Rige skal betale mere: Østjysk kommune frygter at skulle hæve skatten
Regeringen vil have de rige kommuner til at betale flere penge til de fattige kommuner. I Østjylland frygter Skanderborg konsekvenserne.
Statsminister Mette Frederiksen (S) vil torsdag præsentere regeringens udspil til en udligningsreform, som helt simpelt fortalt handler om, at de rige kommuner i landet skal betale flere penge til de fattigere kommuner end de gør i dag.
Skanderborg Kommune er en af de kommuner, der frygter at skulle betale til andre kommuner.
- Det er alvorligt, det vi er ude i, lyder det fra Tage Nielsen (RV), formand for Kultur-, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget i Skanderborg Kommune til TV2 ØSTJYLLAND.
Ifølge ham er Skanderborg Kommune en rig kommune på papiret, men virkeligheden er, at de i budgettet for 2020 besluttede, at kommunen skal spare 60 millioner kroner årligt for at kunne få det til at hænge sammen. Og det vil få konsekvenser for kommunens borgere, hvis de skal betale mere i udligningsbidrag end de gør i dag.
- Vi har en gennemsnitlig skat. Hvis vi skulle skaffe flere penge, så skulle vi hæve skatten.
Han siger, at velfærden i kommunen allerede i dag ikke er optimal.
- Vi har svært ved at betale for et tilstrækkeligt antal pædagoger i daginstitutioner, handicapområdet er rigtig presset, og der er for få ressourcer til skolernes undervisning. Det er der dokumentation for, hvis man kigger på tallene, siger Tage Nielsen.
Bedre velfærd for nogle
I Norddjurs Kommune, der er Østjyllands fattigste kommune, venter de i spænding og håber på det bedste.
- Jeg tænker vilkårene for at drive kommune bliver bedre. Det vil betyde, at vi kan tilrettelægge en service, som vi gerne vil, men vi i dag ikke har råd til, siger borgmester Jan Petersen (S) til TV2 ØSTJYLLAND.
Af konkrete tiltag i udspillet kan nævnes:
* Der skal være et loft over den særlige skatterabat, som kommuner med en lav skatteprocent får. Loftet skal ligge på en skatteprocent på 23,5 procent.
* Det skal ikke længere være muligt for velhavende kommuner at få tilskud for indbyggere, der flytter fra de pågældende kommuner.
Der skal samtidig være et loft på 100.000 kroner i tilskud for hver borger, der flytter fra kommunen.
* Det skal ikke længere være muligt at få tilskud til at få en au pair. Det vil især ramme kommuner i hovedstadsområdet.
Danmark modtog i 2018 1012 udlændinge på au pair-ordningen, og heraf stod Gentofte Kommune alene for 241 personer.
Tilskud til udlændinge skal fremover være målrettet for eksempel ghettoområder.
* Der skal tages højde for ulighed inden for sundhed, således at ikke kun de ældres alder, men også deres helbred, skal tælle med som en faktor i udligningen.
Baggrunden er, at der er stor forskel på de ældres helbred i rige og fattige kommuner.
Kilder: DR, avisen Danmark
Der er allerede slippet forskellige punkter fra regeringens udspil ud i pressen, og Jan Petersen lægger især mærke til punktet om, at der skal tages højde for ulighed inden for sundhed, når der skal udlignes penge. I Norddjurs Kommune er gennemsnitslevealderen nemlig lavere end i resten af landet.
- Mange i Norddjurs kommer med et svært helbred, fordi de har arbejdet med hårdt arbejde i hele deres arbejdsliv - gentaget arbejde på fabrikker, fiskekuttere og andet manuelt arbejde, siger borgmesteren i Norddjurs og tilføjer:
- Man bliver også nødt til at højde for, at der er forskel på de helbred, vi har med at gøre. Når man har haft hårdt arbejde, slår alderdommen hårdere til tidligere, og det koster kommunen, siger Jan Petersen (S).
Østjylland skal betale
Ifølge statsministeren kommer de især til at udligne fra øst mod vest og fra hovedstadsområdet og Østjylland til landets andre kommuner.
- Det handler jo om at fordele de goder, der er i vores samfund. Vi zoomer ind på de kommuner, der har det godt, oplever vækst, stigende beskæftigelse og højt skattegrundlag, og de kommuner, der oplever det modsatte med fraflytninger, store integrationsudfordringer, sociale udfordringer, lavere beskæftigelse, siger statsministeren.
Mette Frederiksen går kun sparsomt i detaljer med, hvordan regeringen ønsker at ændre på kriterierne for udligning.
Dog siger hun, at der kommer til at ske noget på middellevealder, som er det punkt, Jan Petersen i Norddjurs bider mærke i.
I dag tæller borgere over 85 år på ulempesiden for kommunerne, fordi udgifterne til en borger stiger i de sidste leveår. Men i stedet for kun at kigge på befolkningssammensætningen, vil regeringen også se på den gennemsnitlige levealder. Det er, fordi der er stor forskel helbredet hos en 85-årig i eksempelvis Lolland Kommune og i Nordsjælland.