Dropper udeservering: - Det giver ikke mening
Restauranter og cafeer må åbne for udeservering den 21. april, men på nuværende tidspunkt vil flere ikke gøre det.
- Herhjemme putter man sig ikke i termotøj kl. 19 om aftenen og spiser en steak, der bliver kold på to minutter. Det var noget andet, hvis man var på skiferie og havde skitøj på efter en hel dag på ski.
Sådan lyder det fra Pia Ørholst, der har Kafé K i Skanderborg.
Hendes café kommer ikke til at åbne op for udeservering den 21. april, som myndighederne har givet lov til.
Det skyldes dels det danske vejr, men mest af alt de manglende informationer fra myndighederne. Og prikken over i'et er kravet, om at gæster skal vise coronapas.
- To væsentlige faktorer er, at vi ikke kender kompensationsordningen og restriktionerne - altså kvadratmeter per kunde. Og hvis vi sidder udenfor, og vejrguderne opfører sig, som de har gjort indtil nu, giver det ikke mening. Folk vil komme til at stimle sammen under den samme paraply.
- Og coronapasset er et lag oven på, siger Pia Ørholst til TV2 ØSTJYLLAND.
Har sendt bekymringsbrev
Regeringen har meldt ud, at restauranter og caféer kan åbne op for servering udendørs fra og med den 21. april, hvis gæsterne kan dokumentere, at de ikke har COVID-19 via det såkaldte coronapas.
Coronapasset giver adgang til en plads uden for en restaurant eller café, hvis der står i det, at man er vaccineret, testet negativ inden for 72 timer eller har haft corona inden for de seneste seks måneder.
Men ifølge Horesta og Danmarks Restauranter og Cafeer, der blandt andre repræsenterer landets spisesteder, vil mange steder ikke benytte sig af muligheden for udeservering.
Årsagerne er ligesom hos Kafé K i Skanderborg, at der mangler information fra myndighederne om, hvad det vil have af økonomiske konsekvenser at åbne op.
For at få svar på det sendte Danmarks Restauranter og Caféer (DRC) i sidste uge et bekymringsbrev til alle aftalepartierne i Folketinget.
- Vi har lagt hårdt pres på og sagt, at de nu skal rubbe neglene, siger Jacob Niebuhr, der er formand for DRC, til TV2 ØSTJYLLAND.
Brancheforeningen ønsker, at politikerne melder ud hurtigst muligt, hvordan kompensationsordningen og retningslinjerne bliver, hvis man åbner op.
- Det er for, at man kan begynde at lave en analyse af, om det overhovedet kan svare sig at åbne, under de forudsætninger der kommer. Får jeg større underskud af at åbne op? Det er det regnskab, man skal lave, lyder det fra Jacob Niebuhr.
De har nu fået at vide, at myndighederne vil komme med en udmelding inden weekenden. DRC forventer, at det er de steder, der i forvejen sælger take away, der vil åbne op for udeservering.
Drop coronapasset
Onsdag har et politisk flertal udenom regeringen meldt ud, at de mener, at regeringen skal droppe kravet om coronapas ved udeservering.
Den udmelding støtter de op om hos DRC, der gerne ser, at kravet om passet bliver fuldstændig skrottet for deres branche.
- Fordi det giver ingen mening, at man kan rende frit rundt i udvalgsvarebutikker og supermarkeder uden at vise noget, og så skal man fremvise det hos os, siger formanden.
Kan man ikke også se det som en ekstra tryghed for jeres kunder?
- Nej, vi ser det som en gulerod for at få flere til at blive testet. Vi har indført procedurer med afstand og rengøring af kontaktflader, og dem har vi overholdt rigtig godt sidste år.
Hos Kafé K i Skanderborg regner de med at åbne den 6. maj, hvor det bliver muligt at tage imod gæster indenfor. Og her ser de ikke coronapasset som en stor forhindring, men udenfor giver det ikke mening for dem.
- Hvis vi havde åbnet inden for, kunne vi godt klare coronapasset, men udenfor er det meget spontant, at kunder kommer forbi, og vi har ikke råd til at ansætte en til at kontrolle, om folk har et pas, siger Pia Ørholst.