneder siden. Men nu er det hele ét stort rod, og om de får sig et arbejde, kommer ud at rejse eller må dandere den derhjemme, må tiden vise.

- Jeg har haft så mange ønsker og tanker om, hvad jeg gerne ville. Men nu hjælper det ikke rigtigt at planlægge så meget, for man ved alligevel ikke, hvad man kan lave, siger Julie Østergaard Andersen.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her