Ole forbedrer rekord med over 300 kilo - har brugt tusinder liter vand
Det koster mange måneders arbejde og tusindvis af kroner at dyrke nogle af Danmarks største græskar.
- Du må ikke skrive, at det er et grønt græskar!
En grinende Ole Christensen er i højt humør, da TV2 Østjylland fanger ham på en telefonforbindelse.
Han har netop vundet andenpladsen ved årets DM i kæmpegræskar, der afholdes i Tivoli i København. Og selvom det nu er tredje gang, han må nøjes med det næsthøjeste trin på podiet, er han glad.
- Jeg har slået min egen rekord med mere end 300 kilo, så der er ikke noget at brokke sig over, slår han fast.
Ole Christensen fra Låsby præsterede nemlig en moppedreng af et græskar på hele 731,4 kilo, som altså var nok til en andenplads. Årets vinder blev Jens Peder Skønager fra Ribe, der med sit græskar på 784,8 kilo kunne lade sig krone som danmarksmester for fjerde gang.
For at tage konkurrencen op med blandt andre den nu firedobbelte danmarksmester byggede Ole Christensen inden denne sæson et drivhus til sin græskarproduktion.
Inde i drivhuset kan han nemlig styre både vand og temperatur meget nemmere, end han tidligere har kunnet ude i det fri.
Og så er vi tilbage ved Ole Christensens indledningskommentar. For med hånden på hjertet hans kæmpegræskar ikke siges at være et særligt grønt eller bæredygtigt projekt.
Ikke haft de bedste forhold
For at få de optimale forhold for planten har han nemlig haft en varmeveksler til at køre i drivhuset for at holde temperaturen præcist, som han vil det.
Dertil kommer, at græskarplanten suger helt enorme mængder vand, når den er i den mest intensive vækstperiode.
- Så får den omkring 500 liter vand om dagen i de uger, siger Ole Christensen.
Men selvom han i år forbedrede sin personlige rekord med længder, mener Ole Christensen faktisk, at hans kæmpegræskar ikke har haft de bedste forhold.
Hans nye drivhus, som han trods alt tilskriver sin store forbedring, ligger nemlig et andet sted, end hvor han plejer at dyrke.
- Det er på udpint landbrugsjord, der er fyldt med sten og alt muligt. Jeg vil tro, at det tager to-tre år at forbedre den, siger han.
Og hvad koster det så at lave et græskar på over 700 kilo?
Ifølge Ole Christensen kostede drivhuset ham alene 10.000 kroner, og dertil har han brugt adskillige tusind kroner på gødning og jordanalyser. Oveni i det kommer hans vand- og elregninger, som han ikke har overblik over på stående fod.
Som et plaster på såret til hans kone har han lovet hende at skære ned på mængden af planter, når han til foråret begynder forfra med det hele igen.
- Men så får de planter også bare mere kærlighed, siger han med et grin.
Med andenpladsen følger 5000 kroner og et væld af fribilletter og gavekort.
Nummer tre i konkurrencen var også østjysk, da Merete Knudsen fra Samsø leverede et græskar på 567,8 kilo - over 200 kilo mere end nummer fire.