Brandmænd har sagt endegyldigt op
Trods dialog med kommune og brandvæsen vælger brandmænd fra Ebeltoft alligevel at sige op grundet tvivl om sikkerhed
I alt har ni deltidsbrandmænd sagt endegyldigt op i Ebeltoft. Det sker i protest mod de besparelser, der følger i hælene på sammenlægningen af brand-beredskaberne.
Hans Juel er en af de deltidsbrandmænd, der nu siger farvel til brandvæsenet. Han og kollegerne i Ebeltoft frygter nemlig for deres sikkerhed, nu der fremover skal rykkes ud med en reduceret bemanding, og har nu sagt fra.
- Det er risikoen ved at være for få hænder, hvis det virkelig brænder på, siger brandmand Hans Juel til TV 2 | ØSTJYLLAND, og påpeger at flere familiemedlemmer heller ikke har været trygge ved situationen.
Brandmænd siger op i flok: Er bekymrede for sikkerheden
Beredskabsdirektør ikke bekymret
Ved årsskiftet blev brand-beredskaberne i henholdsvis Randers, Favrskov, Nord- og Syddjurs lagt sammen under et. Sammenlægningen sker, fordi staten kræver, at kommunerne skal spare store millionbeløb på beredskaberne.
I Ebeltoft har man i en årrække været vant til at rykke ud med en holdleder og seks eller syv brandmænd. Men fremover rykker kun en holdleder og fem brandmænd ud, når alarmklokken lyder. Det er ikke forsvarlig ifølge de ni brandmænd, men beredskabsdirektør Kasper Sønderdahl er ikke utryg ved situationen.
- Jeg er nødt til at implementere det, der er besluttet. Hvis jeg var bekymret for, om en førsteudrykning med en holdleder og fem brandmænd var forsvarligt, så havde vi aldrig nogensinde arbejdet i den retning, siger beredskabsdirektør Kasper Sønderdahl.
Beredskabsdirektør: Brandfolk vil overveje deres opsigelser
Underbemanding fra 1. april
I alt valgte ti ud stationens fjorten deltidsbrandmænd tilbage i december at sige op. Brandmændene blev derefter inviteret til dialogmøder med borgmester Claus Wistoft og beredskabsdirektør Kasper Sønderdahl.
Hans Juel og hans kolleger så meget konstruktivt og positivt på møderne, men det lykkedes alligevel ikke parterne at nå til enighed om sikkerhed og mandskab.
- Det nytter ikke noget, at vi rykker ud og så måske selv kommer til skade. Det er jo ikke det, der er meningen med det. Vi skal også sørge for, at dem, der er kommet til skade, bliver hjulpet, og at de heller ikke kommer yderligere til skade, siger brandmand Hans Juel.
Det betyder, at der fra den 1. april kun vil der være fem deltidsbrandmænd og tre afløsere på brandstationen i Ebeltoft. Men skulle være en plan klar, så borgerne i Syddjurs og Ebeltoft kan føle sig trykke.
- Vi gør alt, hvad vi kan for at have et godt beredskab, der også er intakt efter den 1. april. Der kan komme nogle enkeltstående hændelser, hvor vi er nødt til at have assistance fra andre stationer. Men i udgangspunktet, så arbejder vi for, at borger i Ebeltoft ikke kommer til at mærke nogen som helst forskel, siger beredskabsdirektør Kasper Sønderdahl, der også er i gang med en rekrutteringsplan.
Øverst i artiklen finder du en video med længere interviews med begge parter i sagen.