Kommune anbefalede borger et kviklån: - Et fuldstændig tåbeligt råd

Det var helt efter bogen, da en borger blev anbefalet at tage et kviklån til finansiering af nye tænder, mener udvalgsformand i Syddjurs Kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Anette Christensen (til venstre) får hjælp af sin veninde Astrid Eriksen til at være i kontakt med Syddjurs Kommune, fordi hun ikke selv kan overskue det.

- Der er ikke noget forkert i den sag.

Sådan lyder det fra Gunnar Sørensen, formand for udvalget for erhverv og beskæftigelse (V) i Syddjurs Kommune, efter en af kommunens sagsbehandlere for nylig rådede en borger til at optage et kviklån for at få råd til et gebis.

- Vi har vejledt borgeren, som vi skal. Og borgeren kan så træffe den afgørelse, man så vil efterfølgende, lyder det fra formanden.

Vi har vejledt borgeren, som vi skal. Og borgeren kan så træffe den afgørelse, man så vil efterfølgende.
Gunnar Sørensen, formand for udvalget for erhverv og beskæftigelse (V) i Syddjurs Kommune

Udmeldingen kommer, efter TV 2 ØSTJYLLAND søndag kunne fortælle historien om den 62-årige kontanthjælpsmodtager Anette Christensen, som af en sagsbehandler blev anbefalet at optage et kviklån for at finansiere en omfattende tandlægebehandling.

Også selvom Anette Christensen med sådan et lån kunne ende med at betale tæt på det dobbelte af, hvad behandlingen ellers ville koste hende kontant.

VIDEO: Det er helt efter bogen, at kontanthjælpsmodtager Anette Christensen blev foreslået at optage et kviklån af sin sagsbehandler. Sådan lyder det i dag fra en politiker i Syddjurs Kommune. Anette Christensen skulle bruge kviklånet til et sæt nye tænder. Se indslaget fra den 23. september her. 

- Jeg er stor modstander af det

Det står virkelig galt til med Anette Christensens tænder. Hun har så voldsomme tandsmerter og paradentose, at hun har fået lavet et prisoverslag på at få rykket tænderne ud og få lavet nye proteser.

Prisoverslaget lyder på godt 31.000 kroner.

Fordi hun er kontanthjælpsmodtager, dækker Syddjurs Kommune 65 procent af regningen. Det efterlader dog de sidste 35 procent - 10.500 kroner - som Anette Christensen selv skal betale.

Gunnar Sørensen kan ikke se problemet i sagen. Arkivfoto.

Sagsbehandleren har lavet et rådighedsbudget for Anette Christensen, hvori der står, at hun har et rådighedsbeløb på 5000 kroner om måneden. Men det er penge, hun ikke føler, hun har.

Og det hjalp heller ikke på tandpinen, da Anette Christensens sagsbehandler via E-boks sendte et vedhæftet rådighedsbudget sammen med et ansøgningsskema til et kviklån på 15.000 kroner fra firmaet Santander.

Skærmbilledet her viser, at sagsbehandleren via e-boks har vedhæftet et budget for Anette Christesen samt et ansøgningsskema til et lån hos Santander.

- Jeg er stor modstander af det, og jeg har frarådet begge mine drenge at gøre det. Men så bliver man opfordret af kommunen til at gøre det, så tænker man 'hvad er nu det for noget?', siger Anette Christensen.

Lån 15.000 kroner, betal næsten dobbelt

Et lån fra Santander Bank på 15.000 kroner har en variabel rente. Og da TV 2 Østjylland lørdag lavede en beregning ud fra Anette Christensens rådighedsbeløb, viste Santanders beregner, at hun kunne risikere at få en ÅOP (årlige omkostninger i procent) på 87 procent.

Detaljerne for et lån på 15.000 kroner med en løbetid på et år hos Santander viser, at de samlede årlige omkostninger kan løbe op i 87,03 procent. Foto: Skærmbillede, www.santander.dk

Altså ville Anette Christensen ende med at betale op mod 87 procent ekstra tilbage på et lån på 15.000 kroner. Forudsat at hun kunne indfri alle sine afdrag.

Teknisk fejl hos Santander.dk

Efter TV2 ØSTJYLLAND har omtalt Anette Christensens sag, har Santander kontaktet redaktionen. I en mail forklarer de, at der har været en teknisk fejl på deres hjemmeside i netop det tidsrum, TV2 ØSTJYLLAND lavede et pristjek på deres lån.

De skriver blandt andet:

 

'Vi kan desværre konstatere, at vi har haft en kortvarig fejl på vores beregner, som beklageligvis i dette tilfælde har oplyst en alt for høj ÅOP(årlige omkostninger i procent, red.) samt det samlede tilbagebetalingsbeløb. Såfremt vi kan godkende kunden, bliver renten tilbudt afhængigt af lånets størrelse og en samlet risikovurdering. Vi vil samtidigt understrege, at fejlen på beregneren har været isoleret til hjemmesiden og ikke har påvirket vores kunders lån eller tilbudte lån.'

- Bare en del af pakken

På Christiansborg er den radikale Kathrine Olldag medlem af Socialudvalget. Hun kalder det en “virkelig horribel historie.”

- Man ved ikke, om man skal grine eller græde. Det siger både noget om Syddjurs Kommunes faglige niveau på området og noget om manglende tid i administrationen, siger hun.

Det er et fuldstændig tåbeligt råd til en borger, der allerede er nede og bide i græsset
Kathrine Olldag, medlem af Socialudvalget, Radikale Venstre

- Ikke desto mindre et fuldstændig tåbeligt råd til en borger, der allerede er nede og bide i græsset, siger Kathrine Olldag.

Det er da heller ikke et lån, som formanden i Syddjurs, Gunnar Sørensen, selv ville tage, hvis han havde dårlige tænder.

- Det er bare en del af pakken. Det er det, vi ser mange mennesker gør, og det er sådan set kommunen uvedkommende, hvor borgeren henter sine penge, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Lov om aktiv socialpolitik, §82, uddrag

Kommunen kan yde hjælp til udgifter til sygebehandling, medicin, tandbehandling eller lignende, der ikke kan dækkes efter anden lovgivning, hvis ansøgeren ikke har økonomisk mulighed for at betale udgifterne. Der kan kun ydes hjælp, hvis behandlingen er nødvendig og helbredsmæssigt velbegrundet.

 

Stk. 4. For personer, som er 25 år eller derover, ydes tilskud til dækning af 65 pct. af modtagerens egne udgifter til tandpleje, som årligt overstiger en egenbetaling på 600 kr.

 

Stk. 7. Modtagere af tilskud efter stk. 1-6 kan søge om hjælp til dækning af den resterende egenbetaling efter § 82. Ansøgning herom skal være indgivet, før behandlingen udføres.

 

Kilde: Retsinformation.dk

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her