Aarhusiansk it-gigant eksporterer militær software til berygtet diktatur
Det er ikke første gang, at danske Systematic bruger sit britiske datterselskab til at få eksporttilladelserne igennem. Denne gang er kunden Bahrain.
Den lille golfstat Bahrain regnes for at være et af Mellemøstens mest undertrykkende regimer.
Og ifølge EU-Parlamentet bliver situationen kun værre.
Blandt andet på grund af landets brug af "dødsstraf, vilkårlige anholdelser samt retsforfølgelse og chikane af menneskerettighedsforkæmpere", skriver de.
Af samme grund vedtog Parlamentet 11. marts i år en resolution, der opfordrer samtlige medlemslande til at stoppe al eksport af våben, overvågnings- og efterretningsudstyr samt isenkram til Bahrain.
Men nu kan TV 2 fortælle, at Danmarks største privatejede virksomhed, Systematic, der har hovedsæde i Aarhus, alligevel fortsætter med at eksportere militær software til regimet.
Det viser aktindsigter, som TV 2 og Danwatch har fået.
For fire dage efter, at EU-Parlamentet stemte teksten igennem, søgte Systematic om tilladelse til at eksportere militær software til Bahrain – nu blot fra sit datterselskab i Storbritannien, som på grund af Brexit ikke er omfattet af resolutionen.
En metode, som eksperter kalder "en bevidst omgåelse af reglerne".
I Danmark er Amnesty Internationals policy chef, Dan Hindsgaul, "målløs" over sagen.
Blandt andet fordi skiftende regeringer de seneste ti år har udtalt kritik af netop Bahrains regime, fordi de nægter at løslade den danske menneskerettighedsaktivist Abdulhadi Al-Khawaja, som er blevet idømt livstid for sin fredelige deltagelse i Det Arabiske Forår.
I fængslet er han blandt andet blevet tortureret og seksuelt misbrugt.
- Regeringen siger, at man fører en restriktiv linje og arbejder på at få en dansk menneskerettighedsaktivist ud af fængslet i Bahrain, men samtidig bidrager dansk udstyr så til mulig forfølgelse af menneskerettighedsaktivister i landet, siger han og fortsætter:
- Enten er der en fejl i systemet her, eller også er der tale om hykleri og en skandale.
Et "ekstremt effektivt værktøj"
Udstyret, som Systematic har fået tilladelse til at eksportere, er et militært kommando- og kontrolsystem ved navn Sitaware.
Det er samme system, som Systematic i skrivende stund bliver politiundersøgt for at have leveret til De Forenede Arabiske Emiraters militær – trods et dansk eksportforbud.
Også dengang søgte de eksporttilladelse fra deres britiske datterselskab.
Det kunne TV 2 og Danwatch fortælle i september.
Sitaware er en software, der giver et unikt overblik i krig. Og ifølge flere internationale eksperter er det et "ekstremt effektivt værktøj for styret i Bahrain", fordi det kan bruges til undertrykkelse:
- Særligt i et indenrigspolitisk miljø, hvor styret ikke har tillid til befolkningen, og ved, at folket er fjendtligt stemt. Her er det danske software et fantastisk værktøj til at holde øje med civilbefolkningen og lade militæret være klar til at slå ned på eksempelvis folkelige protester, siger Jodi Vittori, der forsker i militære indkøb ved Washington-tænketanken Carnegie Endowment for International Peace, hvor hun blandt andet har kortlagt Bahrains militære kapacitet.
Dertil kommer, at Sitawares grafiske udtryk gør det muligt for soldaterne at koordinere på tværs af sprogbarrierer, og dét er fordelagtigt for et militær som Bahrains, som primært består af udenlandske lejesoldater, lyder det.
"Vi er blevet mere stille"
TV 2 har været i Bahrain for at tale med en række menneskerettighedsaktivister, der har oplevet regimets hårde hånd på egen krop.
Blandt andre en kvinde, som blev fængslet efter at have deltaget i Det Arabiske Forår i Bahrain i 2011, hvor Bahrain stod for en af regionens mest hårdhændede linjer over for folkelige protester.
Kvinden ønsker ikke sit navn nævnt af frygt for repressalier fra regimet.
- Vi er blevet mere stille. Vi kan ikke få lov til at sige vores mening. Vi kan ikke gang bede om en lille forandring. For alt, du siger, det ved du, at de kommer efter dig med, siger hun.
Ifølge kvinden blev hun i fængslet udsat for tortur, herunder elektrochok.
- Det er hårdt og svært at huske de dage – det vi oplevede i fængslet ... Men det er fuldstændig en anden verden. Vi vidste ikke, at den form for behandling eksisterede i Bahrain, siger hun.
Forretningshemmeligheder
Udenrigsministeriet oplyser, at de har udtalt sig imod eksport til Bahrain i de sager, hvor de er blevet hørt af Rigspolitiet, som udsteder tilladelserne. Men i denne sag er de ikke blevet hørt.
Ministeriet understreger desuden, at de ser meget alvorligt på undertrykkelsen i Bahrain.
Systematic vil hverken oplyse, om man tidligere har eksporteret militært udstyr til Bahrain, eller hvem den endelige slutbruger af det dansk-udviklede software er.
It-giganten bekræfter dog over for Danwatch, at firmaet i 2021 har søgt og fået en række eksporttilladelser til Bahrain i Storbritannien, men Systematics britiske datterselskab Systematic Software Engineering Ltd. “kan ikke uddybe yderligere som følge af de fortrolighedsaftaler, de er omfattet af”, skriver Systematics pressechef Maia Lindstrøm Sejersen i en mail.
Samråd klokken 14
I følge statistik fra den britiske NGO Campaign Against Arms Trade har Storbritannien stået for 60 procent af EU's samlede antal eksporttilladelser til Bahrain, siden det Arabiske Forår begyndte i 2011.
TV 2 og Danwatch ville gerne have spurgt Justisministeriet, hvad de mener om, at Systematic kan eksportere til et land som Bahrain uden om danske myndigheders vurdering, og om det giver anledning til en stramning af kontrollen med dansk våbeneksport.
Hverken Udenrigsministeriet eller Justitsministeriet har dog ønsket at at stille op til interview om sagen tirsdag.
Onsdag klokken 14 skal udenrigsminister Jeppe Kofod og Justitsminister Nick Hækkerup i samråd om Systematics eksport af militær software til Emiraterne.