Mette doserer 200 piller om dagen - nu vil hun have ændret loven
Det er fysisk meget krævende for sygeplejersker at dosere medicin fra blisterpakker, og det kan give sygemeldinger. Løsningen findes, men er for bøvlet.
Forestil dig at trykke 1.000 piller ud af en blisterpakke. Hver dag. Fire dage om ugen.
Det er virkeligheden for mange sygeplejersker, som sidder med medicindosering på eksempelvis kommunale sygeplejeklinikker.
Dem har Syddjurs Kommune fem af, og her sidder sygeplejerske Mette Olesgaard.
Til en enkelt borger sad hun med dosering til 14 dage. Det gav hende et regnestykke på 19 piller gange 14 dage. 266 piller trykket ud af blisterpakkerne på én dag.
Det giver store gener, smerter og hævelser i fingre og underarmen.
Det fik sygeplejersken til tasterne på Facebook.
- Hvornår er nok nok? Den anden dag gjorde det så ondt, og så blev det nok. Det kan ikke nytte, jeg ikke gjorde noget ved det. Så det måtte jeg gøre, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
- Ellers sker der jo ingenting.
Opslaget er i skrivende stund delt mere end 3.100 gange og har fået over 200 kommentarer, siden hun skrev det den 16. august.
- Det er super fedt, at der er kommet så meget respons! Men jeg har ikke behov for at svare alle. Det er ikke en debat, jeg har brug for. Jeg har brug for, at der bliver kigget opad i det system, siger 41-årige Mette Olesgaard.
Langt fra den eneste
Hun bakkes op af kommunens fællestillidsmand, Kristine Kilde.
- Det er sindssygt belastende. Mette er ikke den eneste. Jeg har hørt fra flere sygeplejersker, at de har skader og nedslidninger i fingre og underarm, siger Kristine Kilde til TV2 ØSTJYLLAND.
Ifølge hende er omkring 60 procent af sygeplejerskernes indsats medicinhåndtering, og derfor er denne appel vigtig.
- Konsekvenserne er nedslidningsskader, og vi kan blive sygemeldt med arbejdsskader, siger Kristine Kilde.
Syddjurs gør, hvad man kan
Både hun og Mette Olesgaard understreger, at Syddjurs Kommune gør, hvad den kan for at stille hjælpemidler til rådighed, for kommunen ved også godt, at arbejdsskader er en dyr omkostning.
Mette Olesgaard lider nu af slidgigt. Man kan dog ikke med sikkerhed sige, at det stammer fra arbejdet, men ifølge Mette Olesgaard spurgte lægen, om hun var sygeplejerske og prikkede piller ud, så hun mener ikke, at det var første gang, han så det syn.
- Jeg er meget glad og taknemmelig for, at det endelig er os på gulvet, der har hænderne i det dagligt, der får lov til at perspektivere det, siger hun.
Dosispakket medicin er vejen frem
En løsning på den fysiske belastning ved de mange doseringer kan være, at borgerne får dosispakket medicin, hvor det ankommer fra et såkaldt dosispakkeapotek og direkte hjem til borgeren eller apoteket.
Her er der både en mindre fejlprocent, og det er mere hygiejnisk.
Men det kan være omstændigt at få sat borgere over på den dosisdispenserede medicin, og mange læger vil gerne være inde over, forklarer Kristine Kilde. Derfor tilbydes læger en økonomisk dispensation for den ulejlighed, det er at omregistrere borgeren, forklarer Apotekerforeningen.
Borgere skal også have været stabile på deres medicin i mindst tre måneder, inden det tilbud kan iværksættes.
- Det er jo en udfordring, vi har stået med i mange år. Mit drømmescenarie er at blive fri for blisterpakker. Eller at det kan blive stillet som lovkrav, at man som borger skal have dosispakket medicin. Der skal ikke være et valg, siger Mette Olesgaard.
Hun går derfor og pønser på at stille et borgerforslag. Flere Syddjurs-politikere vil også gerne i dialog med sygeplejersken, fremgår det af kommentarsporet på opslaget.
Dårligt for arbejdsmiljøet
De mange doseringer og belastning af fingre og led er heller ikke ligefrem fordrende for det i forvejen pressede arbejdsmiljø i en branche, der har store rekrutteringsudfordringer.
- Det er både assistenter og sygeplejersker, der doserer, og det er sværere og sværere at rekruttere. Så med det i mente er man nødt til at se på at frigive timer til at udføre sygepleje, siger sygeplejersken.
Dosispakket medicin kan netop frigive tid til andre opgaver og vil i sidste ende være bedre samfundsøkonomisk, forklarer Kristine Kilde.
- Så man bør politisk hånd gå ind og gøre lovgivningen mere smidig. Det er jo en politisk ting, og der er en lille egenbetaling, men i sidste ende er det billigere, siger hun.
Ifølge lovgivningen skal apotekerne udlevere den billigste medicin, og den kommer altså oftest i blisterpakkerne.
Dansk Sygeplejeråd oplyser, at man har være opmærksom på generne siden 1995 og har siden været i dialog med interessenter på området.
Stor potentiale fra svenske naboer
Baseret på erfaringer i Aalborg Kommune kan 850 sygeplejersker og sosuassistenter i landets kommuner frigives til plejeopgaver, hvis man benytter apotekernes tilbud om at dosispakke borgernes medicin.
- Der er et kæmpe potentiale i, at det udbredes. Det er også nemmere at holde øje med, om borgerne tager medicinen, og det er nemmere at huske, når der er dag og tid på poserne, siger Merete Hoffmann, pressekonsulent i Apotekerforeningen.
Spørger man KL, skal alle muligheder vendes for at give de ansatte mest muligt tid til kerneopgaven.
- En af løsningerne er at frigive arbejdskraft ved at automatisere dosispakning af medicin. Det er et godt eksempel på, hvordan vi kan bruge de kræfter, vi har i sundhedsvæsenet bedst muligt, siger Sisse Marie Welling, der er medlem af KL’s Sundheds- og Ældreudvalg, i en pressemeddelelse.
I dag modtager cirka 36.000 danskere deres medicin i dosisruller fra apoteket. Men ifølge Apotekerforeningen er der et potentiale på mindst 100.000 flere, hvis man kigger over sundet til Sverige. Der er omkring fire gange flere dosisbrugere end i Danmark i forhold til antallet af indbyggere.