It-virksomhed i Aarhus opruster Emiraternes militær trods forbud

Eksperter mener, at Aarhus-virksomheden Systematic bevidst omgår eksportforbud, og at dansk software dermed risikerer at blive brugt til krigsforbrydelser i Yemen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Systematic har hovedsæde i det centrale Aarhus. Foto: TV 2
Af Sofie Synnøve Herschend - I samarbejde med

"Uundværligt" i krig og "et stort spring" for den moderne krigsførelse.

Sådan beskriver eksperter det kampstyringssystem, som Danmarks største it-virksomhed, Systematic, har udviklet.

Systemet bærer navnet 'SitaWare' og bliver brugt af flere landes militær, herunder det danske, til på en skærm at skabe overblik under militære operationer, koordinere angreb og udpege bombemål.

Men nu kan TV 2 i samarbejde med Danwatch og Lighthouse Reports afsløre, at udstyret - på trods af et forbud fra den danske regering - også er endt i hænderne på de Forenede Arabiske Emiraters militær.

Og at Systematic, samtidig med at Emiraterne anklages for at begå grove krigsforbrydelser i Yemen, fortsat implementerer SitaWare hos det emiratiske militær.

Det fremgår af konti på sociale medier, jobannoncer, årsrapporter og af aktindsigter i Systematics aktiviteter.

Menneskerettighedsorganisationer betegner eksporten til Emiraterne som "dybt problematisk":

- Der er en meget stor risiko for, at militært udstyr, som eksporteres til Emiraterne, vil blive anvendt til at begå alvorlige menneskerettighedskrænkelser og overtrædelser af den internationale folkeret i Yemen, siger Patrick Wilken, der er ekspert i våbenkontrol hos Amnesty International.

Den britiske smutvej

I flere år har Systematic eksporteret militær software til Emiraterne direkte fra deres hovedkontor i Aarhus.

Men i efteråret 2018 indførte den danske regering et forbud mod at eksportere militært udstyr til De Forenede Arabiske Emirater og Saudi-Arabien - af frygt for, at udstyret ville blive anvendt i deres fælles krig i Yemen.

Krigen i Yemen beskrives af FN som "verdens største humanitære krise".

Siden den begyndte i 2015, har knap en kvart million mennesker mistet livet, og lige nu er omkring 14 millioner mennesker i akut nød, mens 400.000 børn er tæt på at dø af sult, skriver FN.

Underernæring er et udbredt problem i Yemen. Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix

Fakta om krigen i Yemen

  • En koalition af arabiske og afrikanske lande gik i marts 2015 i krig i Yemen som reaktion på, at houthi-oprørsgruppen i januar 2015 væltede landets regering.
  • Koalitionen mod houthierne er anført af Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater.
  • Mellem 100.000 og 230.000 er døde i kamphandlinger eller som følge af krigen og flådeblokaden af landet, der forhindrer forsyninger af mad, medicin og nødhjælp.
  • 80 procent af landets 28 millioner indbyggere har brug for nødhjælp.
  • Millioner sulter og mangler medicin, og FN betegner Yemen som den værste humanitære krise i verden.

Det danske eksportforbud har dog ikke stoppet Systematics samarbejde med det emiratiske militær.

For kun tre uger efter, at det danske udenrigsministerium den 16. oktober 2018 satte foden ned for Systematics eksport, søgte Systematic en eksporttilladelse til Emiraterne gennem deres datterselskab i Storbritannien.

Det fremgår af en række aktindsigter hos britiske og danske myndigheder, som TV 2, Danwatch og Lighthouse Reports har søgt.

Og i dag fortsætter Systematic med at forsyne Emiraterne med militær software - nu blot eksporteret fra Danmark til Emiraterne via Systematics britiske datterselskab.

"En bevidst omgåelse"

Flere eksperter, som TV 2 og Danwatch har talt med, kalder den fortsatte levering til Emiraterne for "amoralsk" og for "en bevidst omgåelse" af det danske eksportstop:

- For mig står det meget klart, at Systematic søger eksporttilladelse i Storbritannien for at omgå dansk lov, og det er helt afgjort forkert. Der er intet at diskutere, siger Tom Kirchmaier, der er professor i økonomisk kriminalitet ved Copenhagen Business School, og fortsætter:

- Hvis det ikke er et brud på dansk lov, så er det i hvert fald et brud på intentionen med loven.

Den vurdering bakkes op af William Hartung, der er ekspert i international våbenhandel ved den amerikanske tænketank Center for International Policy.

- At bruge et udenlandsk datterselskab til eksporten er en underminering af den danske regerings beslutning om ikke at bevæbne Emiraterne. Hvis det er lovligt, er der et kæmpe smuthul i den danske eksportlovgivning, siger han.

Systematic afviser, at de bryder nogen regler.

- Systematic overholder love og regler i de lande, vi har aktiviteter, og vi har fuld tillid til, at både den danske og den engelske regering foretager de nødvendige politiske vurderinger, som ligger til grund for de rammer, vi driver vores virksomhed i, skriver de i et mailsvar.

Systematics ansøgninger om eksporttilladelse

Herunder kan du se Systematics ansøgninger om tilladelse til at eksportere kampstyringssystemet SitaWare til Emiraterne

  • 2016-2017: Systematic søger og får en række eksporttilladelser til Emiraterne i DK.
  • 16. oktober 2018: Udenrigsministeriet afslår Systematics ansøgning om at eksportere SitaWare til Emiraterne med henvisning til, at eksporten risikerer at medvirke til krigsførsel, regional ustabilitet og alvorlige menneskerettighedskrænkelser.
  • 8. november og 28. november 2018: Systematic søger om tilladelse til at eksportere SitaWare til Emiraterne fra deres datterselskab i Storbritannien.
  • 12. februar og 13. marts 2019: Storbritannien godkender Systematics ansøgninger om at eksportere SitaWare til Emiraterne.

Kilde: Aktindsigter i samarbejde med Danwatch.

"Slutbruger ukendt"

Eksperterne peger blandt andet på, at Systematic omgår reglerne, hvis de ikke oplyser de danske myndigheder om, at de eksporterer SitaWare videre fra Storbritannien til Emiraterne.

En aktindsigt viser, at da Systematic i november 2020 søgte danske myndigheder om fortsat tilladelse til at eksportere SitaWare fra Danmark til Storbritannien, skrev de i ansøgningen, at "slutbruger er ukendt".

Det til trods for, at TV 2's, Danwatchs og Lighthouses research viser, at Systematic i lokale jobannoncer i sommeren 2020 søgte ansatte til at implementere SitaWare hos Emiraternes militær:

"Vores engagement i de Forenede Arabiske Emirater vokser, og vi har brug for en ambitiøs og erfaren leder", står der blandt andet i et jobopslag fra sommeren 2020, hvor Systematics kontor i Abu Dhabi søger en projektleder til "levering, udrulning og support af vores missionskritiske C4I løsninger, produktpakkerne SitaWare og IRIS" til den emiratiske flåde.

Jobopslagene viser også, at eksporten, til trods for at den på papiret foregår fra Storbritannien, sker i tæt samarbejde med det danske hovedkontor.

I opslagene søger Sitaware for eksempel en projektleder, som udover at implementere SitaWare i flåden skal indstille sig på jævnlige rejser til Danmark og en tæt kontakt til Systematics hovedkontor i Aarhus.

Systematic undrer sig over kritik

I en mail forklarer Systematics pressechef, at eksporten via Storbritannien foregår ved, at Systematic har en dansk tilladelse til at eksportere en master-version af hver af Systematics standardprodukter fra Danmark til datterselskabet i Storbritannien.

Herefter kopierer det britiske datterselskab softwarelicenserne og eksporterer dem videre til deres respektive kunder "med eventuelle tilpasninger", fremgår det.

- Systematic UK kan dermed levere Systematics software til kunder rundt om i verden baseret på engelske eksporttilladelser, udstedt på baggrund af engelske regler, skriver Systematic videre.

Men uanset hvordan det foregår, karambolerer det med regeringens ønske om ikke at opruste Emiraternes militær, fastslår eksperter:

- Dét faktum, at Systematic end ikke oplyste om, hvem slutbrugeren var, mener jeg, er et forsøg på at omgå loven. For jeg er helt overbevist om, at de vidste, hvor det skulle hen fra Storbritannien. De vidste, det skulle til De Forenede Arabiske Emirater, og det er ikke tilladt, siger William Hartung.

Stor risiko for at være blevet brugt i Yemen

Emiraterne fører i dag krig i Yemen på syvende år, og næsten lige så længe har organisationer som FN, Amnesty International, Human Right Watch og Læger uden Grænser advaret om krigsforbrydelser og brud på Genève-konventionerne.

Blandt andet anklages Emiraterne for at have begået flyangreb på civile, forhindret nødhjælp til millioner af mennesker via blokade, beskudt civile boligområder, trænet mere end 90.000 militsstyrker og drevet hemmelige fængsler, hvor indsatte blev tortureret.

Militære eksperter mener, at der er stor risiko for, at Emiraterne anvender det danske kampstyringssystem til deres kontroversielle krigsførsel.

- Det vil simpelthen ikke give mening, hvis det ikke blev brugt i Yemen, siger Pieter Wezeman, militærforsker ved Stockholm Peace and Research Center, SIPRI, og henviser til, at Emiraterne netop i en kompleks kamparena som Yemen har hårdt brug for det overblik, som SitaWare giver.

Ryan Buhl, som er militæranalytiker ved den private efterretningsorganisation Stratfor, mener også, at det er sandsynligt, at SitaWare bliver brugt af Emiraterne i Yemen.

Direktør: "Jeg aner det ikke"

Systematics direktør, Michael Holm, ønsker i dag ikke at stille op til interview, men i et telefoninterview i februar 2021 fortalte han, at han ikke ved, om Emiraternes militær har anvendt Systematics produkter til at føre krig i Yemen:

- Det vil jeg tvivle stærkt på, siger han.

Du vil tvivle på det?

- Ja, det vil jeg tvivle på, at det har.

Men det er jo implementeret...

- Jeg aner det ikke… Men de har nogle licenser, de kan bruge, hvor de vil, svarede han.

Michael Holm mener heller ikke, at de danske myndigheder altid skal vide, hvem slutbrugeren er:

- Vi skal ikke altid have slutbrugerceritifkat. For eksempel kan vi sælge til vores engelske selskab, som kan sælge det videre, uden at vi skal fortælle til Danmark, hvor det går hen, svarede han i telefonen.

Den forklaring køber Tom Kirchmaier fra CBS ikke.

- Der er politisk enighed i Danmark om at stoppe den militære eksport til Emiraterne. Hvordan har danske politikere det med at blive så åbenlyst ignoreret? spørger han.

Kort nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Tilpas dit samtykke til cookies her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm vimeo.com
_cfuvid vimeo.com
AWSALB Amazon Web Services
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBCORS Amazon Web Services
AWSALBCORS Amazon Web Services
bcookie LinkedIn
beyondwords no-domain
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
pusherTransportTLS no-domain
remote_sid youtube.com

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_clsk tv2ostjylland.dk
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
bugsnag-anonymous-id no-domain
userId tv2ostjylland.dk
vuid vimeo.com

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
_ga Google
_ga_LVEFKMG087 Google
_ga_VNYPEBL4PG Google
li_alerts LinkedIn
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tv2ostjylland.dk
CookieConsent tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
oj_ovp_session oj.tv2reg.stream
PHPSESSID recruit.hr-on.com
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyLastVisitV2 tv2ostjylland.dk
recencyLastVisitV2 tv2ostjylland.dk
SRVNAME oj.tv2reg.stream
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
tv2_ostjylland_session tv2ostjylland.dk
tv2reg_cookie_consent tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2ostjylland.dk
XSRF-TOKEN oj.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN tv2ostjylland.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google