Stor retssag ender uafgjort – idrætsforening kan nu se fremad

Hornslet Idrætsforening kan koncentrere sig om sporten i stedet for at bruge tid og kræfter på strid i retten mod tidligere bogholder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
En tidligere bogholder havde sagsøgt Hornslet IF. Imens havde idrætsforeningen bortvist bogholderen for at tildele sig selv for meget i løn. Nu er sagen afsluttet ved retten i Randers.

Fokus er nu på sporten og ikke på retssagen. Så kort kan situationen i den store idrætsforening Hornslet IF opsummeres.

- Det er rart at kunne tænke fremad og udvikle sport og idræt i stedet for at bruge massevis af timer på retssagen, siger Michael Møller Jensen fra foreningens bestyrelse.

Flere års juridisk kamp er slut. På den ene side stod den tidligere bogholder for foreningen. Hun havde forlangt 476.000 kroner for manglende løn i opsigelsesperioden, usaglig opsigelse og andre tilgodehavender.

På den anden side stod Hornslet IF. De havde i stedet oprindeligt forlangt 1,2 millioner kroner tilbagebetalt fra bogholderen - senere blev det ændret til 500.000 kroner.

Hornslet IF er med sine 2600 medlemmer en af de større i idrætsforeninger Østjylland. Foreningen har underafdelinger inden for blandt andet fodbold, håndbold, tennis og petanque.

Sagen er endt uafgjort. Ingen af parterne skal betale deres krav til hinanden.

I yderste konsekvens kunne vi have lukket. Og det er altså rart at kunne se frem til at fylde 100 år som forening om få år fremfor at lukke foreningen på grund af dårlig økonomi.
Michael Møller Jensen, tidligere formand for Hornslet IF

Til gengæld har Hornslet IF fået medhold i bortvisningen af den nu tidligere bogholder.

- Vi er glade, fordi vi har rettens ord for, at bortvisningen var okay, og samtidig skal vi ikke betale penge tilbage. Det betyder, at vi er økonomisk på fode igen, siger Michael Møller Jensen.

Hvis de havde tabt sagen og skulle betale 500.000 kroner tilbage, kunne det i værste tilfælde have kostet foreningslivet i Hornslet dyrt.

- I yderste konsekvens kunne vi have lukket. Og det er altså rart at kunne se frem til at fylde 100 år som forening om få år fremfor at lukke foreningen på grund af dårlig økonomi, siger Michael Møller Jensen.

Hornslet Hallen kører som en selvstændig virksomhed, og har derfor ikke noget med den verserende sag at gøre. Ud over at idrætsforeningen booker sig ind i hallen til blandt andet håndbold og badminton.

Tidligere bogholder skal ikke betale penge tilbage

TV2 ØSTJYLLAND har været i kontakt med den tidligere bogholder og hendes fagforening ASE, som repræsenterede hende i retten. Ingen af dem ønsker at udtale sig i sagen.

- Hun har henvendt sig til os og bedt os oplyse, at hun er for påvirket af forløbet til at kunne og ville udtale sig i sagen, siger Troels Krog, chef for politik og presse ved ASE.

Retten i Randers har fastslået, at den tidligere bogholder ikke skal betale det modkrav tilbage, som Hornslet IF havde stillet.

Det skyldes blandt andet, at forløbet strækker sig over en lang periode, hvor de forskellige bestyrelser kunne have orienteret sig bedre om lønudbetalingerne til bogholderen.

DGI Østjylland: - Lav klare regler i fredstid

At det er kommet så vidt i tvisten mellem de involverede parter i Hornslet IF, ærgrer DGI Østjylland, hvor foreningen er en af de større med sine 2600 medlemmer.

- De her sager dukker desværre op med jævne mellemrum. Udfordringen opstår især, hvis man ikke har helt klare retningslinjer for, hvem der styrer økonomien og på hvilken måde, siger direktør i DGI Østjylland, Flemming Poulsen, til TV2 ØSTJYLLAND og uddyber:

- Det er heldigvis ret sjældent, vi har noget i det omfang. Jeg kan ikke huske, at vi i fem-seks år har haft en sag i den størrelsesorden.

VIDEO: Auning Svømmeklub var udfordret, efter to fremtrædende medlemmer trådte ud af bestyrelsen. DGI Østjylland hjalp dem med en løsning. 

DGI Østjylland fik kendskab til sagen forrige år og vurderede hurtigt, at man ikke havde de rette kompetencer til at rådgive Hornslet IF fremadrettet, så en advokat blev anbefalet.

- Det gode råd er - ligesom i andre af livets forhold - at man skal lave aftalerne i fredstid, siger Flemming Poulsen og uddyber:

- Hvis Hornslet IF havde været skarpere på deres egne retningslinjer og arbejdsgange i forhold til brug af den eksterne bogholder, så kunne de have stået bedre i retssagen og allerhelst have undgået den.

Dyrkøbt lære for Hornslet IF

Selvom foreningens retshjælpsforsikring har dækket sagens omkostninger for Hornslet IF, har læren fra den langvarige retsproces kostet på andre områder.

 - Det har været en træls lære, fordi retssagen er alt andet end det, vi vil bruge tid på i foreningen, siger Michael Møller Jensen.

VIDEO: Det er en ærgerlig sag, forklarede Riber Hog Anthonsen (V), formand for udvalget for plan, udvikling og kultur i Syddjurs Kommune, dengang, sagen kom frem. Det er noget, som kan dræne en frivillig drevet forening for mange ressourcer. 

Hvad har I lært af sagen?

- Vi tager det med, at vores regnskab og vores pengestrømme bliver overvåget meget anderledes. Der er altid to fra bestyrelsen, som skal godkende alle udlæg, siger han og fortsætter:

- Og kasseren følger løbende med i, hvor mange penge vi til en hver tid har stående. Der er blevet meget mere styr på foreningens økonomi.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her