Carl kan ikke gå til spejder: Findes ikke i Jylland

For mange børn er det en selvfølge at kunne gå til spejder, hvis de drømmer om netop det. Men ikke for 11-årige Carl.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
11-årige Carl drømmer om at gå til spejder. Hans mor, Kirsten Malte Iversen, vil forsøge at få drømmen til at blive til virkelighed.

- Jeg elsker bare spejder, siger Carl.

Men selvom 11-årige Carl fra Skanderborg drømmer om at få en spejderuniform på, er der ikke en eneste spejderklub for ham i hele Jylland. 

Carl har nemlig diagnosen Cerebral Parese – en hjerneskade der gør, at han har fysiske handicaps og kognitive udfordringer og derfor har brug for ekstra støtte. 

Kirsten Malte Iversen, der er mor til Carl, har derfor besluttet sig for at forsøge at starte en spejdergren op for børn med handicap, en såkaldt SpecialSpejd.  

- Det ville være så fedt at kunne tilbyde det her til Carl, men lige så meget også at kunne tilbyde det til hans venner, siger Kirsten Malte Iversen.

Indenfor denne verden er der bare færre tilbud, end der er indenfor normalområdet.
Kirsten Malte Iversen

Hun håber at kunne få sin søns store ønske til at gå i opfyldelse. 

- Han mangler at have noget, der er hans identitet. Noget hvor han kan sige 'det går jeg til', siger hun. 

For som det er i dag, går sønnen kun til svømmefysioterapi og ridefysioterapi. 

Hvad er cerebral parese?

Tidligere hed det ’spastisk lammelse’ og ’spastikere’. I dag bruges betegnelsen: cerebral parese (CP). Cerebral parese er et livslangt handicap og den hyppigste årsag til bevægehandicap hos børn og unge.

Hvert år fødes 110-130 børn med cerebral parese i Danmark, og der er omkring 10.000 danskere, der lever med forskellige grader af cerebral parese.

Cerebral parese skyldes en skade i hjernen, som opstår i fosterlivet, under fødslen eller hos det nyfødte barn. Hjerneskaden kan skyldes for tidlig fødsel, blødning, små blodpropper, iltmangel eller infektion, men ofte finder man ikke årsagen. Hjerneskaden cerebral parese forværres ikke, men symptomerne udvikler sig efterhånden som barnet vokser op.

Kilde: Landsforeningen for cerebral parese, CP Danmark

SpecialSpejd findes kun ét sted i landet, og det er på Sjælland.

- Inden for denne verden er der bare færre tilbud, end der er inden for normalområdet. Og så kan man jo blive nødt til at gøre noget selv, siger Kirsten Malte Iversen.

Kunne I ikke bare selv tage på telttur?

- Jo, det kunne vi i princippet godt. Men det bliver ikke en oplevelse, han får sammen med sine venner. Det er ligesom at spille fodbold i haven – det er bare ikke det samme som at gå til fodbold, siger hun.

Forening bakker op 

Hos landsforeningen for cerebral parese, CP Danmark, vækker udsigten til et nyt fritidstilbud stor begejstring.

- På en skala fra 1 til 10 er det her en 11'er. Det er rigtig dejligt, når nogen tager stafetten, siger Mogens Wiederholdt, der er direktør i landsforeningen for cerebral parese.

Før Carl kan komme til spejder, er der lidt vej endnu for hans mor.

- Vi har været i dialog med nogle af de lokale spejderklubber, og de stiller sig positive over for projektet. Men der er brug for, at vi finder nogle ledere til det, siger hun.

Se et indslag om Carl og Kirsten Malte Iversens spejderdrømme: 

Kirsten Malte Iversen håber at kunne starte en spejdergren for børn med handicap under en etableret spejderklub.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her