Nicklas fangede den første sølvlaks i danske farvande
24-årig sportsfisker fangede den første sølvlaks, som ikke tidligere er set i danske farvande
Sølvlaksen, som i den seneste måned er fanget en snes gange ved Djursland og Horsens Fjord, er blevet undersøgt på Statens Naturhistorieske Museum ved Københavns Universitet. Dna-prøver viser, at der er tale om sølvlaks, som aldrig tidligere er set i danske farvande.
24-årig Nicklas Engelbrecht Sørensen fra Juelsminde var den første, som landede en sølvlaks. Det skete i slutningen af august i Horsens Fjord.
- Den fightede helt fantastisk. Den tog 60-70 meters udløb i et rap – og tog 10-15 spring halvanden meter ud af vandet. Det var fantastisk, fortæller han til TV SYD.
- Det føltes helt vildt godt. Det var en glædesrus, som man kommer til at huske tilbage på i mange, mange år.
Har siden fanget flere
Sølvlaksen, som Nicklas Engelbrecht Sørensen fangede, er den første, som er registreret i Danmark. Siden har han fanget fire flere.
- Det er en stillehavslaks, og det er ikke en art, som vi tidligere har set i Danmark, fortæller Henrik Carl, som leder et projekt med et fiske-atlas på Statens Naturhistoriske Museum.
De sølvlaks, som er fanget i dansk farvand, har alle være hunner – og med rogn, fortæller Nicklas Engelbrecht Sørensen. De stammer sandsynligvis fra havdambrug, hvor de er sluppet ud.
- Men de har i hvert tilfælde gået i havet i flere år. De er flotte og blanke, siger han til TV SYD.
Den første laks, som Nicklas Engelbrecht Sørensen fangede, vejede 2,6 kilo. Den blev taget på blink.
- Senere har jeg taget flere, som har været større: 3,6 kilo og op til 70 centimeter. Nogle rigtig fine fisk, fortæller Nicklas, der har sin egen fiske-kanal på Youtube under navnet DanskeFiskeEventyr.
Sølvlaksen er også svømmet op i åløbene. Lars Olsen fra Skibet ved Vejle fangede en sølvlaks i Vejle Å for en uge siden. Den var 65 cm lang og vejede 3 kilo.
Udbredelsen af de danske fisk er siden 2006 blevet kortlagt af forskere fra Statens Naturhistoriske Museum og DTU Aqua i forbindelse med det såkaldte Fiskeatlas.
Forskerne følger nøje udbredelsen af de enkelte arter. Det gør de blandt andet ved hjælp af indberetninger fra befolkningen.