Landets kirurger i samlet opråb: Vi skal prioritere mellem selv de akutte patienter

Læger skal vælge mellem en operation af en akut kræftpatient eller en patient med en akut blødning, siger formand for Kirurgisk Selskab.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Der er ingen hurtige løsninger på situationen i det danske sundhedsvæsen, lyder det fra landets kirurger. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Af Natali Braagaard og Henriette Rigmor Olsson
I samarbejde med tv2.dk

Situationen i det danske sundhedsvæsen er nu så alvorlig, at landets kirurger i samlet flok slår alarm.

Det fremgår af et brev fra Kirurgisk Forum, der er underskrevet af formændene for 14 kirurgiske områder.

Flere års manglende kapacitet og den nuværende massive mangel på personale i kombination med puklen fra corona-nedlukninger, strejke og afvikling af ferie betyder, at mange planlagte operationer af godartede lidelser allerede er udskudt til "i hvert fald" efter sommerferien næste år.

Men nu skal landets kirurger på grund af mangel på sengepladser også til at prioritere mellem de akutte operationer.

Læger står nu og skal vælge mellem operation af en relativ akut kræftpatient og en patient, der kommer ind med en akut tilstand som en blødning eller et knivstik.
Jens Hillingsø, dformand for Dansk Kirurgisk Selskab

- Læger står nu og skal vælge mellem operation af en relativ akut kræftpatient og en patient, der kommer ind med en akut tilstand som en blødning eller et knivstik, der virkelig er livstruende, siger Jens Hillingsø, der er formand for Dansk Kirurgisk Selskab, til TV 2.

Han giver også et eksempel med en patient med en kunstig tarmåbning på maven - altså stomi - der skal have lagt tarmen tilbage.

- En sådan patient vil typisk blive udskudt til fordel for en patient, som har en kræftsygdom eller lignende, siger Jens Hillingsø.

- Det er en katastrofe

Kirurgernes opråb er sendt til Dansk Regioner og flere lægeforeninger, som bakker op.

Det gælder foreningen for Yngre Læger, Overlægeforeningen og Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber (LVS).

- Det er en katastrofe, at flere vitale sundhedsprofessionelle forlader hospitalerne i afmagt over de pressede arbejdsvilkår, står der i brevet fra lægeforeningerne.

De opfordrer samlet til, at alle udrednings- og behandlingsgarantier bliver droppet midlertidigt på grund af akut personalemangel.

- Der er påtrængende behov for politisk og ledelsesmæssig vilje og evne til gennemtænkt og systematisk prioritering og systematisk prioritering af, hvilke ydelser der skal leveres til hvem i det danske sundhedsvæsen, skriver lægeforeningerne.

Overlægeforeningen har tidligere slået på tromme for, at behandlingsgarantien midlertidigt skal suspenderes.

Hvilken patient skal lægerne vælge?

Christian Wamberg, der er formand for Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin, efterlyser i Politiken torsdag en detaljeret manual fra sundhedsmyndighederne: Hvad skal lægerne gøre, hvis der kun er en ledig seng tilbage, men der er to patienter, der er lige syge og begge har brug for at blive lagt i respirator.

- Vi frygter at komme i en situation, hvor vi på grund af kapacitetsmangel må afvise patienter på intensiv, som vi i en anden situation ville have modtaget. Altså hvor vi må vælge mellem patienter, ud fra hvem der har bedst chance for at overleve, siger han.

Christian Wamberg er blandt de 15 læger, der har underskrevet opråbet fra landets kirurgiske afdelinger.

Ifølge landets kirurger er der ingen hurtig løsning på problemerne.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her