Annika rykker et skridt nærmere drømmegymnasiet med nyt forslag

Regionsrådet vil have hævet kapaciteten på Skanderborg Gymnasium. Det kan komme de elever, der frygter ikke at komme ind på deres første prioritet, til gode.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Annika Kamp går i 9. Klasse og håber på at komme ind på STX i Skanderborg.

Der kan nu være mere håb for de elever i Skanderborg-området, der har søgt om at komme ind på det lokale gymnasium - men frygter at blive sendt til Aarhus i stedet.

Efter de endelige søgetal for STX og HF i Østjylland ligger fast, beder et flertal i regionsrådet nu Børne- og Undervisningsministeriet om at hæve kapaciteten på Skanderborg Gymnasium fra 266 til 275 elever. 

Det skal føre til, at flest mulige af de 288 elever, der har ønsket Skanderborg Gymnasium som 1. prioritet, og som har bopæl tæt på gymnasiet, får deres ønske opfyldt.

Annika krydser fingre

16-årige Annika Kamp fra Ry går i 9. klasse og er en af de elever, der i år har søgt Skanderborg Gymnasium som førsteprioritet.

Hendes 2.- og 3. prioritet er Silkeborg Gymnasium og HHX i Skanderborg.

Men fordi regionsrådet ønsker at ændre elev-sammensætningen på nogle gymnasier i Aarhus, har hendes frygt været, at hun i stedet ender på Viby Gymnasium, der ligger noget længere væk fra hendes bopæl.

- Hvis jeg kommer ind på Skanderborg har jeg meget mere tid til andet end skole i stedet for at skulle sidde i transport i to timer, siger Annika Kamp til TV2 Østjylland.

Hun håber derfor, at regionens indstilling bliver godkendt.

- Jeg har været lidt usikker på, om jeg skulle på efterskole eller noget andet i stedet. Så jeg blev mere tryg, nu hvor det ser mere sikkert ud, at jeg kan komme ind på Skanderborg, siger Anikka Kamp.

Senest den 1. maj får hun og de andre ansøgere endeligt svar på, hvilket gymnasium de er blevet optaget på.

Prognose holdt ikke stik

Baggrunden for indstillingen skal ifølge regionsrådsformand Anders Kühnau (S) findes i, at flere unge har søgt Skanderborg Gymnasium end forventet.

- Prognosen for Skanderborg Gymnasium har vist sig ikke at holde helt stik. Derfor er det fornuftigt, at regionsrådet nu lægger op til at tilpasse kapaciteten, og der er fundet en god løsning, der tilgodeser flest mulige elever. Samtidig er det vigtigt at understrege, at kapacitetslofterne og dermed fordeling af elever er et nødvendigt tiltag, siger formand for regionsrådet, Anders Kühnau (S), i en pressemeddelelse. 

En række østjyske gymnasier i Aarhus-området samt Skanderborg og Favrskov Gymnasium har et såkaldt kapacitetsloft - et loft over, hvor mange elever de må optage, bestemt af regionsrådet og Børne- og Undervisningsministeriet. 

Det blev vedtaget den 15. marts i år, hvor regionsrådet desuden vedtog, at Aarhus Gymnasiums udbud på Dollerupvej skulle nedlægges.

Målet med loftet er ifølge regionen at skabe en bedre elevsammensætning på gymnasierne og imødegå polarisering, hvor unge søger mod gymnasier, hvor der i forvejen går mange elever, der har samme baggrund som en selv.

Det betyder altså, at man ikke kan være sikker på at komme ind på sin 1. prioritet.

I år skal i alt 378 elever fordeles fra gymnasier med kapacitetsloft i Østjylland samt KUO-ansøgere, som er ansøgere med bopæl i almene boligområder med et stort antal beboere uden for arbejdsmarkedet.

Årets gymnasieansøgning i Østjylland

I fordelingsudvalg Øst er det samlede ansøgertal faldet med ca. 150 ansøgere.

Således er ansøgertallet til gymnasierne i Randers, Grenå og Odder faldet, mens ansøgertallet for hovedparten af gymnasierne i Aarhus er stabilt eller steget.

Der skal især fordeles elever fra Aarhus Statsgymnasium, Aarhus Katedralskole og Marselisborg Gymnasium, om end ansøgertallet til Marselisborg Gymnasium er faldet fra 366 i 2020 til 303 i 2021.

Aarhus Gymnasium Tilst har haft et fald i ansøgertallet, mens Aarhus Gymnasium på Dollerupvej har haft en fremgang i ansøgertallet fra 16 til 30 ansøgere.

Viby Gymnasium har ligeledes haft en stigning i ansøgertallet og Egaa Gymnasium har haft en stigning i ansøgertallet, så de er tilbage på tidligere års niveau.

Ansøgertallet til Favrskov Gymnasium og Skanderborg Gymnasium ligger stort set på niveau med sidste års søgning, dog har Skanderborg Gymnasium øget deres ansøgertal fra 282 i 2020 til 288 i 2021, og de ligger dermed over deres kapacitetsloft på 266 elever.

Tilsvarende har Favrskov Gymnasium øget deres ansøgertal fra 263 i 2020 til 277 i 2021 og ligger dermed også over deres kapacitet på 266 elever.

Kilde: Region Midtjylland

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her