Lgbt+-forening udsat for voldsomt hærværk: - Det er enormt utrygt
Foreningen vil arbejde på at genoprette trygheden blandt medlemmer og frivillige, fortæller bestyrelsesmedlem.
For anden uge i træk er foreningen og mødestedet for lgbt+-personer Sappho i Aarhus blevet udsat for en forbrydelse.
Fredag aften blev glasdøren til Sapphos lokaler, der ligger centralt placeret i Mejlgade, slået i stykker af en eller flere ukendte gerningspersoner.
Og det skaber utryghed, lyder det fra Line Sørensen, som sidder i foreningens bestyrelse.
- Vi kan ikke rigtig forstå, at vi er i 2023 lige om lidt, og så sker sådan noget her. Det virker som noget, man gjorde for årtier siden. Vi er bare enormt chokerede og kede af det, siger hun.
Østjyllands Politi har bekræftet episoden over for TV 2.
Knytnæve i ansigtet
Det er kun en uge siden, at to medlemmer af Sappho, Suki Saleelawest og Dennis Jung Møller, blev verbalt overfuset udenfor caféen.
Situationen eskalerede sig og resulterede i, at Suki Saleelawest blev slået i højre kæbe med en knytnæve.
Ifølge de to medlemmer stod otte til ni drenge bag overfaldet, og de er ikke i tvivl om, at gerningsmændene var mindreårige.
I sidste uge lød det fra Østjyllands Politi, at overfaldet efterforskes som en mulig hadforbrydelse.
- Det sker, og det sker langt oftere, end folk tror. Både verbale overfald og fysiske overfald. Det sker bare for meget, og det er derfor, at vi rækker ud, så der kan komme fokus på det, sagde Dennis Jung Møller til TV 2 ØSTJYLLAND tirsdag.
- Vi vil tage trygheden tilbage
Ifølge Line Sørensen har voldsepisoden og hærværket gjort, at medlemmer føler sig utrygge i lokaler, der ellers plejer at være et såkaldt safe space for lgbt+-personer.
- Vi er ikke vant til, at der sker voldelige ting mod vores sted. Det er aldrig sket i vores historie, fortæller hun.
Det var meningen, at foreningen først skulle mødes med sine medlemmer og frivillige igen efter nytår, men på grund af de to hændelser har Sappho inviteret til en samling 29. december, hvor også borgere, der ikke er tilknyttet foreningen, er velkomne.
For Sappho handler det nemlig om at genoprette trygheden igen, lyder det fra bestyrelsesmedlemmet.
- Vi vil tage trygheden tilbage. Vi vil gerne vise, at vi ikke er bange, og vi trænger til at mærke, at der er fuld opbakning, siger hun.
Hun tilføjer, at foreningen har omkring 400 til 500 medlemmer og 30 frivillige.
Cirka hver tredje har oplevet vold
Desuden fortæller Line Sørensen, at man hos Sappho opfatter hærværket som en hadforbrydelse – ligesom overfaldet på Suki Saleelawest og Dennis Jung Møller, hvor gerningsmændene råbte, at homoseksualitet er "forkert og klamt".
Det har dog ikke været muligt for TV 2 at få bekræftet, om Østjyllands Politi efterforsker sagen som en hadforbrydelse.
Selvom Sapphos år ikke slutter af, som de havde regnet med, er de taknemmelige for opbakningen, som de har modtaget indtil videre.
- Vi har fået mange dejlige tilkendegivelser fra naboer og både nuværende og tidligere medlemmer, lyder det fra Line Sørensen.
Ifølge en undersøgelse af Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE) har 37,8 procent af de homoseksuelle og biseksuelle danskere oplevet mindst en form for diskrimination, mens det samme gælder for 64,3 procent af de transkønnede og nonbinære borgere.
Derudover har 31,1 procent af personer, som er homoseksuelle eller biseksuelle, oplevet mindst en form for vold. Det samme gør sig gældende for 41,8 procent af de transkønnede og nonbinære danskere.