Sagsbehandler til gældsramt borger: Tag da et kviklån
En borger føler, at hendes sagsbehandler i Syddjurs Kommune har opfordret til at tage et kviklån til trods for massiv gæld og lav indkomst.
Dybt chokeret.
Sådan lyder Anette Christensens reaktion, da hun for få dage siden modtog et brev fra Syddjurs Kommune, hvori hun mener, hendes sagsbehandler opfordrer hende til at tage et kviklån på 15.000 kroner gennem firmaet Santander.
Årsagen er, at 62-årige Anette Christensen oplevede så voldsomme tandsmerter og paradentose, at hun har fået lavet et prisoverslag på at få rykket tænderne ud og få lavet nye proteser.
- Gummerne var smækfyldt med betændelse, og jeg bed af folk, fordi det gjorde så ondt, fortæller Anette Christensen til TV2 ØSTJYLLAND.
Flere tandlæger har vurderet, at Anettes Christensen situation er behandlingskrævende, og af den årsag har hun fået fjernet alle sine tænder med undtagelse af to i undermunden og to stumper i overmunden.
Det kan være svært at tale uden tænder. Derfor har hun allieret sig med sin veninde, Astrid Eriksen, der også hjælper Anette Christensen med kommunikationen med forvaltningen.
- Det er Astrid, der kører min sag, for jeg kan ikke selv. Jeg har hverken fysisk eller psykisk overskud, siger Anette Christensen.
Det var også Astrid Eriksen, der fik overtalt Anette Christensen til at tage til tandlæge.
Det efterfølgende prisoverslag fra tandlægen lyder på godt 31.000 kroner. Heraf dækker Syddjurs Kommune 65 procent af regningen, fordi Anette Christensen er kontanthjælpsmodtager. De sidste 35 procent - 10.500 kroner - skal hun selv betale.
Lov om aktiv socialpolitik, §82
Kommunen kan yde hjælp til udgifter til sygebehandling, medicin, tandbehandling eller lignende, der ikke kan dækkes efter anden lovgivning, hvis ansøgeren ikke har økonomisk mulighed for at betale udgifterne. Der kan kun ydes hjælp, hvis behandlingen er nødvendig og helbredsmæssigt velbegrundet.
Stk. 4. For personer, som er 25 år eller derover, ydes tilskud til dækning af 65 pct. af modtagerens egne udgifter til tandpleje, som årligt overstiger en egenbetaling på 600 kr.
Kilde: Retsinformation.dk
Sagsbehandleren har lavet et rådighedsbudget for Anette Christensen, hvori der står, at hun har et rådighedsbeløb på 5000 kroner om måneden. Men det er penge, hun ikke føler, hun har.
- Sagsbehandleren mener, at Anette Christensen godt kan afbetale 2.500 kroner om måneden til et kviklån. Så har hun 2.500 kroner tilbage om måneden, fortæller Astrid Eriken, og Anette uddyber:
- Så har jeg slet ikke noget tilbage at leve for.
I en mailkorrespondance på e-boks har sagsbehandleren nemlig vedhæftet et rådighedsbudget sammen med et ansøgningsskema til et kviklån på 15.000 kroner.
- Det væltede mig fuldstændig, da der lå en mail fra Anettes sagsbehandler, hvor hun foreslår, at vi skal tage et kviklån ved Santander, siger Astrid Eriksen.
- Jamen at det så kommer fra kommunen, at jeg skal tage et kviklån for at betale nye tænder, fortsætter Anette Christensen og ryster på hovedet.
Heller ikke i banken er det muligt for hende at låne til tandlægeregningen:
- Der har jeg gæld i forvejen, så nej. Jeg har ikke nogen mulighed for at skaffe dem nogen steder.
En gæld, der i runde tal løber op i 90.000 kroner, fortæller hun.
Hurtige lån kan give dårlig livskvalitet
Lånet hos Santander bryster sig af en lav variabel rente fra 9,95 procent, men ser man nærmere på tallene, løber de årlige omkostninger i procent op i meget mere.
Et tjek på Santanders hjemmeside lørdag eftermiddag viser, at de årlige omkostninger kan ende på 87,03 procent, hvilket betyder, at med et lån på 15.000 kroner kan Anette Christensen ende med at betale næsten det dobbelte tilbage.
Anette Christensen har ikke taget kviklånet, for hun kender godt farene ved det.
- Jeg er stor modstander af det, og jeg har frarådet begge mine drenge at gøre det. Men så bliver man opfordret af kommunen til at gøre det, så tænker man 'hvad er nu det for noget?'.
Teknisk fejl hos Santander.dk
Efter TV2 ØSTJYLLAND har fortalt Anette Christensens sag, har Santander kontaktet redaktionen. I en mail forklarer de, at der har været en teknisk fejl på deres hjemmeside i netop det tidsrum, TV2 ØSTJYLLAND lavede et pristjek på deres lån.
De skriver blandt andet:
'Vi kan desværre konstatere, at vi har haft en kortvarig fejl på vores beregner, som beklageligvis i dette tilfælde har oplyst en alt for høj ÅOP(årlige omkostninger i procent, red.) samt det samlede tilbagebetalingsbeløb. Såfremt vi kan godkende kunden, bliver renten tilbudt afhængigt af lånets størrelse og en samlet risikovurdering. Vi vil samtidigt understrege, at fejlen på beregneren har været isoleret til hjemmesiden og ikke har påvirket vores kunders lån eller tilbudte lån.'
Hos Trygfonden, der i samarbejde med blandt andre Forbrugerrådet Tænk har lavet en rapport om kviklåntageres livskvalitet, understreger man, at de dyre og hurtige lån kan få yderligere konsekvenser for låntagerne.
- De hurtige lån frister til overgældsætning. Og det er meget bekymrende, fordi overgældsætning går hånd i hånd med alvorlige problemer som dårligt helbred, psykisk sygdom og social marginalisering, siger direktør i Trygfonden, Gurli Martinussen.
Politiker har aldrig hørt lignende
Hos Syddjurs Kommune mener formanden for Socialudvalget ikke, at opfodringer til kviklån til deres klienter er en procedure, der normalt foregår.
- Jeg er da rystet, hvis det her har noget på sig. Det er første gang, jeg nogensinde hører om det her, siger Jan Fischer (Soc. Dem.) til TV2 ØSTJYLLAND.
Det betyder også, at han sammen med kolleger skal have kigget mere på sagen, før han kan komme nærmere en afklaring på, hvad der skal ske.
- Jeg beder om, at vi får undersøgt til bunds, hvad der er op og ned i den her sag, og om det har noget på sig, at man virkelig beder borgere om at optage privatlån eller kviklån, siger han.
Flere andre politikere både i Østjylland og på Christiansborg ryster også på hovedet over den form for sagsbehandling, Anette Christensen har fået. De vil have strengere lovgivning for kvikån. Læs meget mere om det her.
Ansvarlig politiker: Det er helt efter bogen
Helt den samme holdning er formanden for beskæftigelsesudvalget i Syddjurs dog ikke. Han mener, at sagsbehandleren har arbejdet helt efter bogen ved at anbefale det hurtige lån:
- Vi har jo vejledt borgeren, som vi skal, og borgeren kan så træffe den afgørelse, man så vil efterfølgende og kan vende tilbage til kommunen og sige, at der ikke er noget, der kan lade sig gøre her, siger Gunnar Sørensen (V), som er formand for Udvalget for erhverv og beskæftigelse i Syddjurs Kommune.
Alligevel kan kan dog godt se problemerne ved kviklån af den type, Anette Christensen er blevet anbefalet:
- Altså jeg ville jo heller aldrig selv benytte mig af den slags lån. Men det er det, vi ser, at rigtig mange mennesker gør, og det er kommunen uvedkommende, hvor borgeren henter sine penge henne, siger han.