Kontakttallet i Danmark er fordoblet, men professor maner til ro
Fortsætter tallet med at stige, er der grund til at være på vagt, mener professor.
Coronasmittede danskere giver nu sygdommen videre til dobbelt så mange som for blot fire dage siden.
Det viser den seneste opdatering fra Statens Serum Institut over kontakttallet, der tidligere blev betegnet som smittetrykket.
Kontakttallet angiver, hvor mange personer én person smittet med coronavirus giver sygdommen videre til. Og 7. juli lå det på på 0,6, mens det 10. juli var steget til 1,2. Det er det højeste kontakttal siden 18. juni.
Det er dog ikke noget, der får Allan Randrup Thomsen, professor og virolog ved Københavns Universitet, op af stolen.
- Der er stor usikkerhed omkring tallet, og vi har stadigvæk få nysmittede i Danmark, så jeg ville ikke lægge for meget i det. Men det er klart, hvis tendensen bliver ved med at ses fremover, skal vi være på vagt, siger han til TV 2.
Vil ikke udelukke yderligere stigning
Kontakttallet har inden stigningen holdt sig under 1 siden 24. juni.
- Men vi er så langt nede i smittetal, så hvis vi har et mikroudbrud, vil det afspejle sig meget kraftigt i kontakttallet. Det er et lille antal, der skal til, siger professoren.
Det kan være et udbrud til en fødselsdagsfest eller på en enkelt skole, der kan ses i tallene, forklarer Allan Randrup Thomsen.
Det seneste døgn er yderligere 24 danskere registreret smittet med covid-19, men ifølge professoren skal vi op omkring 100 nysmittede, før der er grund til at overveje at ændre noget.
- Så jeg mener, det ville være helt utidigt at begynde at råbe ulven kommer nu. Især når man sammenligner med situationen i andre lande, siger han.
Allan Randrup Thomsen vil dog ikke udelukke, at vi kommer til at opleve en yderligere stigning i coronasmitten i Danmark, når vi rammer slutningen af juli og begyndelsen af august.
- Der kommer man ofte ud, hvor der er mange mennesker. Det er noget andet, end når man færdes hjemme i de samme cirkler, siger han.
Historien skal ikke gentage sig
For selvom tallene fortsat ser pæne ud, er det ikke en anledning til at slække på restriktionerne, lyder det.
- Der er især, når folk begynder at komme hjem fra ferie - særligt dem, der kommer fra udlandet - at de kan have smitte med. Derfor er det også vigtigt, at vi er opmærksomme på situationer som den, vi så i Sunny Beach, siger Allan Randrup Thomsen med henvisning til de billeder, der for nylig kom frem af danske unge, der festede og delte drinks i Bulgarien.
Det er især de unge, der kan blive et problem, fordi fire ud af fem ofte ikke får symptomer, og dermed er der større sandsynlighed for, at de smitter andre uden at være opmærksom på det.
- Vi bliver nødt til at tænke på, at det var sådan det startede i marts, med skituristerne, der kom hjem fra det østrigske skisportssted Ischgl, siger han.