Mange danskere har ikke styr på forsamlingsregler, viser måling - har du?
En ny rundspørge viser, at mange har svært ved at holde styr på de forskellige regler for forsamlinger.
Det er svært for mange danskere at finde rundt i reglerne om, hvor mange mennesker der må samles i forskellige situationer under coronakrisen.
Det viser en ny rundspørge, som Megafon har foretaget for TV 2.
Frem til 8. juli må man som udgangspunkt være op til 50 personer samlet. Men, men, men... I tillæg til de regler er der er også en masse særregler, blandt andet for sportsarrangementer, restauranter og biografer.
Det kan være svært at finde rundt i, og det er måske også derfor, at det for eksempel kun er 28 procent af deltagerne i Megafons undersøgelse, der svarer rigtigt på spørgsmålet om, hvor mange personer der må deltage i et bryllup på en restaurant. 58 procent svarer forkert, og 14 procent svarer 'Ved ikke'. Svaret er: op til 500 gæster.
- Når så mange ikke forstår retningslinjerne og reglerne på nuværende tidspunkt, er det et problem, og så er både regeringen og myndighederne dumpet i sin kommunikation, siger Søs Marie Serup, der er kommunikationsrådgiver og politisk kommentator.
Styr på fodbold - ikke på fødselsdag i restaurant
I rundspørgen har Megafon stillet otte spørgsmål om forsamlingsreglerne og quizzet deltagerne i deres viden. I nogle af spørgsmålene svarer størstedelen rigtigt, mens de fleste svarer forkert på andre spørgsmål.
72 procent har helt styr på reglerne for, hvor mange personer der må overvære en Superliga-kamp (svaret er 500 - enkelte steder flere end det), mens det til gengæld kun er 40 procent, der kender reglerne for, hvor mange der må samles til generalforsamlinger i en konferencesal eller fødselsdage på restaurant (her er svaret også 500).
- Udfordringen er, at der er så mange regler, at det bliver for mudret og kludret for folk efterhånden. Det bliver sværere og sværere at kommunikere, jo mere man åbner, og man kan jo ikke drukne folk i kommunikation, siger Søs Marie Serup.
Hun peger på, at regeringen og myndighederne bør målrette deres kommunikation, så kun de, der har brug for den specifikke information, får den.
- Alle behøver ikke at forstå alle regler og retningslinjer, siger hun.
På spørgsmålet om, hvorvidt der max må være 50 personer på en arbejdsplads, svarer 65 procent rigtigt, mens 35 procent svarer enten forkert eller 'ved ikke'. På arbejdspladser gælder det, at man godt må være flere end 50 samlet.
S: Der er plads til forbedring
Regeringen har forståelse for, at mange danskere ikke kan svare rigtigt på spørgsmål om de forskellige regler.
- Jeg forstår godt, at det er svært at have styr på reglerne. Man skal jo hele tiden holde sig orienteret, i takt med at de løbende ændrer sig, siger sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff (S).
Rasmus Horn Langhoff, har I som regering været gode nok til at kommunikere de forskellige regler ud?
- Jeg tror altid, at vi kan blive bedre til det. Vi har en opgave i at få kommunikeret klart og tydeligt, hvad der er gældende, og hvilke overvejelser der ligger bag, så der er mening i reglerne. Og så har vi også hver især som borgere et ansvar for selv at holde os orienteret.
Er det borgernes eller regeringens ansvar, at en del danskere ikke kan finde rundt i reglerne?
- Jeg tror, at det er begge dele, men i sidste ende er det jo vores ansvar. Det er en stor udfordring at få det kommunikeret, og det kommer sandsynligvis aldrig til at blive helt perfekt, men der er i hvert fald forbedringspotentiale.
Hvad vil I gøre anderledes, for at folk kender reglerne?
- Vi skal hele tiden følge med i udviklingen og se, hvor folk ikke kender reglerne og få styrket kommunikationen der.
I kommunikerer jo allerede løbende om nye regler, men det er altså ikke alle, der fanger dem. Er der ikke bare for mange regler?
- Der er mange regler, men det er nok svært at undgå, fordi der er mange forskellige situationer, og hvad der er behov for af restriktioner på forskellige områder.
- Det ville være nemmere at have færre regler, men så er det ikke sikkert, at reglerne ville give mening, og så tror jeg også, at vi ville have balladen, hvis vi bad folk om noget, der ikke er nødvendigt.
RUNDSPØRGE
Undersøgelsen er gennemført 10.-11. juni 2020 som en web-måling.
Målgruppen er danskere i alderen 18+ år.
1.174 respondenter har medvirket i undersøgelsen.