BSV-træner:Tror ikke på skideballer
Bjerringbro-Silkeborgs cheftræner tror ikke på skæld ud som et redskab i mandskabsplejen
De fleste kender billedet: Træneren der i frustration og afmagt hælder sin galde i hovedet på en med flok spillere med tomme blikke.
Men kan man overhovedet begå sig i eliteverdenen uden at skælde ud?
Ja, lyder svaret, hvis man spørger Peter Bredsdorff-Larsen, der er cheftræner for de danske håndboldmestre fra Bjerringbro-Silkeborg.
- Det er sådan i elitesport, at der er nogen, der tror, at jo højere vi råber, desto bedre bliver det. Det prøver jeg indædt at arbejde imod, siger han.
Formålsløst
Bredsdorff mener, at man sagtens kan udstikke en klar retning for spillerne uden voldsomme skideballer.
- Skælder du aldrig ud?
- Jeg kan meget bestemt minde om, hvad det er, vi skal, og hvad opgaven er. Det er måske det tætteste, jeg kommer på at skælde ud. Men skæld ud bare for at skælde ud og for at dokumentere, at nogen har lavet en fejl eller har skylden, det synes jeg i bund og grund er formålsløst.
TV MIDTVESTs magasin Indblik Søndag fulgte i hælene på BSV-træneren, da klubben i denne uge sikrede sig en plads i semifinalen ved at vinde hjemme over Ribe-Esbjerg.
Den midtjyske cheftræner vil gerne være med til at starte en principiel debat. For eksempel mener han, at nogle ungdomstrænere lader sig inspirere for meget af de typer, der råber højest.
- Jeg kan godt lide ungdomstrænere, der ikke nødvendigvis tager den stil.
Bredsdorff erkender, at der i sportens verden er mange voldsomme trænere, der vinder guld.
- Jeg har haft 10 år med landsholdshåndbold og mange år i tophåndbold generelt. Så jeg har set masser af råbende og ret voldsomme typer vinde det hele. Det kan du jo godt, hvis du har et godt hold. Med den adfærd kan du også fremtvinge en intensitet på dagen og måske også i den kommende uge.
- Men her i Bjerringbro-Silkeborg er det min opgave at opbygge en kultur, der kan vinde. Og der vil det over tid blive et minus, for du kan godt få meget til at fungere på frygt og afmagt, frustration og trods. Men det er ikke noget, der varer evigt.
Frygten vinder over motivationen
Peter Bredsdorff-Larsen har i flere år haft et samarbejde med psykolog Lene Metner fra Psykologcentret i Viborg og Skive. Han bruger hende blandt andet som sparingspartner, når der gælder både hans egen og spillernes udvikling.
Hun forklarer, at skæld ud faktisk virker stik modsat hensigten, fordi modtageren lukker af.
Hjernen har nogle forskellige følelsessystemer: et motivations-system, et trussels-system og et mere afslappende system. Når vi skælder ud, vinder frygten over motivationen.
- Vi lukker ned og snævrer ind, for nu handler det om at passe på. Jeg skal passe på og overleve - klare mig igennem den trussel, som du udgør, hvis du skælder mig ud.
Lene Metner understreger, at det ikke kun gælder inden for sporten, men i alle livets forhold.
- Det gælder hele vejen igennem. Det mest meningsløse, vi kan gøre, er at skælde børn ud. Og det mest meningsløse, man kan gøre som chef, er at gå ind og skælde sine medarbejdere ud.
Skæld ud som bevidst redskab
Der findes dog også håndboldtrænere, der mener, at man godt kan skælde ud uden at gå over gevind.
- Hvis man bevidst fravælger skæld ud, skal man være rigtig skarp på sine dessiner, siger Niels Agesen, der er cheftræner for kvinderne i Nykøbing Falster Håndbold.
- Er det i afmagt eller frustration, har det ingen berettigelse eller effekt. Men på den helt korte bane tror jeg godt, at man kan få noget ud af skæld ud. Men det skal ikke være mod personen. Det skal mere være en irettesættelse eller påtale.
Læs også:
- Så du kan godt bruge skæld ud som et bevidst redskab?
- Det synes jeg godt, at jeg kan. Jeg vil da også være ærlig at sige, at jeg går også galt i byen engang imellem. Men jeg tror, at det allervigtigste, når man arbejder med mennesker, det er, at man er sig selv, siger han.
Peter Bredsdorff fortæller, at der sommetider er sponsorer eller tilskuere, der spørger, hvorfor han ikke råber noget mere efter spillerne. Og han erkender, at hans stil kan blive tolket som et udtryk for svaghed.
- Det er helt klart en mulighed. Men jeg har haft det held, at det som regel er lykkedes. Og det giver heldigvis også eventuelle tvivlere og skeptikere en tro på at det godt kan lade sig gøre den vej rundt.
Bjerringbro-Silkeborg vandt tirsdagens kamp over Ribe-Esbjerg 28-22 og sikrede sig dermed adgang til semifinalerne.