Modtager flere hundrede sumpskildpadder: Men der er stadig mange i naturen

Aqua i Silkeborg modtager flere hundrede sumpskildpadder, der ellers ville ende i naturen. Men problemet er ikke løst. Der er stadig mange uønskede skildpadder derude

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Zoolog Morten Vissing fra Aqua i Silkeborg tager gerne imod skildpadderne, så de ikke ender i naturen. Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST
Af Charlotte Hansen og Mads Illum Dalsgaard
I samarbejde med TV MIDTVEST

Kødædende sumpskildpadder er et af de dyr, der er uønskede i den danske natur, og for at undgå at skildpadderne alligevel havner i søerne, kan de afleveres hos Aqua i Silkeborg. Og det er der rigtig mange, der har benyttet sig af, siden akvariet i 2016 blev modtagested.

- Det første år vi var indleveringssted, fik vi et par hundrede, og året efter var det næsten 400. Så det er noget, der heldigvis er rygtedes, at man kan komme af med sin skildpadde herude ved os, og det er vi rigtig glade for, fordi så slipper vi for at se dem ude i de danske søer, siger Morten Vissing, der er zoolog hos Aqua.

Sumpskildpadderne står nemlig højt på listen over dyr, der ikke bør være i den danske natur.

- De æder alle padderne. Det er salamandere, frøer og tudser og deres æg og unger. De æder også vandinsekter,  og de kan også godt finde på at gå i rederne på de jordrugende fugle, der ligger omkring - lappedykkere, blishøns og den slags, forklarer zoologen.

Skildpadderne er ofte købt som kæledyr, men ender alligevel hos Aqua, fordi ejerne har fortrudt købet.

- 99.99 procent af alle de mennesker der køber en skildpadde finder ud af, at det var en rigtig, rigtig dårlig beslutning, og de bliver meget hurtig træt af dem.

- De begynder at svine. De begynder at lugte, og børneværelset kommer til at stinke helt forfærdeligt.

Sumpskildpadden her er fotograferet i Gudenåen ved Bjerringbro. Foto: Robin Kristensen - privatfoto

Stadig mange i naturen

Selvom mange finder vej til Silkeborg, når de ikke længere ønsker at beholde skildpadderne som kæledyr, så er det ikke tilfældet for alle. En del skildpadder ender stadig i naturen, selvom det er forbudt at sætte dem ud.

- Hele sidste sommer, når jeg kom luskende ned, så lå hun derude. Og jeg forsøgte at fange hende nogle gange. Det lykkedes ikke, fortæller naturvejleder Jan Kjærgaard, mens han peger på en træstamme, der er væltet og endt i vandkanten af Vejlsø ved Silkeborg. Her havde en hun skildpadde sidste sommer slået lejr.

- De kan sagtens overleve herude. De trives fint, og så kan du rent faktisk finde dem i enhver sø i Danmark, vil jeg tillade mig at sige.

Jan Kjærgaard er bestemt ikke fortaler for, at folk skiller sig af med dyrene ved at sætte dem fri i naturen.

- La' vær! De hører ikke til herude. De hører til i fangenskab, og så hører de til i andre dele af verden, siger han.

Aqua bruger nogle af skildpadderne i udstillingen, mens andre er i så dårlig stand, at de bliver aflivet.

Naturvejleder Jan Kjærgaard vender tomlen nedad til dem, der sætter skildpadderne ud i naturen. Der hører de ikke hjemme, siger han. Foto: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her