Børnenes Danmark: - Vi skal lige få gjort noget ved det klima

Når man spørger børnene, så fylder klimaet meget i deres bevidsthed. Men børn skal ikke være bekymrede for jordens undergang, lyder det fra klimaprofessor.

Skovbrande i Amazonas, tsunamier i Asien og rekordhøje temperaturer.

De senere år har vi igen og igen hørt, hvordan klimaforandringer påvirker verden, og det er ikke gået ubemærket hen over hovederne på børnene.

quote Vi skal lige få kigget lidt på det og få gjort noget ved det. Ellers bliver det bare en helt anden verden.

Laurits Svenningsen, 6. klasse, Kolind Centralskole

- Der er rigtigt mange, der tror, at klimaforandringerne bare er en myte. Men det er det ikke, siger William Stephansen fra 6. klasse på Kolind Centralskole til TV2 ØSTJYLLAND.

6. klasse på Kolind Centralskole har været en del af vores børnepanel, hvor over 200 elever har fortalt om, hvordan de oplever at være barn i Danmark.
6. klasse på Kolind Centralskole har været en del af vores børnepanel, hvor over 200 elever har fortalt om, hvordan de oplever at være barn i Danmark.

I denne uge sætter TV2 og TV2’s regioner fokus på Børnenes Danmark. I den forbindelse har vi spurgt over 200 6. klasses-elever i hele landet, hvad der skal til for at få et godt liv, og hvad der bekymrer dem i hverdagen. På begge spørgsmål scorer klima-dagsordenen højt.

Børne-panelet

- Vi skal lige få kigget lidt på det og få gjort noget ved det. Ellers bliver det bare en helt anden verden, siger Laurits Svenningsen fra 6. klasse på Kolind Centralskole.

- Det kommer til at ende med, at der er mange, der dør af det, hvis vi ikke gør noget ved det, siger Mads Graversen fra samme klasse.

William Stephansen til højre fortæller, at klimaforandringerne altså ikke bare er en myte.
William Stephansen til højre fortæller, at klimaforandringerne altså ikke bare er en myte.

Professor: Børn skal ikke bekymre sig

Børnene bliver eksponeret for klimahistorier i skolen, når de ser Ultra Nyt eller når der bliver talt om det i hjemmet. Men ifølge en klimaprofessor skal man forsøge at skåne børnene for nogle af de allermest dystre klimaforudsigelser.

- De behøver ikke have 100 procent indsigt i, hvad det er, vi står overfor med klimaet. For det er til tider meget ekstremt, hvad der sker. De skal have lidt information, men man skal også snakke til børn i øjenhøjde, så de ikke bliver angst og skræmte, men at de bliver opmærksomme på, hvad der sker med vores jord, siger Sebastian Mernild, klimaprofessor og direktør for Nansen Centeret i Bergen.

VIDEO: Klimaprofessor Sebastian Mernild fortæller, hvilken rolle forældrene spiller i at mindske børnenes bekymringer.

Men hvis det står til ham, så behøver børnene ikke bruge så meget energi på at bekymre sig om det.

- Jeg mener ikke, de har grund til at være bekymrede for jordens undergang eller vores eksistens på kloden. Vi skal tilpasse os til klimaforandringerne og klimasikre os. Det kan vi gøre med de teknologier, vi har, siger klimaprofessor Sebastian Mernild.

quote De skal have lidt information, men man skal også snakke til børn i øjenhøjde, så de ikke bliver angst og skræmte.

Sebastian Mernild, klimaprofessor og direktør for Nansen Centeret i Bergen

- Klimaet vil forandre sig, og det hører børnene jo også. Jeg mener, at vi som forældre også har en opgave i at filtrere det, som børnene får at vide, siger han.

I hele uge 41 sætter TV 2 og TV 2's regioner fokus på Børnenes Danmark. Vi spørger børnene, hvad der er vigtigt for et godt børneliv, og hvad der bekymrer dem.
I hele uge 41 sætter TV 2 og TV 2's regioner fokus på Børnenes Danmark. Vi spørger børnene, hvad der er vigtigt for et godt børneliv, og hvad der bekymrer dem.
Anne Arentoft Kristensen - Kompostdronning

Anne vil bruge naboernes haveaffald til at skabe bæredygtigt landbrug

Mette Frederiksen

Mette F. med corona-opsang: Debat om restriktioner afspejler ikke alvoren i Europa

Jens Liebmann

Der er gået mode i mundbindene: - Maskerne er en accessory

respirator hospital

Pressede hospitaler sender coronapatienter videre

def_thumb,50_percent

- Det er ikke med stor glæde, men vi er nødt til at vise samfundssind

Ramus Brohave

Kendt Youtuber skal få flere til at tage SOSU-uddannelsen